Materiaalgids
>
Artikels 
Salewa Iron Jacket

Salewa Iron Jacket

10 augustus 2009, 

Door het Belgische weer zijn klimuitjes niet zo frequent mogelijk als in andere landen. Als de mogelijkheid zich dan al eens voordoet probeer je u best zo goed mogelijk uit te rusten voor het Belgische weer. Onweer, siberische koude, hittegolven, ... Maar ook op andere plaatsen in Europa kom je deze heel wisselvallige weerscondities tegen. En als je veel over en weer reist naar de klimbestemmingen moet je op alles voorbereid zijn: de koude van de Zwitserse bossen, de hitte van de Spaanse vlaktes en tussendoor nog de onvoorspelbare Franse Provence.

Een première voor mij: sinds de start van Belclimb was me nog nooit de kans geboden om een vest van het Italiaanse Salewa te testen. Het product was me dan ook volledig onbekend en ik had dan ook het lumineuse idee om de vest op al mijn uitjes de voorbije vier maanden mee te nemen. In die maanden zijn mijn ogen opengegaan. Salewa is een kledingmerk met een technische hoogwaardigheid die ik voordien nog nooit was tegengekomen. In zo'n competitief marksegment als de berg/klimkleding vraag je u vaak af wat het verschil maakt. Vroeger ging ik uit van bepaalde argumenten: prijs, raadgeving, vroegere ervaringen en op het uitzicht. Wanneer je aan een volledig nieuw gegeven wordt blootgesteld - zoals bij mij het geval was met de Iron Jacket van Salewa – ga je ook al eens op de details letten. Met dit model uit de softshell categorie zijn het zelfs vooral de details die in het oog springen.

Het uitzicht

Op het vlak van de look zitten we eerder in de eenvoudige, sobere categorie. Een propere snit zonder al te veel frivoliteiten. Ik geef toe dat ik de kleur niet zelf gekozen heb maar na verloop van tijd kon het  "cinder" me bekoren omdat ze zich perfect aanpast aan het gebruik in de stad. Niet te flashy noch te avontuurlijk. Twee zijzakken en een borstzakje bieden u voldoende opbergruimte aan. Een absoluut pluspunt ten opzichte van de andere modellen uit dezelfde categorie: de aanwezigheid van een grote binnenzak.

Afwerking

Op de Iron Jacket vind je alles wat onmisbaar is bij een softshell. Met name: duidelijke sluitingen met een beschermende afwerking, velcro's aan de polsen. Daarnaast ook nog twee zeer nuttige extra's: ritssluiting van 30cm ter hoogte van de oksels om de ventilatie, en dus ook de transpiratie, te regelen en een verwijderbare kap die proper weggeborgen zit in een zakje ter hoogte van de nek.
De gebruikte stof is zeer stevig, de stretch is aangenaam bij het aanraken en slijtvast. Ik klom geen enkele keer met de Iron Jacket maar bij het beveiligen beperkte de vest me zelden of nooit in mijn bewegingsvrijheid.

Onder testomstandigheden

Er valt niet zo veel te vertellen over de vest in de werkelijkheid van het terrein. Of het nu in de stad of bij het wandelen is, de opeenvolgende regenbuien waren zelden van die mate dat ik de kap diende te gebruiken. Wel deed de waterdichtheid van de vest wonderen. Geen enkel spoortje van vochtigheid ondanks de onweders en regenbuien die de vest moest weerstaan.
Wat betreft het warmte behoud kun je de vest als tweede laag gebruiken tot 10/12°C. Daaronder moet je een extra laag gebruiken. Dat wil zeggen dat deze vest zowel in het voorjaar als in de zomer en het najaar een zeer ruime keuze aan activiteiten mogelijk maakt: van mistige dagen in Freyr, over winderige en schaduwrijke bezoeken aan het Spaanse Siurana tot kampvuuravonden in Zwitserse bossen. 

De kers op de taart

Een laatste detail: na vier maand had ik recht op een nieuwe vest en dit niet door gebruik te maken van de garantie. Wel door een simpele wasbeurt aan 30°C waar de vest als nieuw uitkomt. Voor een prijs van 130 Euro beschik je over een vest die negen van de twaalf maand kan dienen. Die berekening moet snel gemaakt zijn...

Hube

 

Technische fiche

Materiaal: Softshell
Maten: XS – 5XL
Kleuren: ebano, cinder (op de foto), black, red, cobalt, acid, apple
Aanbevolen verkoopsprijs: 130 Euro
Info: www.salewa.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm