Alpinisme
>
Artikels 
Ijsklimmen in Cogne en Valsavarenche

Ijsklimmen in Cogne en Valsavarenche

Derde stage van de Mountain Academy 2

4 maart 2012, 

Donderdag, 16 februari 2012. Een enorme ijsbrok, die ik net zelf ongewild heb losgeslagen, valt onvermijdelijk knal op mijn bergschoenen en rukt bijna mijn voeten los – fk! Ik bevind me halverwege de eerste touwlengte van “Trip in the Night,” een spectaculaire ijswaterval in Valsavarenche, Italië. Ondanks een late start vanochtend, is het zo goed als verticale ijs hier in de schaduw nog erg hard en compact. In dit soort van terrein komt het erop aan van een gezond evenwicht te vinden tussen vlotte voortbeweging en veiligheid. Maar eigenlijk wil je gewoon vooral niet vallen. Oké, kalm blijven nu: ijsklimmen is net zo mentaal als fysiek... En techniek natuurlijk! Ik probeer de tech tips van onze coaches te herinneren. Klimmen in een driehoek, precieze pasjes met de benen, grote hoogtewinst met de ijsbijlen. Het blijkt te werken!

“Niet zo gemakkelijk,” grijnst Miloš, als hij me na de eerste lengtes vervoegt. Ik beschouw het als een vriendschappelijk compliment van ons Tsjechische teamlid. Even later zijn we beide getuige van hoe berggids/ijsgoeroe Manu Ibarra zich uiterst creatief een weg baant door het fantastische landschap van de hoofdwand, over gigantische kegels van bloemkoolijs, langs bevroren stalactieten en gesculpteerde pilaren. De top van de route ziet er niet al te stabiel uit; onze poging strandt in een kleine ijsgrot met panoramisch uitzicht. Als slagroom op de taart  voor deze schitterende dag, klimmen we nadien samen nog “Antares,” aan de overzijde van de vallei. Bedankt Manu en Miloš!

Een week op Italiaans ijs

De week ijsklimmen (11 tot 18 februari) in Cogne en Valsavarenche was de derde in een reeks van vijf stages van de Mountain Academy – 2e editie. Alle deelnemers waren van de partij: Isabel (Spanje), Aude (Frankrijk), Denise (Zwitserland), Federica (Italië), Bojan (Slovenië), Florian (Oostenrijk), Miloš (Tsjechië), Patryk (Polen) en Sang (België). Zoals gewoonlijk begeleidde een vaste ploeg berggidsen – inclusief fotograaf en cameraman – het team. De eerste paar dagen was het voor sommige onder ons opnieuw wennen aan het ijs. Tijdens de vijf klimdagen hebben we samen toch een aantal mooie routes kunnen klimmen. ’s Avonds was er al eens een lezing over de ijsvallen in de regio of over de stabiliteit van ijs als functie van de temperatuurevolutie; tijdens onze rustdag hielden we ook een korte workshop over hoe het ijsmaterieel scherp te houden. Verder ontmoetten we in de loop van de week straffe mannen als Ueli Steck en Jon Griffith, Tim Emmett en Klemen Premrl; straffe madam Liv Sansoz kwam ook even hallo zeggen. Al bij al was het een geslaagde week gevuld met actie en ontmoetingen, waarbij de vriendschap tussen alpinisten over de landsgrenzen heen primeerde.

De Mountain Academy

De Mountain Academy (TMAc2) is een trainingsprogramma voor jonge, enthousiaste en polyvalente alpinisten. In opzet en filosofie lijkt het gelijkaardig aan het Belgische Mount Coach project. Het grootste verschil is dat de negen teamleden van TMAc2 uit gans Europa komen. Totnogtoe hebben we al drie stages van telkens een week doorlopen: traditioneel rotsklimmen in de Diois, Vercors, Frankrijk; alpiene graatoverschrijdingen in de Valais, Zwitserland; en nu dus ijsklimmen in Italië. Er volgen nog twee stages begin en eind van deze zomer: alpinisme, hopelijk aan de Italiaanse zijde van het Mont-Blanc massief; en een ‘exotische’ verrassing voor de laatste stage.

Praktische informatie

Waar

Cogne ligt in een zijvallei van de Valle d’Aosta, bijna 1,5 uur rijden van Chamonix, ruim 2 uur van Genève of 2,5 uur van Milaan. Valsavarenche ligt één vallei meer naar het westen, op ongeveer 1 uur rijden van Cogne. Afhankelijk van sneeuw-, ijscondities en recente temperatuurhistoriek kan je bijna altijd kiezen voor klimmen in de zon of in de schaduw.

Wanneer

Winter. Voor je vertrek is het uiteraard nuttig om de huidige ijscondities te checken:
http://www.matthias-scherer.com/cogne-ice.html
http://www.iceclimbingcogne.com/

Basiskamp

Albergo Belvedere is een aanrader. Het is gelegen in het gehucht Gimillan, op een zuidhelling net boven Cogne zelf. De uitbaters van de herberg zijn super vriendelijk en de legendarische diners bezorgen (meer dan) genoeg brandstof voor de volgende klimdag!

Hoe

Volledige ijsklimuitrusting: crampons, piolets, een tiental ijsschroeven van verschillende lengtes, setjes, slings, touwen, lawineset etc. Voor de mixte routes ook een kleine set friends en nuts.

Sang


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm