Indoorklimmen
>
Artikels 
Voeding

Voeding

Een onbekend en onbemind hulpmiddel

31 januari 2007, 

In de atletiek en andere klassieke sporten hoor je soms volgend gezegde: 'Een goede voeding heeft nog nooit iemand doen winnen maar een verkeerde voeding kan je onderuit halen.'

Ook in onze sport kan voeding zijn functie vervullen. Als je weet dat je tijdens om het even welke training uw lichaam in feite afbreekt en de reserves uitput dan is het besluit al snel gemaakt dat er een herstelproces op gang moet komen. Een goede voeding helpt daarbij door het voorzien van de juiste bouwstenen voor genezing en reservestoffen. Gewoon al letten op uw voeding en er enigszins bewust mee bezig zijn kan al volstaan.

De basisprincipes die aangehouden moeten worden zijn:

  1. Regelmaat en variatie
  2. Geniet met mate
  3. Drink voldoende

1. Regelmaat en variatie

Op het eerste zicht zijn de twee begrippen contradictorisch. Toch gaan ze hier samen hand in hand:

  • Regelmaat maakt het je gemakkelijk. Eten op vaste tijdstippen zorgt ervoor dat je niet met een hongergevoel komt te zitten of dat je je niet moet opblazen bij een te vroege maaltijd. De vaste tijdstippen zorgen ervoor dat uw lichaam begrijpt wat er gaande is en ook steeds de juiste signalen zal uitzenden. Uw lichaam zal minder snel geneigd zijn u aan te zetten tot een schranspartij zonder einde en zal ook veel gezonder met de maaltijden kunnen omgaan.
  • Variatie op vlak van voedingssamenstelling is echter ook van belang. Geef uw lichaam het voorrecht om te genieten van een uitgebalanceerde voeding en uw gezondheid zal er enorm op vooruit gaan. Daar alles in uw lichaam met elkaar gerelateerd is zal die gezondheid effect hebben op zaken als trainbaarheid, recuperatie, blessuregevoeligheid, motivatie, enz.
  • De regelmaat in uw voedingssamenstelling hoeft dus zeker niet synoniem te staan voor monotonie. Veel variatie is wat je moet nastreven maar dan wel op een geordende manier.

To eat or not to eat?

2. Geniet met mate

Je het genieten verbieden is het jezelf niet gemakkelijk maken. Je leeft slechts eenmalig en daar moet je ook van kunnen genieten. Als het jezelf enorm veel moeite kost om van zaken af te blijven dan moet je dat niet doen. Klimmen is toch enigszins het maximale uit je leven halen en dat mag dan ook op vlak van voeding.
Je hierbij enige discipline opleggen kan natuurlijk wel. Een tweede portie van iets lekkers moet niet echt als je al na één portie voldoende hebt. Eén dessert en één of twee tussendoortjes per dag is toch ook meer dan voldoende? Je lazarus zuipen heeft de dag nadien enkel hoofdpijn en een belabberd gevoel tot gevolg terwijl je evenveel fun kan beleven zonder die overmaat aan alcohol. Onthoud: Overmaat schaadt!

3. Drink voldoende

Dit laatste punt heeft zijn effect op een breed gamma aan factoren:

  • De lichaamstemperatuur is afhankelijk van uw vochtopname. Lichaamstemperatuur heeft dan weer een enorme invloed op de chemische evenwichten in het lichaam.
  • Ook op het bloedvolume heeft uw vochtopname zijn effect. Dat bloedvolume heeft zijn belang bij de efficiënte verspreiding van zuurstof en voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Die verspreiding en afvoer zijn beide van enorm belang in de recuperatie.
  • Vocht versnelt de opname van glucose en dat hebben we nodig als energieleverancier
  • ...

Zowel voor, tijdens als na de trainingen actief drinken heeft dus zeker zijn voordelen.

Het volgen van deze drie regels is een eenvoudige en op vlak van tijdskost zuinige manier om toch begaan te zijn met uw voeding. Alle diëten, verhoudingen en dergelijke meer zijn interessant wil je je nog meer op de materie toe leggen maar zijn niet nodig als je gewoon gezond wilt proberen te leven.

To drink or not to drink?

Extra tips

Nog enkele extra tips voor zij die er verder in willen gaan:

  • Ondanks al het slecht dat erover geschreven wordt zijn vetten toch broodnodig. Ten eerste zorgen ze voor de aanvoer van vetoplosbare vitaminen. Ten tweede blijken ze ook voor een zekere blessurepreventie te zorgen. Uit studies bleek dat zeer magere atleten en atleten met een vetarm voedingspatroon vatbaarder waren voor blessures en dat sommige vetten zelfs ontstekingswerende eigenschappen zouden hebben. Het mag dus gedaan gaan zijn met het stigmatiseren van vetten. Wel dien je rekening te houden met het soort vet (verzadigd - niet verzadigd) dat je binnenkrijgt en met onverwachte leveranciers van vetten. Pastaschotels lijken immers koolhydraatrijk en vetarm maar de roomsaus erbij is een ware bron van vetten net zoals koffiekoeken. Qua soorten vet is vis in mijn ogen één van de toppers.
  • Bij een training put je je koolhydraatreserves uit. Die dienen dan ook achteraf aangevuld te worden via een gezonde koolhydraatrijke snack (banaan, mueslireep,.) en/of een koolhydraatrijke maaltijd (volkorenpasta, graanproducten,.). Een grote reserve opbouwen is echter niet nodig daar we tijdens het uitoefenen van onze sport steeds kunnen bijtanken.
    Het eten van volkoren producten is overigens te verkiezen daar het aanwezige vitamine B complex de vertering van zetmelen optimaliseert.
  • Voor een goede recuperatie en spieropbouw heb je echter ook eiwitten, de bouwstenen van uw lichaam, nodig. Een teveel aan eiwitten zorgt echter voor vetafzetting, stoornissen in de kalkhuishouding en verharding van de vaatwanden. Overmaat schaadt dus ook hier weer.
  • Voedingssupplementen (vitaminen e.d.) zijn niet nodig indien je een evenwichtig en goed voedingspatroon hebt. Alle nodige voedingsstoffen krijg je binnen via een gevarieerde voeding en de positieve effecten van supplementen zijn slechts uiterst zelden bewezen. Ook staan sommige voedingssupplementen op de lijst van verboden producten. Enkel na medisch advies kunnen voedingssupplementen met recht nodig zijn.

Een goed uitgebalanceerd voedingspatroon is en blijft dus heilig!

Verdere info

 

Tijl


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm