Alpinisme
>
Artikels 

BK Ski-Alpinisme

25 februari 2003, 

Op 16 februari jongstleden ging terug het Belgisch Kampioenschap Ski-Alpinisme door, een organisatie van de CAB-BAC. Dit jaar was het Zwitserse Gastlosen, op de grens van de kantons Fribourg, Bern en Vaud, het schitterende kader van deze derde editie.

Les Gastlosen

Ski alpinisme???

François Mathus, champion de BelgiqueVooraleer over te gaan naar de resultaten, willen we toch even meegeven wat ski-alpinisme inhoudt. Meer dan afdalen alleen, verloopt het in de geest van het alpinisme, waar op eigen kracht ook moet gestegen worden, buiten piste en ver weg van platgewalste skipistes.
Tourski's zijn hiervoor het ideale middel: bij het stijgen wordt gebruik gemaakt van stijgvellen die onder de ski's bevestigd worden. Deze zorgen ervoor dat de ski's voldoende grip hebben wanneer er bergopwaarts bewogen wordt. Het losmaken van de achterkant van de binding van de schoenen geeft de skiër meer bewegingsvrijheid.

De wedstrijd verliep in het kader van de Trophée de Gastlosen waarbij de deelnemers een hoogteverschil van 2150 meter moeten overwinnen over 18 kilometer, een stevige graat moeten oversteken en een spectaculaire afdaling van een couloir moeten maken, in slechts 2uur 25!

Het is origineel een ploegsport waarbij de deelnemers in cordées van 2 personen aan de start verschijnen en hun beider inzet en collegialiteit van belang is. Voor het Belgische Kampioenschap wordt een uitzondering gemaakt en is het ieder voor zich.

Resultaten

Uitslag van de derde editie van het Belgische Kampioenschap ski-alpinisme

  • Alle categoriën
    1. François MATHUS
    2. Luc TECQMENNE
    3. Bruno EVRARD
  • Veteranen
    1. Jacques DELHEZ

Hubert

Met dank aan Pierre Humblet voor de medewerking.


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,