Denk aan het milieu. Denk na voor je print!Denk aan het milieu. Denk na voor je print!

22-4-2002

Gouden vingers

theboss
Ive Smits

Goldfinger is een begrip geworden in het kleine wereldje van internationale competitieklimmers. Diegenen die mogen deelnemen zijn stuk voor stuk vereerd, niet enkel voor het surplus die de uitnodiging aan hun imago toevoegt, maar ook voor de sfeer die het Klimax-Goldfinger team aan het gebeuren geeft.

[ Christian Bindhammer in de finale ]

Derde maal Goldfinger, maar ook derde deelname van Chloë Minoret (FRA) en Martina Cufar (SLO) bij de dames. Cufar rijfde bij de vorige editities telkens de overwinning binnen; een derde opeenvolgende overwinning dit jaar, zou haar de Goldfinger troffee opleveren. Terug van weggeweest was Muriel Sarkany, die enkel tijdens de eerste uitgave aanwezig was. Het deelnemersveld werd tevens versterkt met Marietta Uhden (GER) en Natalija Gros (SLO).

Ook bij de mannen herkenden we een aantal gezichten: de gebroeders Bindhammer (GER), ieder jaar nog sterker en Lucca Giupponi (ITA) zakten voor de derde keer af naar Breendonk. François Petit (FRA) was weer van de partij nadat hij vorig jaar verstek moest geven wegens een blessure.
De grote delegatie uit het voormalige Oostblok viel het meeste op: beresterke klimmers met klinkende namen: Maxim Petrenko (UKR), Serik Kazbekov (UKR) en Tomaz Mrazek (CZE).

Eerste ronde

Onze aandacht ging tijdens de eerste ronde vooral uit naar de Belgische klimmers. Niet allemaal beschikken zij over internationale competitie-ervaring en de vraag was dan ook hoe ze zouden presteren onder de hevige druk die de wedstrijd toch met zich meebrengt.

[ Damaris Knorr in de eerste ronde ]De 14-jarige Chloé Graftiaux was duidelijk onder de indruk en zocht redelijk stuntelig haar weg door de 7b+ route die op de hoek van de frietzak was uitgezet. Niet altijd even mooi, twijfelachtig en soms met het nodige geluk geraakte ze tot aan de crux op 3/4 van de route. Meteen voldoende voor een plaats in de tweede ronde.
Middels speelse vlechtjes en zonnehoed op het hoofd probeerde Nathalie Hanssens de stress van zich af te houden. Doorzettingsvermogen is haar helemaal niet onbekend, al mocht ze dit nu niet laten zien: door een inleesfout kwam ze al vrij snel ten val.
Laatste Belgische deelneemster en nog steeds nationale trots, is Muriel Sarkany, al gaf ze in deze route geen goede indruk. Ook zij had een leesfout gemaakt, kwam net onder de top in de problemen en kon haar fout niet meer herstellen.

Bij de heren mochten zes landgenoten aantreden. Stéphane Hanssens mocht dankzij zijn goede resultaat bij het afgelopen nationaal kampioenschap deelnemen aan Goldfinger, helemaal niet onverdiend met zijn talent. Hij werd als eerste klimmer de route ingestuurd en maakte -na een twijfelend begin- geen slechte indruk. Maar met dit sterke deelnemersveld was het echt wel nodig de 7c+ route uit te klimmen en hier faalde hij, evenals Olivier Favresse die zich naar de laatste greep toe werkte en miste.
Bijna waren de kansen voor Marius Oniga verkeken, toen zeer hoog in de route zijn voet van de greep slipte. Marius herstelde en vervolgde zijn snelle klimpartij naar de eindgreep. Johan Mus maakte er een mooie demonstratie van: vol vertrouwen en heel statisch naar de top, die hij nog even aanwees alvorens te fixeren.
Nicolas Favresse en Jérôme Abraham hadden evenmin moeite met de route.

Tweede ronde

Voor de dames stond dezelfde route op het programma die de heren tijdens de eerste ronde mochten klimmen. Op twee na haalden alle heren de top en de route kon haar competitiewaarde pas bewijzen in deze tweede ronde.

Doorgedrongen tot de tweede ronde bleek Chloé Graftiaux al wat zelfverzekerder te klimmen, maar een klein foutje had grote gevolgen. Ze liet echter wel Yelena Busheva (UKR) achter zich, die met al haar ervaring een toonbeeld is van traagheid, in de mooie zin van het woord. In de eerste ronde overdonderde ze ons reeds met haar rustige klimstijl en totale controle over iedere pas.
Damaris Knorr (GER) had veel moeite met de route. Ondanks haar geweldig gespierde armen haalde ze iedere pas nipt en miste ze de eindgreep net. Muriel herpakte zich van haar mindere prestatie in de 7b+. Ze bleek geen moeite te hebben met de lengtepassen, dankzij haar mooi verzorgd voetenwerk, maar haalde de top niet.
Voor Chloë Minoret was het letterlijk geen top-dag. Lengtepassen zijn bij haar vrijwel onbestaande, ze heeft een hoge ape-index, al haalde ze wederom net de eindgreep niet! Evenmin ongevoelig voor lengtepassen, is Marietta Uhden, al bleek ze hier leeggeklommen. Ze strandde 2 grepen lager dan Muriel.
Martina Cufar was de enige klimster die erin slaagde de route uit te klimmen. Ze ontdekte dezelfde rustpas al Muriel, iets waar de heren helemaal niet aan dachten. De 17-jarige Natalija Gros is werkelijk een supertalent. Na één jaar meegedraaid te hebben in het internationale top-curcuit, bewees ze vandaag dat er dit seizoen wel degelijk met haar rekening moet gehouden worden.

17 heren in de tweede ronde, het was niet echt voorzien. De oorzaak daarvan moeten we niet zoeken bij de routebouwers (Christian Rolfs, Michel De Vogel, Jan Himschoot en Kim Anthoni) maar wel bij de kwaliteit van de klimmers. De 8a route kon gelukkig wel voldoende druk leggen op de klimmers en het aantal geslaagde beklimmingen was op een aanvaardbaar niveau.

[ Vadim Vinokur in de finale ]De vier overblijvende Belgen strandden -niet onverdienstelijk- op ongeveer dezelfde plaats: de crux van de route betrof een kruispas waarbij vanop een onderhandse rechtergreep de linkerhand in een fijne inbouw moest geplaatst worden. Klimmers die hier geen goede voetplaatsing vonden, moesten er in de pas, of net na, aan geloven.
De eerste die hier voorbijklom was Maxim Petrenko, de sympathieke Oekraïner. Hij vocht zich door de laatste traversée en miste de eindgreep, waarbij hij een spectaculaire val maakte. De Zweed Peter Bosma mocht applaus ontvangen voor de manier waarop hij de eerste bombé doorklom. Een toonbeeld van kracht, maar hij kwam later in de route in de problemen en viel aan de beruchte kruispas.
Enige Nederlander bij de heren, deed Casper ten Sijthof het beter dan de Belgen. Vorig jaar werd hij vierde tijdens Goldfinger maar nu was er geen finaleplaats voor hem weggelegd. Vadim Vinokur (USA) had regelmatig problemen met zijn kleine gestalte. Blokkracht was zijn redding en ondanks een lichte paniek in de laatste bewegingen haalde hij wel de top van de route. 
François Petit was overtuigd om dit jaar de overwinning te behalen. Niet zo stijlvol als we van hem gewend zijn, maar wel beheerst, kon hij geen beslag leggen op een finaleplaats. 

Finale ronde

[ Serik Kazbekov in de finale ]De zwarte 8a-route werd voor de dames lichtjes aangepast: de blokpassage in de eerste overhang werd iets menselijker gemaakt. Muriel demonstreerde hier wederom haar vindingrijkheid: door handig gebruik te maken van een voetenklem rond de enorme grepen kostte de overhang haar niet teveel moeite. Verder in de route loste ze de lengtepassen handig op met tussengreepjes, zoals ze al jaren lang doet...
Ballet aan de klimmuur? Natalija Gros deed het op muziek uit Flashdance. Waarschijnlijk is ze niet groter dan Muriel, maar als we eerlijk zijn, moeten we toegeven dat er van Natalija's klimstijl meer gratie uitgaat dan van Muriels'. Ze is een echte klassebak. Toen er een schrille kreet door de klimzaal klonk, was het echter gedaan: een fout bij het inpikken (aan de beruchte kruispas) en er was geen weg meer terug.
Chloë Minoret was de enige die het eerste setje durfde inpikken terwijl ze reeds in de eerste bombé hing. Een mooie klimstijl, maar ze werd genekt in de laatste traversé.
Martina Cufar had evenmin last met de eerste blokpassage. Schijnbaar foutloos en zeer berekend klom ze naar de laatste traveré maar moest daar de duimen leggen nà de kruispas. Voldoende voor een derde opeenvolgende overwinning: de punten van de 3 rondes tellen mee voor de einduitslag en aangezien Martina de eerste twee routes uiklom, was het verdikt in het nadeel van Muriel.

[ Alex Chabot in de finale ]

De finaleroute bij de heren was een heel lange 8b+. De frietzak moest tot ongeveer 2/3 beklommen worden, gevolgd door een meterslange traversée door het hoogste dak van de klimwand tot aan de lichtere overhang. Daar werden de klimmers getracteerd op 3 venijnige reglettes...
Tomaz Mrazek is werkelijk handig met de voeten: in de traversée legde hij zelfs een toe-hook van de rechtervoet op dezelfde greep die bij met zijn linkerhand vasthield om dan even de rechterhand los te schudden. Net voor de inbouwgrepen (reglettes) op de uitklim kwam hij ten val en legt zo beslag op de tweede plaats.
Serik Kazbekov maakte indruk door bij het verlaten van de frietzak een verre kruispas zonder tussengreepje uit te voeren! Op de uitklim tikte hij net de voorlaatste inbouwgreep. Aan zijn reactie was te zien dat het eigenlijk nog beter kon. Vorig jaar tweede plaats, deze keer een verdiende overwinning voor Serik Kazbekov.
Alex Chabot herhaalde dezelfde verre kruispas en geraakte vlot door de traversée. Daar begonnen zijn benen te trillen maar hij herpakte zich en vond het vertrouwen terug met een geslaagde jetté. Geen top voor hem, het beste wat er nog inzit is een derde plaats, die hij uiteindelijk moet delen met Christian Bindhammer.

Geert