Competitie
>
Artikels 

Goldfinger 2003

Vier maal Cufar

29 april 2003, 

Na de drie voorgaande edities verwachten we van de organisatie, Bergsportvereniging Klein Brabant, niet minder dan een ontzettend vlot lopende Goldfinger IV. Naast een goed ge-olied team moeten vooral de deelnemers het spektakel maken en dat was er gelukkig in voldoende mate aanwezig.

Martina Cufar

Vijf finalistes

Chloé MinoretChloé Graftiaux, onze vijftienjarige hoop voor de toekomst, laat tijdens de eerste en tweede ronde een goede indruk na. Ze weerstaat de druk en begint geconcentreerd aan haar finaleroute. Het zwarte monster (8a+) start op de rechterkant van de frietzak en Chloé aarzelt even bij de verre kruispas om naar de andere zijde te traverseren. Twijfel of voorzichtigheid, het schaadt haar niet. Ook de module, die o.a. Johan Mus parten speelde tijdens de halve finale, komt ze goed voorbij. Het wordt even heel erg spannend wanneer ze in de traversée naar de overhang op een ongezellige manier met haar hoofd tussen de lange sling en het touw verstrikt geraakt maar Chloé laat zich niet ontmoedigen. Het kost haar echter wel tijd én kracht en ze moet zich enkele grepen verder gewonnen geven.

De kleine Maja Vidmar klimt ietwat rustiger. Ze kent amper problemen bij de schuingeplaatste module. Zonder overdreven betoon van kracht, klimt ze voorbij de door Chloé laatst aangeraakte greep maar vindt verder in de route onvoldoende rustmogelijkheid om zich voor te bereiden op de laatste golf van de overhang.

De Italiaanse met het witte stekelhaar, Jenny Lavarda, klimt de traversée, aan het lastige lange setje, zoals ik die zelf ook gelezen had: eerste de hogere horizontale greep, dan met rechts de schuine crimper om terug met links ver door te gaan, ook al had ik daarbij geen zwevende voeten voorzien. Karakter en een grote dosis stijl zijn haar zeker niet ontstolen. Jenny raakt net dat ietsje verder dan Maja, wat haar een verdiende tweede plaats oplevert.

Na haar onzachte ontmoeting met de muur tijdens de tweede ronde, glijdt één van de topfavorietes al snel uit in de start van de finaleroute. Chloé Minoret achtte zichzelf toch nog in staat om de finale aan te vatten maar het mocht niet baten.

Jenny Lavarda

Tijd voor een echte voorstelling dan maar? Dat zullen we dadelijk weten. Controle is het minste dat we viervoudig winnares Martina Cufar kunnen toedichten. Zelfs de kritische plek aan de inklim van de tweede golf van de overhang levert geen enkel probleem. Wedereom een verdiende overwinning van Martina. Zien we haar volgend jaar ook terug?

Zes finalisten

Tomas MrazekDe winnaar van de vorige editie mag als eerste aantreden in de rode route die er op het eerste zicht kinderlijk eenvoudig uitziet. Vals beeld, het begin is supertechnisch met blokpassen verspreid over het vertikale deel van deze 8b(+). De route blijkt bijna op maat van Serik Kazbekov gebouwd. Hij buit zijn technische klimpalet volledig uit en kan zo teveel krachtverlies vermijden. Dé crux bevindt zich aan het einde van de rechtse traversée, een zware dynamische pas die de poort naar de uitklim blijkt te zijn. Teveel twijfel doen Serik de das om en niet alleen hem...

Een andere oudgediende treedt aan. Andreas Bindhammer won Goldfinger II en heeft het vandaag duidelijk lastiger. Desondanks komt hij net voorbij Serik dankzij een spectaculaire heelhook in de crux.

Tomas Mrazek komt zijn zijn bekende dynamische klimstijl zeer vlot tot aan de grepenloze passage. Een verrassende heel-hook maakt het kenners-publiek bijna uitzinnig, maar dat helpt hem maar net verder dan Kazbekov. 

Vadim Vinokur beantwoordt niet helemaal aan het profile van Klimax, of is het andersom? De krachtklimmer verslikt zich bijna in de eerste overkruis-traversée en ook de grepenloze passage aan de lichtgegolfde module eist teveel techniek. Hij verliest de controle en strandt op een zesde plaats.

Juergen ReisGedoodverfd winnaar en superfavoriet, mits we even Serik Kazbekov vergeten, is Alexandre Chabot. Vandaag is hij de man in vorm en dat is er ook aan te zien. Na wat geworstel met het touw in de traversée, twijfelt hij niet aan de crux en kan als eerste de uitklim bereiken. Gedragen door de aanmoedigingen van het publiek komt hij voorbij de laatste module, tot aan de derde laatste greep.

Zeggen dat onze noorderbuur Jorg Verhoeven een bedreiging kan vormen voor de overwinning van Alexandre, is misschien ietwat overdreven. Daarvoor mist hij nog teveel competitie-ervaring maar toch was Jorg de enige klimmer die de groene 8a-route van de eerste ronde topte! De tweede ronde verliep niet zoals verwacht maar hij heeft blijkbaar toch de rust teruggevonden. Kordaat komt hij voorbij de grepenloze passage en begeeft zich in de traversée. Jorg eindigt vijfde.

Geert 

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,