Materiaalgids
>
Artikels 
Skiën met de Black Diamond Stigma

Skiën met de Black Diamond Stigma

All mountain ski voor alle omstandigheden

21 april 2009, 

De laatste jaren is het aantal toerskiërs en buitenpisteskiërs exponentieel toegenomen. Het lijkt wel of iedereen af en toe de drukke skigebieden wil verlaten om een tochtje te maken of om een niet geprepareerde flank af te dalen. Daar niet iedereen zich én pisteski’s én een paar freerides én een set toerski’s kan of wenst aan te schaffen, speelt “de markt” handig in op deze trend. De “All Mountain”- ski is hun antwoord op de vraag van de wintersporter die met één paar zowel een weekje op de piste wil skiën als af en toe een tocht(je) wil maken.

Dankzij Black Diamond Europe had ik de gelegenheid om hun “All Mountain” - model – de Stigma – een ganse winter te testen. Ik heb de ski uitgeprobeerd op de piste, bij het freeriden en tijdens diverse toerskitochten. Alle sneeuwomstandigheden passeerden de revue: van kniediepe “powder”, over beenharde pistes, langs doornatte Sulz tot boterzachte Firn. Het testmodel had volgende afmetingen : lengte 182 cm, taillering 126 – 79 – 110.

De winter 2009 deed het hartje van de diepsneeuwfan sneller slaan: aan poederafdalingen geen gebrek. Met mijn lange, brede ski’s dreef ik echt op de sneeuw. Vooral met wat snelheid kwam de ski volledig tot zijn recht. Ondanks de breedte is de Stigma verhoudingsgewijs relatief licht. Met een gewichtsindex van ca. 17 (= gewicht/lengte) scoort hij zelf beter dan enkele populaire “All Mountain” -concurrenten (Fischer X-Calibur, K2 Shuksan,…).

Op de piste bevredigde de sterk getailleerde Stigma ook. Niet te vergelijken met pure carvers zoals de Black Diamond Machine, maar met voldoende kracht en een sportieve, dynamische skiwijze beleef je ook op de piste de nodige fun. De ski lijkt me eerder geschikt voor de iets ervarene skiër die over een gezonde dosis agressiviteit beschikt en een beetje speed niet schuwt.

Keiharde pistes of ijzige sneeuw zijn niet echt aan de Stigma besteed… maar ja… met uitzondering van messcherpe wedstrijdski’s zijn er wellicht weinig modellen die hierop uitblinken.

In het voorjaar, op zachte pistes en tijdens firnafdalingen is het op de Stigma’s puur genieten. Voor het extreem korte bochtenwerk (Buckelpistes etc.) was het testmodel met 182 cm wat te lang om een objectieve beoordeling te maken…(lees : de testpiloot is wel eens op zijn bek gevallen ;-).

Tijdens het stappen kon de ski me ook bekoren. De schop is breder dan het spoor van een standaardtoerski… dit nodigt uit om zelf te sporen… wat toch het leukste is aan toerskiën of niet soms? De ski was uitgerust met een zware Fritschi Freeride binding. Met een lichtere binding – bijvoorbeeld een Dynafit TLT – is de ski zeker geschikt voor het hoogtoeren en niet enkel voor dagtochten.

Slotsom: Met deze brede, getailleerde ski is Black Diamond er in geslaagd de grens tussen een All Mountain en een Freeride ski te verkleinen. Ondanks de breedte is de ski behoorlijk wendbaar. Voor de goede en zeer goede skiër is de Stigma een absolute aanrader… voor de debutant minder. Met dit “All Mountain”-model kan je overal uit de voeten, maar bedenk wel … het blijft een compromisoplossing.
Wat mij betreft wel één van de betere vandaag de dag.

Peter

Technische fiche:

Lengte: 158 / 166 / 174 / 182 cm
Taillering: 123 – 79 – 108 (bij 174 cm)
Radius: 17 meter (bij 174 cm)
Gewicht: 3.000 g (bij 174 cm)
Aanbevolen verkoopprijs: 419 Euro
Info: www.bdel.com of www.skibd.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm