draft
>
Artikels 

Wadi Rum - Jordanië


Aangaande de klimmogelijkheden in Jordaanse Wadi Rum is via het internet een hoop info beschikbaar. Wadi Rum wordt aangeraden om zijn uitgebreide "trad climb"-mogelijkheden (klimmen met eigen protectie - friends en nuts) in de prachtige setting van de jordaanse zandwoestijn. Zelfs voor niet klimmers is Wadi Rum prachtig en impressionant.

De routes zijn niet afgezekerd en werken met friends en nuts is dan ook een absolte noodzaak. Rappelplaatsen en relais zijn in bepaalde routes wel voorzien maar denk hierbij niet aan twee boorkaken en een ketting. Eén of twee plaketten of een zandloper en een sling of prusik staan al dichter bij de realiteit. Ook een topo kun je vinden maar qua grafische voorstelling van de routes is die vrij pover. Het is soms echt wel zoeken en hopen dat er steenmannetjes staan.

Suggesties van routes : Het kiezen van een route is natuurlijk iets zeer persoonlijk maar ik geef hier enkele klassiekers mee die het overwegen waard zijn.
-Rijm Assaf (4e graad ): Deze lange route loopt tot op de top van Jebel Rum en is op wandelafstand van het dorp gelegen. Wij deden een dag over de beklimming en voorzagen een bivak op de top. Uiteindelijk sliepen we iets onder de top waar meer dan plaats genoeg is. De bivak op zich is noodzakelijk en prachtig. Er is voldoende hout te vinden om een vuurtje te maken hetgeen het koken van een warme maaltijd mogelijk maakt.
We daalden af via Hammad's route . Een combinatie van rappels en afklimmen. De afdaling neemt bijna evenveel tijd in beslag als de beklimming gezien het ook hier zoeken is naar de juiste weg. Neem vooral genoeg water mee!
- Merlin's Wand (5e graad): Dit is een duidelijke lijn, een barst van enkele klimlengtes lang en zeer goed herkenbaar. De route is gelegen in Barrah Canion. Wij lieten ons in Barrah Canion afzetten door onze gastheer en brachten er de nacht door in de tent. De dag nadien werden we op het afgesproken tijdstip opgepikt.

Wat de moeilijkheidsgraad van de routes betreft vonden we de topo niet echt betrouwbaar. Alles is natuurlijk een beetje afhankelijk van je ervaring. Verder spreken de bijgevoegde foto's voor zich. Je zult ongetwijfeld zin krijgen in een trip naar Wadi Rum!
 
Volgens de meeste reisgidsen is de periode maart - april ideaal. Je kan je best aan deze periodes houden gezien je in de woestijn terecht komt waar het later op het jaar te warm is om te klimmen. Wij reisden eind maart ? begin april. Deze periode bleek ideaal te zijn. Het was er zeker niet te warm. Door de frissse wind was het zelfs eerder fris.

Van Herman De Kegel kregen we het e-mail adres [email protected]. Suleiman woont in Wadi Rum Village en biedt accomodatie aan. Tevens brengt hij je naar afgelegen routes in de woestijn en pikt je na de beklimming, op een afgesproken tijdstip, weer op. Hij kan ook zorgen voor transport van en naar de luchthaven en staat graag ter uwer beschikking voor een aangename invulling van rustdagen. Zo is een daguitstap naar Petra, het dorp in de rotsen, een zeer goed alternatief. Suleiman is zeer betrouwbaar en maakt het mogelijk ten volle kennis te maken mat de lokale gewoontes. Wij raadden ten zeerste het logeren bij de lokale bevolking aan boven de voor de hand liggende hotels. Mailen gebeurt in het Engels en verwacht zeker geen antwoord binnen het uur.

In Wadi Rum Village zijn een aantal winkeltjes waar je etenswaren en drank kan kopen. Er zijn eveneens twee restaurantjes waar je zonder probleem warme maaltijden kan nuttigen. Suleiman zelf voorziet een gasvuurtje in de kamer dus wanneer je je eigen pannetjes meeneemt kan je ter plaatse koken. Er is alcohol te verkrijgen in de plaatselijke restaurantjes. De avondactiviteiten beperken zich tot het bewonderen van de sterrenhemel. Om te fuifen zul je een andere vlucht moeten nemen.

Wij vlogen, na een Thalys-rit tot in Parijs, met Air France van de Franse hoofdstad naar Amman en van Amman naar Aqaba. In Jordanië wist men ons te vertellen dat er een goedkopere optie is. Je kan goedkoop naar Sharm El Sheik, in Egypte, vliegen en vandaar moet je nog enkel de boot naar Aqaba nemen. Let wel: voor Jordanië moet je een visum aanvragen. Maar, geen paniek, het is geen ellenlange bureaucratische papiermolen waar je door moet. Je vult in voormiddag, bij de Jordaanse ambassade in Brussel, je aanvraagformulier in. In de namiddag kan je dan je paspoort met geldig visum afhalen.
 


Gunther Vanden Eynde (medereiziger: Dirk Schampaert)

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm