>
Artikels 

Interview met Ron van der Brugge

Mammut

27 mei 2003, 

In het artikel van vorige week kon je lezen dat Mammut een lange en rijke historie kent. In de eerste jaren regelde Mammut alles vanuit eigen land. Later ontstonden over de hele aardbol verspreid een groot aantal verkoopkantoren, importeurs en agenten die samen, met hun locale kennis en contacten, een gigantisch dealernetwerk opbouwden. Mammut en de locale vertegenwoordigingen zorgden er samen voor dat Mammut bekend werd als een van de grootste en meest vooruitstrevende fabrikanten van berg en buitensportuitrusting.

Ook in de Benelux is Mammut al weer enige jaren sterk vertegenwoordigd, en wel door RB Agenturen dat gevestigd is in Benthuizen (Nederland). Een klein dorpje onder de rook van Zoetermeer. Ook RB Agenturen heeft in de afgelopen jaren een sterke ontwikkeling meegemaakt. Hoe dat is gegaan vroegen we aan Ron van der Brugge, eigenaar en oprichter van het bedrijf.


[V] Hoe ben je er toe gekomen om in deze branche te gaan werken?
[A] Als jong broekie ben ik begonnen met lichtgewicht kamperen en vanuit die interesse ben ik als parttimer gaan werken bij een lichtgewicht Outdoorwinkel in Den Haag. Van parttimer werd het fulltimer in de verkoop en van uit die positie ? zie volgende vraag

[V] Wanneer ben je RB gestart?
[A] In 1988. Als inkoper vond ik het toen tijd om wat anders te gaan doen. Ik heb toen Mammut gebeld en gevraagd of zij interesse hadden in een agent voor de Benelux. Die interesse was er en na één gesprek van 30 minuten tijdens mijn vakantie waren we het eens.

 

[V] Was er op dat moment een grote markt voor berg- en buitensport?
[A] De markt was duidelijk aan het groeien maar onvergelijkbaar met nu. De doelgroep voor outdoorproducten is nu veel groter dan toen. Bergsport groeide door toename van het sportklimmen (met name indoor).

[V] Wie waren je eerste klanten in het begin?
[A] Avventura, Bever Zwerfsport, Demmenie en Kariboe. Uitbreiding was dus gewenst/noodzakelijk.

[V] Ben je zelf ook actief geweest in de sport?
[A] Zoals vermeld veel gekampeerd. Later diverse bergsportcursussen gedaan en zelfstanding geklommen in de Alpen en wat verre tochten gemaakt (Mt. McKinley, Spitsbergen bijv.)

[V] Hoeveel mensen werken er bij RB en wat doen ze?
[A] In totaal werken we met 6 personen fulltime en Jeroen Offermans doet op parttime basis de marketing voor ons.
Ronald vd Weegen is salesmanager. Hij stuurt Nico Bakker en een medewerker aan (beide buitendienst) en doet zelf de key-accounts.
Herre vd Werff doet de binnendienst (orderinvoer) en de after-sales (reparaties etc.)
Deborah vd Brugge ondersteunt de verkoop van de kleding en geeft ook veel scoolings. Verder is zij een sturende factor richting Jeroen inzake marketing.
Zelf doe ik veel kantoorwerk en indien nodig spring ik bij waar gewenst. Onderhoud het contact met onze leveranciers en ben regelmatig bij Mammut in Zwitserland om allerlei zaken te bespreken.

[V] Voer je nog meer merken?
[A] Naast Mammut doen we verder DMM, Trangia, ChaiRB en Villmark. Onder de Mammut-paraplu vallen ook de volgende merken: Ajungilak, Toko en Raichle. Hier hebben we onze handen meer dan vol aan en ons pakket is zeer compleet met deze merken. Wij zoeken op dit moment geen uitbreiding. We doen die merken die we hebben liever goed.

[V] De vorige keer konden we lezen dat Mammut een paar merken had aangekocht, waarom doen ze dat?
[A] One-stop-shopping is het motto. Mammut wil een totaalaanbieder zijn/worden. Met de aankoop van Raichle heeft Mammut een heel belangrijk segment van de outdoorbranche afgedekt. Na kleding is schoeisel de belangrijkste productgroep

[V] Waarop richt het merk Mammut zich met name?
[A] In de media en PR laten we Mammut als een heel technisch merk naar voren komen. Dat is niet alleen vanwege het imago wat je uit willen stralen. De serieuze berg- en skisporter beschouwen we nog altijd als onze core-customer. Daar ligt ook ons hart, wij en de mensen van Mammut zijn immers ook allemaal fanatieke sporters of sporters geweest. Maar de grote groep die niet zo technisch op pad gaat verliezen we natuurlijk zeker niet uit het oog. Sterker nog, het vormt in de praktijk de grootste groep van onze cliëntèle. En juist deze groep biedt meer mogelijkheden voor de toekomst als het om groei gaat in de aangekochte merken als Ajungilak en Raichle. 

[V] Wat is jou visie op de markt? Hoe gaat een en ander zich ontwikkelen in de toekomst?
[A] Ik heb een redelijk ouderwetse visie op de detailhandelmarkt in de Benelux. Iedereen denkt dat internet heel belangrijk is en dat veel aankopen via internet zullen plaatsvinden. Ik denk dat dat enorm meevalt. De afstand van consument tot winkel is klein tot zeer klein en zeker als het gaat om de aankoop van hoogwaardige producten dan speelt emotie en voorlichting een belangrijke rol. Juist die twee aspecten tref ik op internet niet aan. Het is een hulpmiddel bij het maken van een ruwe selectie (welke winkel, welke producten) maar de aankoop vindt bijna altijd plaats in de winkel. Wij leveren zeker niet aan ?winkels? die alleen maar internetverkoop doen. Wij zien dit als een oneerlijke vorm van concurrentie.
De detailhandel zelf ontwikkelt zich tot een steeds beter niveau. Zij zien goed waar ze heen willen met hun winkel, spelen in samenwerking met de merken die zij voeren goed in op de trends van de toekomst en proberen op die manier hun winkel up-to-date te houden. Met zulke partners werken wij graag samen.

[V] Hoe denkt Mammut en RB daarop in te spelen?
[A] Mammut moet in samenwerking met winkels, consumenten, agenten, sponsored-people, leveranciers van Mammut en de technische mensen binnen Mammut zorgen voor een juiste productontwikkeling. Alleen dan kunnen wij ons marktaandeel vergroten. Uiteraard moet de PR en aftersales uitstekend geregeld zijn en daar zorgen RB en Mammut zeer goed voor. Ook het juiste dealernet is van groot belang. Mammut is geen merk dat je bij de Makro aan zult treffen en factory-outlets doen we ook niet aan.

Zoals je ziet, bedrijven Mammut en RB Agenturen een sterke politiek die er op gericht is om een breed assortiment uiterst technische no-nonsense producten voor een redelijke prijs op de markt te brengen. Klikt goed! We houden het in de gaten...

Kijk voor meer informatie over Mammut en haar producten op www.mammut.com

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm