Denk aan het milieu. Denk na voor je print!Denk aan het milieu. Denk na voor je print!

15-10-2013

De Rock Warrior’s Way

Een confronterend boek over mentale training in de klimsport

Tokkie toetrek

In de literatuur vinden we reeds heel wat boeken over training in de klimsport. Ze beschrijven hoe strikte trainingsschema’s leiden tot succes. Fysieke oefeningen zijn immers dé manier om in niveau te stijgen. Of niet? In De Rock Warrior’s Way weerlegt de auteur Arno Ilgner dit algemeen aanvaarde principe en grijpt terug naar de kracht van onze eigen geest. Er zijn genoeg klimmers die beschikken over de nodige techniek en spierbundels om een route te bedwingen, maar door psychologische obstakels toch in twijfel vallen.

De Rock Warrior’s Way heeft het over mentale training. Het uitgangspunt dat de schrijver daarvoor gebruikt, slaat terug op de levenswijze van een krijger. Een krijger kent zichzelf door en door en laat zich niet misleiden van buitenaf. Hij is in een immer geconcentreerde staat van aanwezigheid en leeft in het nu. Hij ziet het positieve in alles en vindt het leerproces belangrijker dan het doel.

De auteur toetst deze manier van denken aan onze eigen klimsport en legt zo stap voor stap uit hoe we van onze huidige mentaliteit van angst en twijfel afraken. Uiteindelijk worden we zo bewust van onszelf en de omgeving dat we er ook zelfzeker naar zullen handelen. Concreet bevat het boek heel wat tips & tricks in verband met die bewustwording. Zo gaat er een behoorlijke aandacht naar onze lichaamshouding, ademhaling, denkpatronen en zelfs nuances in ons woordgebruik.

Het boek valt dus onder de noemer ‘psychologie’. Dat klinkt meteen serieus. Toegegeven, de eerste veertig pagina’s zijn nogal zweverig. Zowel het woordgebruik als de zinsconstructies zijn omslachtig en worden gebruikt om enigszins eenvoudige concepten op een moeilijke manier te verklaren.

De Rock Warrior’s Way is een aanrader voor iedereen die psychologisch sterker in zijn klimschoenen wil staan.

Laat je echter niet ontmoedigen. Het overige gros van de pagina’s maakt deze valse start meer dan goed. Daar waar het eerste deel van het boek eerder aan praktische voorbeelden ontbreekt, zo bevatten de volgende delen een verrijking door alledaagse situaties toe te passen. Dat maakt het geheel plots herkenbaar en boeiend. Ook vindt de lezer achteraan een overzicht van specifieke oefeningen om mentaal sterker te worden.

De Rock Warrior’s Way is een aanrader voor iedereen die psychologisch sterker in zijn klimschoenen wil staan. Of je nu angst hebt om te vallen, angst voor succes of angst om boven je niveau te klimmen, dit boek vormt een doeltreffende gids.

Formaat en vorm

Verdere informatie en verkoop