Materiaalgids
>
Artikels 
The North Face Caber Hybrid Pant

The North Face Caber Hybrid Pant

9 februari 2009, 

Bij het toerskiën stap je het éne moment in korte mouwen onder een zalig winter- of lentezonnetje door een windbeschutte vallei …een half uur later sta je op een bergkam te vechten tegen een NO-wind die de gevoelstemperatuur tot -20°C laat zakken. Vooral de keuze van de geschikte broek vormt een probleem. Zelf stap en klim ik niet graag in een GTX-broek. Dat voelt niet aangenaam op de blote huid… en met een broek eronder is het snel te warm. Als je het dus niet te koud of te warm wil hebben, betekent dit dat je voortdurend moet wisselen van broek…rugzak in, rugzak uit….extra gewicht…

Ik was dan ook bereid om de Caber Hybrid Pant aan een uitgebreide test te onderwerpen. The North Face gaat er met deze "hybrid" immers prat op de voordelen van een "hardshell" (Hyvent Alpha) te combineren met deze van een "softshell" (Apex Universal) . "Hybrid" kan echter zowel betekenen "geschikt voor alle omstandigheden"… als "vis noch vlees". Met een gezonde dosis argwaan trok ik op onderzoek.

Eind december: eerste testperiode

In het Bregenzerwald worden we rond de Kerst getrakteerd op koude en zware sneeuwval… vervolgens 2 dagen natte sneeuw tot zelfs regen…daarna diepvriestemperaturen in het dal en… zonneschijn op de toppen. Door het slechte zicht en het verhoogde lawinegevaar valt er de eerste dagen niet veel te freeriden of toeren. Ik vertoef de eerste dagen dan ook vooral op en vlak rond de pistes, in zetelliftjes…in weer en wind.
De broek blijkt "waterproof" op de plaatsen waarmee je in contact komt met de sneeuw en vochtigheid. Ze biedt zo de nodige bescherming tegen barre weersomstandigheden. De ademende, waterbestendige en thermische softshell op de dijen zorgt dan weer voor een aangenaam draagcomfort. Daarenboven belemmert het de bewegingsvrijheid niet.
Ook bij sterke, koude wind en temperaturen van -10°C en kouder heb ik geen behoefte aan een extra laag. Bij langdurige regen worden de softshell-delen na een tijd echter doornat. Maar bij sneeuwval, koude, wind en kortstondige regen functioneert de broek prima. Dankzij een kleine rits en velcro-strips aan de onderkant is de broek zowel geschikt om te dragen met bergschoenen als met skiboots.

Midden januari volgt de tweede test

Met een stagegroep bevind ik mij opnieuw in het Bregenzerwald. Op één mooie dag na worden we de ganse week geconfronteerd met lage temperaturen, enorme rukwinden en véél verse sneeuw. Tijdens het stappen met de toerski's voelt de broek zeer comfortabel aan. Wat ik apprecieer zijn de aanpasbare bretellen: de broek blijft beter "zitten" bij het dragen van een rugzak en tijdens een - weliswaar louter hypothetische ;-) - val met de ski's kan de sneeuw niet ongewenst langs de rug of bilnaad naar binnen glijden. Ook de geïntegreerde "gamaschen" stel ik ten zeerste op prijs. Het enige wat ik persoonlijk mis is een ruime zak voor een stafkaart of iets dergelijks.

De Amerikaanse topalpinist Conrad Anker was nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit product. Ik kan enkel concluderen dat over de broek grondig is nagedacht. Met uitzondering van voortdurende regen is deze broek inzetbaar onder vrijwel alle weercondities. Met dit kledingstuk kan je zowel in de winter als het voorjaar op stap en dit om te skiën, toerskiën, freeriden,… zelfs ijsklimmen in koude, droge omstandigheden moet lukken. Ook voor hoogtoeren in de zomer in de West-Alpen lijkt de Caber Hybrid Pant mij geschikt. In mijn hele toerskiloopbaan is dit nog maar de tweede broek die echt aan mijn verwachtingen en eisen beantwoordt.

Peter

 

Technische fiche:

Hardshell : 100% nylon Hyvent Alpha (3 layer)
Softshell : Apex Universal Fabric CFM6
Kleur: Black, Red
Gewicht: 550 gram
Maten: S tot XXL
Aanbevolen verkoopprijs: 200 Euro
Info: www.thenorthface.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm