Competitie
>
Artikels 
European Youth Series 2009

European Youth Series 2009

Na Kranj, een eindbeschouwing

28 november 2009, 

Afgelopen weekend had in Kranj, Slovenië de laatste manche van de European Youth Series plaats. Na Imst, Munchen, Edinburgh en Kaliningrad was de sporthal van Kranj de arena waar de laatste duels uitgevochten konden worden, plaatsen konden worden goedgemaakt of verloren en de laatste verrassingen van het jaar zich konden voordoen. En verrassingen, die waren er?

?of toch zeker één. Bij de dames junioren moest de Française Charlotte Durif, reeds jaren wereldtop ook bij de senioren en in haar laatste wedstrijd als junior, voor de eerste keer dit seizoen de eer laten aan de Noorse Hannah Midtboe, zus van en getraind door Magnus. De teleurstelling was niet min te noemen hoewel één op vijf wedstrijden verliezen nauwelijks als een slecht seizoen aanzien kon worden. Dat ze het overall klassement met voorsprong won, voor dezelfde Midtboe en de Oostenrijkse Christina Stutz zal de pijn wel verzacht hebben.

Bij de heren junioren deed Jakob Schubert, die bij de senioren dit jaar won in Brno en een week geleden eveneens in Kranj nog een derde plaats binnenrijfde, voor een tweede keer dit seizoen mee. Dat leidde tot zijn tweede winst in een EYS 2009-manche. Niet echt een verrassing als je weet dat hij ook junior wereldkampioen werd in Valence. In het algemeen klassement zien we een eerste en derde plaats voor Frankrijk, respectievelijk Gauthier Supper en Kevin Aglae, met Mario Lechner voor Oostenrijk er tussenin. Deze drie wonnen elk één van de drie andere, niet door Schubert gewonnen EYS-manches met als meest indrukwekkende prestatie de overwinning - letterlijk - op één been van Lechner in Edinburgh. In Kaliningrad raapte hij nog wat ?gemakkelijke? punten (minder tegenstand owv verre verplaatsing nvdr.) maar bleek al bij het plaatsen van een lolotte dat de knie nog niet 100 procent was. In Kranj was hij enkel aanwezig om zijn medaille op te pikken en beklom hij het podium op krukken. Moest hij gespaard zijn gebleven van blessureleed dan zou het seizoeneinde er wellicht anders uitgezien hebben.

Ook geen verrassing bij de heren A waar de Duitser Alexander Megos de greep die de Sloveen Jure Raztresen en de stille Oostenrijker Max Rudigier wisten te tikken kon vasthouden waarna ook hem de zwaartekracht te veel werd. In het algemeen klassement wist de Italiaan Stefano Ghisolfi de derde plaats van Rudigier af te snoepen. Alexander Megos won dit jaar alle internationale wedstrijden waaraan hij deelnam, uitgezonderd het Wereldkampioenschap.

Bij de dames A doet Frankrijk de prestatie van bij de heren junioren nogmaals over. Ook hier in het algemeen klassement een eerste en een derde plaats met Hélène Janicot en Julia Serrière. De Italiaanse Alexandra Ladurner plaats zich er mooi tussen en dat was ook exact het resultaat voor de wedstrijd in Kranj zelf. Zeker het vermelden waard is de 5e plaats in het eindklassement voor onze noorderbuur Nikki Van Bergen die deze wedstrijd wel aan haar voorbij moest laten gaan omwille van een blessure aan de rug.

Tot slot de jongste categorie. Bij de dames B overheerste de Oostenrijkse Katharina Posch het hele jaar door alle wedstrijden, met haar landgenote Magdalena Rock maar al te vaak vlak achter haar. Zij eindigen dan ook één en twee in het eindklassement. De Duitse Luisa Deubzer en Lilli Farber zien een derde en een vierde plaats aan hun neus voorbijgaan doordat ze niet deelnamen in Kaliningrad. De Oostenrijkse Berit Schwaiger en Laura Michelard, in Kranj respectievelijk 14e en 17e, profiteerden dan wel optimaal van de Duitse afwezigheid in Rusland.

Bij de heren is de Sloveen Domen Skofic eindwinnaar, voor Sebastian Halenke en het Franse wonder Geoffray de Flaugergues. De Duitser Halenke, die zich met verve wereldkampioen kroonde in Valence, won dan wel met het eindsetje in zijn hand de wedstrijd in Kranj maar kon Domen?s suprematie doorheen het jaar niet doorbreken. Als je het wereldkampioenschap meetelt staat het in feite wel 3 ? 3 tussen deze twee?

Wat de Belgen betreft zien we een zeer goede 5e plaats in het overall klassement voor Loic Timmermans (eveneens in de heren B), ex aequo met de Duitser Samuel Adolph. Als je weet dat hij op alle internationale wedstrijden slechts één finale miste dan weten we maar al te goed dat 2010 wel eens een mooi jaar kan worden. Ignace Debreyne behaalt in dezelfde categorie een mooie 14e plaats terwijl Lukas Geukens in zijn eerste internationaal jaar in de middenmoot scoort (24e).

Doorheen het jaar wist Manon Matheys een mooie 15e plaats te halen in Edinburgh maar dat weerspiegelde zich, onder andere door blessures, spijtig genoeg niet ten volle in het eindklassement (23e na slechts 2 deelnames) . Zelfde verhaal voor Romane Herson die 10e was in Imst (20e algemeen na eenzelfde aantal deelnames).

Sébastien Berthe (Heren A) bracht de laatste drie maanden door in Oostenrijk om zijn Duits bij te schaven. Een volwaardig seizoen kon hij dus niet afmaken maar zijn 13e plaats in Valence mag zeker onthouden worden voor 2009 en opent perspectieven naar 2010. Jurgen Lis, die uitgewuifd wordt in de jeugdcategorieën sluit zijn laatste seizoen af met als mooiste herinnering een 14e plaats in Edinburgh.

Onder de toppers kan België nog niet meegerekend worden maar dat er potentieel is staat buiten kijf. Hopelijk slagen we er in om met een mooi programma in 2010 de lijn door te trekken. Maar eerst de selecties, met na Stone Age afgelopen 24 oktober, als eerstvolgende afspraak het Open Vlaams Jeugdkampioenschap op 16 januari 2010.

Tot dan!

Tijl


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm