Materiaalgids
>
Artikels 
Trango Light Low, de schoen voor de approche?

Trango Light Low, de schoen voor de approche?

28 januari 2009, 

Innovation with passion… Zo kom je op de site van La Sportiva terecht. Hun klimschoenen hebben vaak een redelijk agressieve look, de approach-schoen Trango Light Low daarentegen zag er op het eerste gezicht redelijk casual uit. De flashy eigenschappen dienden zich dan maar op een andere manier aan te bieden. Ik ben nog op zoek naar de verwijzing van ‘light’ want in hun gamma van approach schoenen zijn deze schoenen de zwaarste uit de reeks (900g per paar). Ze zijn de kleinere broertjes van de Trango Hike, een stapschoen tot over de enkels. Misschien daarom de light-versie?

Nochtans zou je niet zeggen dat deze schoenen 900g per paar wegen als je ze aan je voeten hebt. Ze zitten vanaf de eerste pasbeurt goed. Meer nog, ze nemen een hoop pijnlijke drukpunten weg.
Ik kwam net terug van een stevige klimdag in de Sexe Shop toen ik deze schoen een eerste maal aandeed. In de Sexe Shop is correcte voetplaatsing en vol duwen op de tenen de enige manier is om vlot te klimmen. Laat me dus stellen dat ik pijnlijke tenen had en de drukpunten ter hoogte van de teennagels die zeer gevoelig waren. Wonder boven wonder, de pijnlijke tenen waren niet meer te voelen in deze schoen. Vooraan zit de schoen dus ruim genoeg om geen hinderlijke drukplekken te hebben.

De Trango Light Low bevatten enkele technologieën zoals IBS (Impact Brake System) en FriXion XT. Kortom, de schoen voelt op onregelmatige ondergrond zeer stabiel aan en ‘plakt’ goed bij het heuvel op- en afwaarts lopen. Wie weet dat ik een hekel heb aan het pad in Freyr om af te dalen, weet dan ook dat ik enkel voor de lezer van dit artikel de schoen daar getest heb. Ik ga niet zeggen dat het met deze approach-schoen nu mijn lievelingspad geworden is, maar ik bleef zeer vlot op het pad en schoof niet van links naar rechts, ondanks de vele bladeren op de grond en de vele modderige stroken.

Het goed aanspannen van de schoen rond de middenvoet is gezien zijn koker-vorm iets minder gemakkelijk. Je moet de veters van halverwege de schoen goed beginnen aantrekken. Hierdoor lijkt hij enkel voor mensen met een brede voet, maar dit is niet zo. Zelf heb ik een smalle voet en mijn zoon van 13 jaar heeft hem ook eens gepast. Ondanks zijn veel te smalle voeten kon ook hij deze schoenen goed aanspannen en zaten ook voor hem deze schoenen perfect. Beiden hebben we in confectiemaat een 45, maar voor deze keer heb ik voor een half maatje groter geopteerd. Als approach-schoen was deze halve maat meer een luxe naar pijnlijke tenen toe en ook om vlot in en uit de schoen te geraken tussen de klimbeurten door.

Meer nog, de binnenzool is zelfs zeer zacht en voelt ook in de winter warm aan. Ik deed dus geen kousen aan tussen het klimmen van de routes en had nooit koude voeten / tenen tijdens het zekeren van mijn klimpartner.

Om het tegenovergestelde te testen heb ik dan binnenshuis de schoenen ook veel gedragen, met en zonder kousen. Ik heb nooit (te) warme voeten gehad, wel steeds een aangenaam warm gevoel. Dus ook in de zomer zullen deze schoenen waarschijnlijk goed aanvoelen tijdens de approach en tussen het klimmen door.

Door het dagdagelijks dragen en veel stappen is het dan ook duidelijk geworden dat voor trekking deze schoen ook zeer geschikt is. Zo hebben de onstabiele Freyr- en Yvoirpaden en andere aanlooppaden in de Belgische Ardennen bewezen dat de ondergrond bemodderd, vol bladeren, met veel steengruis en hellend mag zijn. Zelfs op spiegelglad ijs blijft door de stabiele zool het ijs goed beloopbaar. Glijden doe je echter even goed als met een andere schoen.

Samengevat is deze approach-schoen geschikt voor al zijn toepassingen:

  • aanloop naar het massief op bijna alle ondergronden
  • een klein klimmetje in de lagere gradaties
  • via ferrata (even op een stalen kabel gestaan, voelt goed aan)
  • tussen de klimmetjes door lekker warm en ruimzittend
  • na het klimmen zalig door de verbrede en ruime voorvoet (geen pijnlijke tenen)

Technische specificaties

Materiaal: Waterafstotend Suede leder
Zool: Frixion® AT compound + Impact Brake System
Maat: 36 tot 48 (halve maten inbegrepen)
Gewicht: 900 gram /paar
Aanbevolen verkoopprijs: 99 EUR
Info; www.lasportiva.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm