Rotsklimmen
>
Artikels 
Pfalz, een wilde parel in de Vogezen

Pfalz, een wilde parel in de Vogezen

1900 klimroutes op 100 toren van zandsteen

15 juli 2010, 

Pfalz ligt op een kleine 4 uur rijden en biedt 1900 klimroutes aan, dat is 3 keer Freyr of 13 keer Yvoir om een idee te geven van de grootte van het massief. Toch is dit Duitse massief minder bekend onder de Belgen. Aan de omgeving zal het niet liggen, het bevindt zich immers in één van de dichtstbeboste gebieden van Duitsland. Sinds 2007 is er eveneens een zeer goed geïllustreerde topo die het volledige gebied dekt. Pfalz bestaat uit een honderdtal ‘torentjes’ die verspreid liggen in een gebied met een straal van 30km.

Pfalz is om verschillende redenen uniek te noemen. Het gebied bestaat uit verschillende zandsteentorens die in hoogte variëren tussen 15m en 70m. Ook in breedte van de torens is er soms heel wat verschil, wat maakt dat je op sommige torens slechts een tiental routes vindt en op andere torens dan weer een zestigtal. De torens bevinden zich op verschillende locaties: vlakbij een dorp of aan de bosrand, in het bos, net aan de weg, of grenzend aan een kerkhof,… de wandelafstand van een parking tot klimtoren is echter steeds klein.
De klimroutes op de torens kunnen soms nogal gespreid liggen waardoor het vinden van een route enig zoekwerk vraagt. Bovendien is de behaking niet voldoende opvallend... Gezien het soms over een klein aantal routes per klimtoren gaat moet een klimmer nogal es een verplaatsing maken naar een andere toren. Het gebeurt dus dat je op één dag verschillende torens aandoet. Dit maakt het gevarieerd en zorgt er ook voor dat de klimmers verspreid zitten. Het kan dus best zijn dat je gedurende de ganse dag geen andere klimmers tegen komt, vooral tijdens de week.

Het gesteente is zandsteen, nogal korrelig en zacht. Het klimmen op zandsteen is even wennen. Vooral de voeten moeten zich aanpassen aan de korrelige structuur. Het gesteente is zeer gevarieerd en biedt veelzijdig klimmen aan. De ‘Wabenverwittering’ is er nogal karakteristiek. Dit is een soort van gatenstruktuur dat je kan vergelijken met een honingraat, maar dan wel met enorm veel variatie (zie foto). Daarnaast vind je ook compacte stukken terug (dal, vertikaal of overhang), barsten, hoekversnijdingen, … als keisteentjes die in de zandsteen zijn ingemetseld die als voet- of handgreep kunnen dienen.  Zeer veel variatie dus binnen één type gesteente.

De behaking is ook uniek. Traditiegetrouw bestaat die uit ringen. De ringen hebben meestal een bruine verroeste kleur en zijn dus soms moeilijk terug te vinden in het zandsteen. Inpikken op deze ringen is niet altijd even makkelijk maar het went wel. Af en toe vind je ook brochen (in de meer recente geopende routes). Algemeen gezien is de behaking nogal klassiek, niet overdreven dus, wat wil zeggen dat de eerste haak zich naar onze normen soms tamelijk hoog kan bevinden. Voor elke route vind je in de topo zeer duidelijke informatie wat betreft de behaking wat maakt dat je nooit voor verassingen komt te staan.
Klimroutes kunnen volledig afgezekerd zijn met ringhaken tot volledig af te zekeren met mobiele zekeringsmiddelen, of iets tussenin. Bij het plaatsen van mobiele zekeringsmiddelen wordt ook de mate van engagement aangegeven (van E1 tot E3) als zelfs de maten van de mobiele zekeringsmiddelen (vb. friends nummer 3) als soms zelfs de plaats waar je best een extra zekering aanbrengt (vb. na de 4de ring). Ook de mooiheid van de route wordt in de topo aangegeven evenals uiteraard de moeilijkheidsgraad, dit in UIAA-kwotering.

Pfalz is dus eerder een “slow-climbing”-massief. Het is niet zoals sommige recente massieven waar je na een korte blik in de topo en weinig zoekwerk de ene route na de andere kort op elkaar vindt en waar het niet zo erg zou zijn om een haak of twee over te slaan. Het is geen standaard geëquipeerd massief waar de nadruk ligt op het ‘fun’ sportklimmen en waar je de ene route na de andere consumeert. Pfalz is niet bezweken aan deze tendens van globalisering, verschillende massieven wereldwijd zijn op dat vlak immers nogal uniform en gelijkaardig. Pfalz is een oud massief met geschiedenis en is trouw gebleven aan zijn traditionele en oorspronkelijke behaking. Dit maakt het massief wellicht iets minder toegankelijk maar mits wat moeite word je beloond met zeer mooie klimroutes.
De topo is enorm goed gedetailleerd en laat je bij je ontdekking nooit in de steek. Pfalz is in dat opzicht misschien een buitenbeentje maar laat je wel kennis maken met een ander soort van klimmen wat je als klimmer wakker maar vooral rijker kan maken.

Praktisch

Dahn ligt op 380 km van Brussel. Via Brussel rij je best langs Luxemburg om daar in Dudelange de E29 te nemen naar Saarbrücken. Ter hoogte van Saarlouis neem je de autobaan 8 richting Pirmasens. Van Pirmasens rij je richting Dahn. Via Antwerpen rij je korter via Luik, Malmedy, Bitburg, Trier om voor Kaiserslautern af te zakken naar Pirmasens.  Dahn heeft verschillende supermarkten, bakkers en alle andere voorzieningen.

Een aangename camping om te overnachten is het ‘Bärenbrunnerhof’. Dit is een boerderij gelegen op het einde van het Bärenbrunner-dal met inclusief een kleine campingweide als vakantiehuis. De camping is heel ‘basic’, je hebt er één openluchttoilet (bio-klo) en water van een bron, meer niet. Het ‘Bärenbrunnerhof’ heeft eveneens een gezellig restaurant met terras, een uitgebreide klimwinkel als voedingswinkeltje met biologische streekproducten (oa brood, kaas,…). Het winkeltje is enkel open tijdens de weekends. Het is zowat de verzamelplaats voor klimmers. Op 5 minuten wandelen zijn er 4 klimtorens namelijk de “Sternfelsen”, “Honingfelsen”, “Nonnenfels” en “Klosterfels” met een totaal van 83 klimroutes.  Overnachten bedraagt slechts 3 euro per persoon. Reserveren is niet noodzakelijk voor de campingweide.

Meer info over het Bärenbrunnerhof: www.baerenbrunnerhof.de.

De Pfalz topo is verkrijgbaar in de klimwinkel van het ‘Bärenbrunnerhof’. Het winkeltje is tijdens de week pas open vanaf 12u30. De openingsuren vind je op de site van het Bärenbrunnerhof. De topo kost 36 euro maar is een must.
In Pfalz zijn eveneens bouldermogelijkheden (lees dit verslag). Een topo volledig gewijd aan het boulderen is eveneens verkrijgbaar in de winkel. De Pfalz klimtopo is beschikbaar in de KBF bibliotheek.

Gorik Dirix

Artikel verschenen in het KBF-magazine van juli 2010.


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


20/07/2010
Doe eens wat anders dan kalk of Berdorf. Ik ben er veel geweest en ik kan alleen maar zeggen: speciaal, uniek, mooi en een rijke ervaring!


artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm