Competitie
>
Artikels 

Goldfinger interviews

29 april 2002, 

Interviews door Katty Doms, Gerit Van Acoleyen, Jo DotremontGeert Vanden Broeck

In de aanloop naar de derde editie van Goldfinger had de redactie een reeks verkennende interviews met de buitenlandse deelnemers. Taalbarrières waren ons deel, in sommige gevallen zelfs bijna onoverkomelijk, zoals bij enkele Oekraïense deelnemers. In het café konden jullie vragen stellen aan de deelnemers en hierop hebben we ook onze vragenlijst gebaseerd.
Daags voor de wedstrijd vervoegden we de klimmers in het BLOSO-sporthotel te Hofstade.  We pikten er voor jullie de leukste en interessantse vragen en antwoorden uit.

Hoe ben je eigenlijk met de klimsport begonnen?

Peter Bosman
Van jongafaan kroop ik overal op in en onder. In 1994 ben ik met mijn ouders naar Italie op reis geweest. Daar zal ik voor het eerst mensen klimmen op de rotsen. Ik was zo gefassineerd dat ik dat ook eens wou proberen. Dit is een tijdje later gebeurt toen de eerste klimzaal bij ons in de buurt voor het eerst open ging. Onmidelijk was ik voor de klimsport verkocht.

Tomaz Mrazek
Ik ben pas 5 jaar geleden met de klimsport begonnen, voordien speelde ik voetbal.

Evgeny Krivoceitcev
Ik was op zoek naar een uitdagende extreme sport en bijna toevallig op klimmen gestuit. Eerst beoefende ik alpinisme en pas later ben ik gaan sportklimmen. Mijn eerste wedstrijd won ik al na 1 maand!

Chloë Minoret
Samen met Liv Sanzoz, in het dorpje waar we opgroeiden. Ik was toen 16.

Aan welke rotsroute hou je de mooiste herinneringen over?

Tomaz Mrazek
Renis Vibes (8c-) route in Nassone, vlakbij Arco in Italie

Marietta Uhden
Dinosaure Senjne (8a+) omdat deze in colonette vorm precies de staart heeft van een...

Peter Bosman
Tantrum (8a+) in thailand. Het was op het einde van een klimdag, we waren al goed moe. Maar mentaal nog perfect in orde. Een voorbijganger, stopte en bleef kijken. Hij begon me aan te moedigen, en deze specifieke stem die steunde mij zo goed, dat ik de route toch nog heb uitgeklommen.

Vadim Vinokur
Biographie

Evgeny Krivoceitcev
Reni's Vibes (8c) te Arco. Het is een zeer overhangende route. Ik heb ze al negen maal geklommen.

François Petit
Jeef. Dit is een lange route die ik samen met mijn broer geopend heb op corsica. Dit is een route van 10 touwlengte?s die gepitonneerd is naar het karakter van de route. 6b+ obligatoire

Heb je een specifieke voorkeur of afkeur van bepaalde klimstijlen?

Luca Giupponi
Ik klim niet graag technische zaken, mijn voorkeur gaat echt uit naar overhangende routes

Marietta Uhden
Ik hou totaal niet van route?s met zeer verre en grote passen, of zelfgemaakte (geboorde) grepen

Peter Bosman
Ik haat geboorde vingergaten!

Evgeny Krivoceitcev
Ik hou niet van pockets zoals je die in Buoux vindt. Ik heb last van chronische tendinitis en zulke grepen zijn nefast voor de vingers.

Waar klim/train je hoofdzakelijk?

Peter Bosman
In de winter kan ik enkel aan indoorklimmen doen, want de dagen zijn zeer kort en vooral koud. In de zomer proberen we dan zoveel moglijk buiten te kimmen. Maar mocht ik kiezen dan zou ik zoveel mogelijk buiten klimmen.

Marietta Uhden
Ik kan mijn training mooi verdelen tussen rotsklimmen en indoorklimmen. Waar ik woon, zijn 3 klimzalen en ik ben er omringd door een pak rotsmassieven.

Naast het feit dat je moet uitgenodigd worden om aan Goldfinger deel te nemen, wat is de achterliggende drijfveer van jullie deelname? Is het als voorbereiding op de in aantocht zijnde Worldcup?

François Petit
Het is een mooie competitie, een goede voorbereiding op het nieuwe klimseizoen. We klimmen en dat is het belangrijste. Wat we zeker niet mogen vergeten is dat de routes heel knap zijn.

Natalia Perlova
Goldfinger begint een begrip te worden. Het is mijn eerste deelname en ik ben blij dat ik uitgenodigd ben. De mensen zijn zeer gastvrij en gezellig.

Klimmen is een fantastische sport maar slorpt heel wat inzet en tijd op wanneer je ze op hoog niveau beoefent. Het je veel moeten laten voor de klimsport en zou je er opnieuw voor kiezen mocht je de klok een eind kunnen terugdraaien?

Mariëtta Uhden
Ik hou van juwelen maken en wielrennen, door het klimmen kan ik hier minder tijd aan spenderen. Zonder twijfel zou ik terug kiezen voor de klimsport.

Chloë Minoret
Het is onze levensstijl (nvdr: Chloë woont samen met François Petit). Als we naar een competitie toewerken, moet er wel eens nee gezegd worden tegen een aantal leuke dingen.

Ulla Walder
Er is haast geen tijd meer voor andere zaken zoals museum of stadsbezoek. Enkel tijdens een rustdag voor of na een wedstrijd. Maar ik zou dezelfde keuzes maken zoals nu.

Aan het deelnemersaantal en de mooie resultaten van de Oekraïense klimmers, is te zien dat klimmen er in de lift zit. Kan je dit even uitleggen?

Maxim Petrenko & Serik Kazbekov
Dat klopt, klimmen krijgt meer aandacht in ons land. Er zijn veel klimzalen bijgekomen, in iedere grote stad zijn er meerdere, en ook de rotsklimgebieden maken een grote uitbreiding door. We hebben veel getalenteerde klimmers en dat is een voorbeeld voor onze jeugd, waar getalenteerde en ambitieuze klimmers te vinden zijn.

Hoe ziet de toekomst eruit na de actieve klimcarrière?

Serik Kazbekov
Ik zou heel graag klimlessen en training geven aan jongeren. Ik heb met reeds ingeschreven aan de universiteit om de nodige opleidingen te volgen.

François Petit
Wat rondhangen in het hooggebergte, en het zeker en vast wat rustiger aan doen dan hoe we nu leven. Klimmen en klimmen, want klimmen is een plezier.

Hoe combineer je topsport met je rol als moeder?

Natalia Perlova
Mijn dochtertje Evgenya (5 jaar) gaat meestal mee op training en oefent dan soms mee (glimlach van een trotse moeder). Ik besteed mijn tijd enkel aan klimmen en mijn dochtertje.

Tweestrijd

We confronteerden de klimmers telkens met een dualiteit. Hierbij mochten ze slechts één voorkeur aanduiden. Niet alle klimmers waren standvastig en wilden persé voor beide voorstellen kiezen, vooral Vadim Vinokur was hierin specialist.

Tent ? Strand
 Zoet ? pikant
Lang slapen ? vroeg opstaan
Feesten ? trainen
Warm ? koud
Auto ? fiets
Nationale titel ? befaamde route
Mortal Combat ? Biographie
Bier ? wijn
Mayonaise ? ketchup
Techno ? klassiek
zetel ? uitstapje
Friet ? spaghetti
Grigri ? acht    
Trouwfeest van je broer of zus - Internationale wedstrijd
Sex & klimmen

Bij de laatste tweestrijd was het voor iedereen wel heel moeilijk kiezen...


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,