Competitie
>
Artikels 

De Kleine Klimmers

Open Vlaams Jeugklimkampioenschap 2002

24 november 2002, 

Door het grote aantal deelnemers (ruim 120 ingeschrevenen), verlopen de selecties trager dan verhoopt. Routebouwers Michel De Vogel en Kris Smekens kregen extra werk. De selectieroutes voor 5b, 6a, 6b en 6c werden ontdubbeld, waarbij de meer technische routes aan de meisjes werden voorgeschoteld.

De lagere categorien hebben ernstige problemen met routelezen, een trainingspunt voor het komende jaar of komt deze wijsheid pas met het ouder worden? Ik denk het wel: de klimstijl van veel junioren en kadetten was een streling voor het oog.
De paarse 6c-route is duidelijk te zwaar voor de miniemen jongens, maar het levert wél een degelijke selectie op van de betere deelnemers.

Hendrik Verhaert

Routes bouwen voor een jeugdwedstrijd is moeilijk en nog het delicaatst voor de benjamins. Het klimniveau van deze klimmers tot 12 jaar varieërt zo sterk dat misschien moet geopteerd worden voor een alternatieve routebouw: aanhouden van het richtniveau tot ongeveer halfweg de route en van daaruit steeds moeilijker.

Bij de groene 6a op linkerkant van frietzak, waren niet de deelnemers (Meisjes Miniemen) in verwarring gebracht maar wel de supporters: minder dan een meter naar links bevond zich de eindegreep van een andere route en als antwoord op het paniekerig geschreeuw van ouders, die natuurlijk vreesden dat hun kleine spruit geen top zou halen, grepen de meisjes toch maar naar de overbodige greep.

Mathilde Brumagne begint vlotter dan de concurrentie door de finaleroute (6c). Haar competitie-ervaring en hierbij behorende leescapaciteiten laten Mathilde toe de route te toppen. Eline Vanderbeke was reeds voor de finaleroute zeker van de titel maar dat weerhoudt haar niet tot hoog in de 6c-route klimmen.

Nét geen superfinale bij de jongste groep meisjes: Vanessa Delil tikt de eindgreep, nadat ze stijlvol de rest van de route heeft geklommen.

Leontien AcdaDe tweede selectieroute bij de Jongens Benjamins (6a) ziet er een pak gemakkelijker uit dan de eerste (5b). De Kleine Klimmers (met dank aan Willy Vandersteen zaliger) klimmen er pijlsnel omhoog.
De finaleroute was niet anders dan het uitzitten en wachten op de superfinale. Maar liefst 20 klimmers stootten door tot de finale, met een redelijk aantal jongens die 6c wel aankunnen!
De superfinale dan maar, met als eerste geplaatste Boris Monseur.

Verrassing alom wanneer de Jongens Benjamins niet in de 7a-route worden gestuurd, maar dadelijk in de 7b-route om te vermijden dat er misschien een superlatief-finale moet geklommen worden.
Zeker geen overschatting van de deelnemers... want, o ramp (?) Nicky De leeuw klimt de route in toprope uit. Favoriet Sam Vanden Driessche gaat uiterst vlot door de route, die hij eigenlijk wel aankan. Hij maakt echter een fout naar het einde toe. Geen overwinning, wel een titel.
Kan me iemand vertellen of 12-jarigen ooit verzuren?

Valentine Van Winckel gaat vlot door in de 7a-finaleroute voor de Meisjes , maar krijgt net over halfweg af te rekenen met valangst. Ruim drie minuten blijft ze op het zelfde paar grepen hangen, probeert in te pikken maar moet uiteeindelijk de strijd staken omdat de tijdslimiet bereikt is.
De Nederlandse meisjes laten zich ook gelden: Ima Nahumury, die een mooie demonstratie gaf in de 6c-selectieroute, klimt verder en sleept de overwinning in de wacht.

Koen Van Lent is sterk genoeg om zich te handhaven tussen zijn Nederlandse concurrenten. Vlaams Kampioen is hij zeker, maar zal daar dit jaar de overwinning bijhoren? Aan de supporters zal het niét gelegen hebben, aan zijn klimsnelheid des te meer. Uiterst traag, echter wel efficiënt, werkt hij zich naar boven, tot de aflopende greep waar de voorgangers eruit vielen en tikt dezelfde greep.
Wie wél vlot voorbij deze passage komt, is Martin Calliano, één van de weinige aanwezige Franstalige deelnemers die geen deel uitmaakt van het CAB-jeugdteam. Ook Felix Komamicky raakt verder. Hij neemt de tijd om nog te poffen aan het laatste kleine dakje, maar dat helpt hem niet om ook maar één greep verder te geraken dan Martin, integendeel.
In de superfinale (7b) geraakt Felix Komamicky tot net voorbij de lastige passage met inbouwgrepen en Martin Calliano strandt iets lager in de route.

Eline NasKristien Van Lent mist de instap van de finaleroute maar wordt wél Vlaams Kampioene bij de Meisjes Kadetten, ondanks ontgoochelende prestaties tijdens de hele wedstrijd.
De andere Meisjes Kadetten hebben het allemaal moeilijk met de route. Overwinning voor de Nederlandse Eline Nas.

Dirk VervoortBij de Kadetten Jongens mochten we ons de vorige jaren steeds verbazen over de klimprestaties, denk maar eens terug aan de manier waarop Charlélie Barcza vorig jaar de 7c superfinale (net niet?) uitklom.
Dit jaar werd het niet minder spectaculair. Timo Tak vecht door tot 3 grepen voor het einde, Chiel Peters, Enzo Nahumury en Charlélie Barcza toppen... superfinale!
Voor Chiel eindigt de dag met een sprong naar een grote maar slechte greep, Enzo houdt deze wél en komt een pas verder.
Daarna is het de beurt aan Charlélie. Hij klimt ietwat vierkant, niet zoals we van hem gewend zijn, maar blijft er zeer rustig bij en klimt Enzo voorbij, beter nog, hij komt een pak verder dan de meeste junioren!

Een kleurloze finale van de Meisjes Junioren. Beide deelneemster komen helemaal niet ver in de 7a-route; Overwinning voor Lisanne Wijnen en géén Vlaamse Kampioene.

Spanning bij de Jongens Junioren: de startvolgorde in de finale blijkt een vrij nauwkeurige afspiegeling te zijn van de klimprestaties.
Pech voor Dirk Vervoort, iets waar hij wel vaker last van heeft, door een inleesfout klimt hij verkeerd door het eerste dak en valt nog voor het eerste setje op de mat. De overwinning gaat verdiend naar Matthijs Van De Vrie, de kampioenentitel is voor Hendrik Verhaert

Charlélie Barcza


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,