Rotsklimmen
>
Artikels 

Sportklimmen in Tardosbánya

Hongarije

16 september 2003, 

Toen ik hoorde dat we dit jaar met onze familie op reis zouden gaan naar Hongarije, begon ik zoals gewoonlijk het internet af te schuimen om te achterhalen of er daar misschien iets te beklimmen viel. 
Bij de vorige vakanties viel dit meestal schromelijk tegen, maar dit jaar bleek ik zowaar eens geluk te hebben: op http://ludens.elte.hu/climb/ kwam ik te weten dat er een massief lag niet zo ver van de plaats waar we verbleven. Het heette Kis-Gerecse en op de site verzekerde men mij ervan dat it would test my forearms and condition.  Meer nog, het bleek een van de populairste klimgebieden van Hongarije te zijn, met de zwaarste routes!  Eindelijk eens een meevaller, behalve dan dat van die zwaarste routes :-), na al die vruchteloze zoektochten bij vorige reizen. 
Enkele weken voor ons vertrek las ik dat Bálint Kámvás er een 8b+ had geklommen, op 12-jarige leeftijd!  Ik was mij al aan het oppeppen om die prestatie nog eens dunnetjes over te doen, toen het noodlot toesloeg: pink geblesseerd bij het boulderen, een dag voor de afreis nog wel!  Nu ja, strikt genomen zou het me toch nooit gelukt zijn: ik ben al 20. ;-)

Met mijn pink leek het gelukkig nogal mee te vallen (het noodlot zal nog wat moeten bijtrainen), maar voor alle zekerheid heb ik het de eerste week van het verlof nog niet geriskeerd om al te klimmen. Uit nieuwsgierigheid maakte ik wel al enkele fietstochten om de omgeving te verkennen en het massief al eens te gaan bekijken.  Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want het was niet zo eenvoudig te vinden. 
Van de informatie op de  website was ik niet veel wijzer geworden: er werden geen coördinaten opgegeven en het is mij tot op de dag van vandaag een raadsel welke weg men nu eigenlijk bedoelt op de routebeschrijving.  Tot mijn spijt bleek het om een oude steengroeve te gaan.  Er waren op dat moment twee klimmers aan de slag op een van de twee overhangende wanden - de derde is ongeveer vertikaal.  Ze wisten me te vertellen dat de routes tot 7b+ er eigenlijk niet echt de moeite waren.  Bovendien was de topo volgens hen enkel te koop in het 50 km verder gelegen Budapest.  Gelukkig hadden ze ook goed nieuws: er was nog een andere old quarry, waar ook werd geklommen en met meer makkelijke(re) en tevens mooiere routes.  Deze zou zich bevinden in Tardosbánya, een dorpje dat zelfs nog dichter bij onze verblijfplaats lag dan Kis-Gerecse.

Ook naar dit gebied moest ik wat zoeken, mede doordat je het niet kan zien liggen tot je er vlak voor staat.  Het leek echter de moeite waard, en dat werd ook bevestigd bij latere bezoekjes, om effectief te klimmen ditmaal.  Hoewel er bij sommige routes onderaan een (UIAA-)kwotatie was geverfd, waren toch dankbaar dat we de topo van enkele vriendelijke Hongaarse klimmers mochten inkijken.
Ik zet de belangrijkste gegevens even op een rijtje:

  • locatieMaporama-kaartje (In de touristische dienst van (b.v.) Tata kan je gratis een plannetje krijgen van de omgeving of eventueel een meer gedetailleerde kaart kopen)
  • coördinaten: N 47.65865°, E 18.4674°
  • topo: Magyarország szikláin (niet enkel Tardosbánya, ik vermoed zelfs dat alle Hongaarse klimmassieven erin staan - Kis-Gerecse in elk geval ook), te koop in Budapest
  • aantal routes: een 70-tal
  • niveau: Het grootste deel van de routes zijn VI en VII, met andere woorden zesdegraadsroutes.  Van de ongeveer 30 overige routes is de helft zwaarder (zevende graad); de andere helft bestaat vooral uit vijven.
  • maximale hoogte: 23m
  • klimstijl: van plaat tot zeer licht overhangend; vooral onderaan zie je duidelijk dat dit massief vroeger een steengroeve was (de boorgaten vormen dikwijls erg goede, maar soms scherpe bidoigts)
  • behaking: Quasi alle routes zijn volledig behaakt met plaquettes en een afzeilhaak.  Ik heb slechts één route gezien die wel wat extra klemblokken zou kunnen verdragen: een barst die tot boven op de hoogste wand loopt.  De plaatsing van de haken was over het algemeen in orde.
  • links (over klimmen in Hongarije in het algemeen): http://ludens.elte.hu/climb/ en volgens de 2 Gerecse-klimmers ook http://szikla.hu, hoewel ik daar zelf geen extra informatie op heb gevonden.  Het feit dat die website volledig in het Hongaars is opgesteld, zal daar wel niet vreemd aan zijn.
  • taal: Hongaars uiteraard, maar de klimmers die wij tegenkwamen, konden ook Engels.  De meeste Hongaren kennen ook Duits.

Bart


 

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm