Archive
>
Artikels 

Interview met Bert Leo

3 maart 2000, 

Bert Leo is de nieuwe sporttechnische verantwoordelijke binnen de Belgische Alpenclub. Zijn eerste (zichtbare) wapenfeit was de organisatie van het Belgisch Kampioenschap Blokklimmen. Na afloop konden we met hem enkele woorden wisselen...

BCN: Wat is jouw voorgeschiedenis op sportief vlak?
Bert Leo: Licentiaat Lichamelijke Opvoeding (afgestudeerd 1997, optie klimmen), sinds 1997 werkende in het onderwijs (L.O. in BSO en TSO), (initiator rotsklimmen VTS) sinds 1998 monitor initiatie sportklimmen voor studentensport KULeuven

BCN: Hoe ben jij bij de BAC terecht gekomen?
BL: Via mijn opleiding (licentiaat L.O. en initiator rotsklimmen) ben ik in contact gekomen met de BAC en Jan Vanhees.

BCN: Welke functie heb jij bij de BAC?
BL: Ik bepaal het sporttechnisch beleid i.v.m. muur- en sportklimmen, in samenwerking met Jan Vanhees.

BCN: Hoe pak jij de organisatie van een wedstrijd aan?
BL: Na het vastleggen van de datuw is het eerste werk een klimzaal zoeken en het budget opmaken (minstens 2,5 maand op voorhand). Het opstellen van het wedstrijdprogramma en zoeken van sponsoring gebeurt minstens 2 maand op voorhand. Dan worden routebouwers aangesproken, affiches en infobladen opgemaakt en verstuurd (1,5 maand voor de wedstrijd). De nodige T-shirts en uitnodigen maken, een persmailing naar kranten en TV gebeuren in de laatste weken voor de wedstrijd.
Na de wedstrijd worden de resultaten verzonden. Voor de technische coördinatie wordt een beroep gedaan op de BCCC, meerbepaald voor het reglement, tijdschema, scheidsrechters, informatica tijdens de wedstrijd, medailles...

BCN: Wat denk jij van de sfeer bestaande gedurende de afgelopen Blok 2000?
BL: Ik vond persoonlijk dat er gedurende het ganse weekend een aangename sfeer hing.

BCN: Wat zijn jouw opdrachten voor de volgende seizoen?
BL: Het organiseren van wedstrijden, de BAC vertegenwoordigen op beurzen, meewerken aan de redactie van de BOBA, etc... Mijn hoofdtaak is het uitbouwen van het sporttechnisch beleid voor muur- en sportklimmen. Concrete taken zullen waarschijnlijk zijn: sporttechnisch en financieel verantwoord wedstrijdbeleid (verzekering, vergoedingen, licenties, .), jeugdwerking verder uitbouwen en ondersteunen, noden van de klimmers opvullen (cursussen, ondersteuning projecten), enz... maar die moeten in principe nog nader bepaald worden.

BCN: In verband met jouw taken, wat denk jij over de organisatie van de vorige editie van BCC die door de BAC georganiseerd was, in 1998?
BL: Ik weet hier echter niet zo erg veel van, daar ik er in het verleden niet bij was. Wel weet ik dat er door de enorme inzet van enkele mensen nu zulk een degelijke competitie bestaat.

... De BCC wordt door de federaties in tegenstelling met bijvoorbeeld voetbal, niet enkel met, maar VOOR de deelnemers georganiseerd...

BCN: Na de finale van BCC in Luik dit jaar, hebben de winnaars een petje, een T-shirt en een tas gekregen. Dat is helemaal niet in overeenstemming met de gevraagde deelnameprijs (1.500 Bef voor 4 wedstrijden !!!). Is dat een fout van de Club Alpin Belge?
BL: Kritische (financieel) bekeken is dit logisch, maar oogt en voelt dit misschien niet correct. De BCC wordt door de federaties in tegenstelling met bijvoorbeeld voetbal, niet enkel met, maar VOOR de deelnemers georganiseerd. De organisatie van deze wedstrijden kost aan de federatie heel wat geld. Men moet weten dat de financiële middelen van de federaties, mede daar de klimsport niet zo mediageniek is, beperkt zijn. Toch zou er volgens mij in de toekomst aan de beloning van de finalisten iets moeten veranderen

BCN: De ganse organisatie van de volgende BCC, met daarbij de geringe aantrekkingskracht voor de deelnemers (weinig prijzen), in vergelijking met de Belgische Kampioenschappen is een groot probleem. Sommige denken dat het zou beter zijn om de BCC niet meer te organiseren. Ga (kan) jij dit probleem oplossen?
BL: Willen wel (ik wil zoveel). Het zou volgens mij een zeer groot verlies zijn voor de klimsport (aantrekken, ontdekking, verdere ontwikkeling en motivatie van jong talent, contacten van de competitieklimmers onderling), moest de BCC verdwijnen. In enkele jaren is het klimniveau van het deelnemersveld op de nationale wedstrijden er toch fel vooruit gegaan.

BCN: Bij sommige van de 4 kwalificatierondes van de BCC, waren er periodes waarin er maximum 10 toeschouwers in de zaal aanwezig waren. Dat betekent dat BCC-manches geen aantrekkingskracht voor het publiek hebben. Die belangstelling bestaat ook niet bij de sponsors. Denk jij dat men de hele concept zou moeten veranderen?
BL: Wil het financieel haalbaar blijven, zal hier inderdaad iets moeten aan veranderen. Men moet wel beseffen dat het muurklimmen voor een leek, en zelfs voor een sporadisch beoefenaar niet zo boeiend is om naar te kijken. Ik ben er nog niet uit wat er precies allemaal kan worden veranderd. Ideeën ... zijn welkom!!!!!!!!

BCN: Het nieuwe decreet van de Vlaamse regering heeft aan alle sportfederaties een minimum van 5.000 leden opgelegd om nog subsidies te kunnen krijgen. De BAC komt daardoor niet meer in aanmerking voor subsidies. Om dit te vermijden zijn er kontakten tussen BAC en VBF geweest. Wat is jouw mening over het mislukken van de onderhandelingen tussen de twee federaties?
BL: Mislukte onderhandelingen?? De BAC vindt het logisch dat de 2 federaties op termijn met elkaar zouden samen gaan. Hierbij wil de BAC niet overhaast te werk gaan. Door tijd te nemen, zal men veel objectiever, kritischer en minder emotioneel of gevoelsmatig te werk gaan. Dus eerst (leren) samen werken (zich op elkaar af stemmen) en dan samen gaan. Het is toch de bedoeling dat door één federatie te vormen, die ene federatie meer kan bereiken, meer voor de klimmers kan doen en efficiënter werkt dan de twee federaties apart (jalousie, politieke ideologie en persoonlijke belangen kunnen een goede werking belemmeren).


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm