Denk aan het milieu. Denk na voor je print!Denk aan het milieu. Denk na voor je print!

28-2-2012

The North Face Point Five jacket & pant

Een Gore-Tex Pro shell op maat van het extreme

Scham

Belclimb vroeg me of ik een Gore-Tex® outfit van The North Face wou testen. Natuurlijk, en niet veel later kreeg ik een Point Five jacket en de bijhorende Point Five pant toegestuurd.

De kleren zijn genoemd naar de Point Five Gully, een van de bekendste Schotse winterroutes. Deze steile ijsgeul loopt doorheen de noordwand van Ben Nevis. Samen met Yannick De Bièvre klom ik deze route eind 2010. Als je ginds gaat klimmen wordt je kledij op de proef gesteld. Spindrift, diepe sneeuw, regenbuien, hagel en/of sneeuwstormen kan je in een en dezelfde dag tegenkomen.

Een Gore-Tex® die gemaakt is voor, en genoemd is naar een stevige Schotse winterroute, waar kan je deze het beste uitproberen? Eind 2011 nam ik de kleren mee op een korte klimtrip naar de Schotse Coire An Lochain. Elke dag vertrokken we in de regen om boven de sneeuwgrens uit te stijgen. We klommen typische Schotse ijs mixte routes doorheen spindriftstormen om uiteindelijk in een white-out uit te toppen. De gehele maand januari was het dan weer mijn favoriete outfit tijdens onze freeride- en tourskitrip naar Japan.

Zowel de jas als broek zijn gemaakt van 3 laagse Gore-Tex® Pro shell. Er zijn beter ademende membranen zoals GORE Paclite, de sinds dit jaar uitgebrachte GORE Active shell of een gemiddelde softshell. De stof voelt stijver dan veel stretch varianten. Maar als je op zoek bent naar een jas waar je heel de dag met in de regen wil staan, waar je niet voor moet opletten als je hem eens tegen de rots schuurt dan is een 3 laagse Proshell zoals deze jas en broek de uitverkorene! Een duurzaamheidstest kan je op zo’n korte termijn niet uitvoeren maar laten we op de geloofwaardigheid van GORE vertrouwen. Ik heb hem nu ruim 30 dagen intensief gebruikt en hij parelt zelfs nog!

Ieder buitensportmerk maakt wel een GORE Pro shell outfit, dus het onderscheid moeten we eerder in het design zoeken. Deze Point Five outfit is gemaakt voor de klimmer, alpinist maar kan evengoed gebruikt worden voor een trekker, wandelaar of skiër. Snufjes zoals extra zakken, beschermflappen voor waterdichte ritsen, extra dikke naden en of een eventuele ingebouwde sneeuwflap zijn altijd leuk maar maken de kledij zwaarder. Naar mijn mening heeft TNF gezorgd voor een perfecte compromis tussen gewicht en gebruikscomfort.

Om het overzichtelijk te houden geef ik hier een beoordeling in korte punten. De positieve punten die ik zelden bij andere modellen heb gezien, goede punten die ook de meeste modellen hebben, nadelen die we ook bij veel andere kledij tegenkomen.

Jas

+++

++-

+--

Broek

+++

++-

+--

Conclusie

The North Face is er in geslaagd om met deze Point Five outfit een degelijk en betrouwbare Gore-Tex® op de markt te brengen. De jas en broek zijn voorzien van de gebruikelijke zakken en accessoires maar hebben daarnaast ook enkele opmerkelijke snufjes die je bij andere merken niet snel terugvindt en dit zonder een aanval te doen op zijn lage gewicht. De jas en broek zijn gemaakt voor alpinisten maar ook trekkers zullen met deze Gore-Tex® outfit meer dan tevreden zijn. Zeker gezien zijn lage prijs/kwaliteitsverhouding.

Sam

 

Technische fiche

Vrouwelijk model beschikbaar
Samenstelling: 70D 147 g/m2 100% nylon 3L Gore-Tex® Pro
Gewicht: 492 gram (jas), 704 gram (broek)
Kleuren jas (heren): Satsuma Orange (foto), Scottish Moss Green, Drummer Blue, TNF Black, Asphalt Grey/TNF Black
Kleuren broek (heren): Satsuma Orange (foto), TNF Red, TNF Black
Maten: S, M, L, XL
Aanbevolen verkoopsprijs: 350 Euro (jas), 300 Euro (broek)
Info: www.thenorthface.com