cany
>
Artikels 

Canyoning in Lombardia

Een veelbelovende topo

26 april 2007, 

Italie heeft met Lombardije een belangrijke troef in canyonland. Het gebied onder de Zwitserse grens kent tegelijk een grote concentratie als een grote diversiteit aan canyons. In 2005 verscheen de topo Canyoning in Lombardia, van de hand van Pascal Van Duin. Het boek is een regelrechte uitnodiging voor een bezoekje aan deze regio.

Cover topo LombardiaZoals de naam laat vermoeden schuilt er iets Noord-Europees in deze Italiaan. Van Duin heeft Frans-Hollandse roots, maar is getogen in Italië. Hij is professioneel hooggebergtegids sinds 1991, en is sinds 1993 gespecialiseerd in canyoning. De afgelopen 14 jaar dook hij in meer dan 150 canyons. In de provincie Sondrio in Noord-Italie mocht hij 35 daarvan als eerste op zijn naam zetten. Van Duin is dus goed geplaatst om het gebied vast te leggen in een topo.

Na een uitgebreide introductie die de auteur terecht wijdt aan de belangrijke aanbevelingen voor de canyonsport, de materiaallijst en het quoteringssysteem, komen in het boek maar liefst 56 canyons aan bod. Het gebied dat Van Duin bestrijkt, gaat van de provincie Varese aan het Lago Maggiore tot de provincie Brescia aan het Gardameer. De meeste beschreven canyons liggen echter in de provincie Sondrio, ten oosten van het Comomeer.

Bijzonder handig aan dit boek is dat het boek in drie talen is geschreven. Voor elke canyon is er een beschrijving van drie pagina?s in het Italiaans, Frans en Duits. Die bevat een samenvattende uitleg over de canyon, de echappatoires, de aanloop en een technische fiche. De technische fiche en de bijhorende wegenkaart zijn weliswaar enkel in het Italiaans, maar daar wendt men snel aan. In de inleiding worden de terminologie van de fiche en de legende van de kaart uitgelegd in het Frans en Duits. Trouwens, om te verstaan wat ze met ?Cascata piu alta? of met ?Bacino Idrografico? bedoelen moet een mens niet veel pasta gegeten hebben. Naast de puur technische gegevens, geeft de auteur in zijn fiche ook zijn oordeel over de schoonheid en de interesse van de canyon, met een beoordeling van 1 tot 4. Wie zijn wij om aan zijn oordeel te twijfelen?

Grootste minpunt aan het boek is de afwezigheid van een topografie van de canyons. Het boek weet je te vertelen hoeveel rappels een canyon telt en wat de hoogste waterval is, maar niet hoe die watervallen elkaar opvolgen. Voor een canyon die, zoals bijvoorbeeld Bares, 7.30 à 9 uur duurt, is het soms wel handig om een zicht te hebben op het verloop van de canyon.
Maar al bij al is dit een zeer aantrekkelijk boek, niet in het minst omwille van de vele kleurenfoto?s (120!), de ene al aanlokkelijker dan de andere. Reden voor ons om deze zomer naar het gebied af te zakken. Welke canyons zeker de moeite zijn, hoort u zeer waarschijnlijk nadien.

Topo: Canyoning in Lombardia, Pascal van Duin, Edizione Topcanyon, 2005
 
Dietger

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm