Vorige nieuwsberichtVolgende nieuwsbericht
Competitie
>
Nieuws 
Anak Verhoeven bevestigt met een 3de plaats in Puurs haar leidersrol binnen de Belgische klimwereld

Anak Verhoeven bevestigt met een 3de plaats in Puurs haar leidersrol binnen de Belgische klimwereld

We wisten al dat Anak Verhoeven regelmatig was, en dat bewees ze nogmaals dit weekend door als derde te eindigen op de World Cup Lead in Puurs. Tijdens deze Belgische etappe toonde ze daarnaast ook haar nieuwe talent als vaandeldrager van de Belgische klimwereld.

De cijfers spreken voor zich. Sinds de laatste Belgische World Cup in 2013 nam Anak Verhoeven deel aan 18 officiële internationale wedstrijden en daarbij behaalde ze telkens een plaats in de finales. Deze prestaties roepen dan ook bij velen de vraag op hoe lang het nog zal duren vooraleer onze landgenote ook de laatste stap vooruit kan zetten. Ze was er in het recente verleden al een aantal keer dicht bij, maar een plaatsje op het hoogste schavot bij de senioren zat er nog niet in. De fans mogen echter gerust zijn, Anak is nog altijd maar 19 jaar en heeft dus nog een hele carrière voor haar liggen. Eén van de redenen om haar aan te moedigen is ongetwijfeld haar positieve aura en de rol die haar goede resultaten spelen naar de pers toe. Bij CMBEL, de overkoepelende Belgische federatie die de wedstrijd organiseert is iedereen het er over eens. Een Belgische Wereldbekermanche is nodig en de prestaties van Anak Verhoeven zijn heel erg goed voor de uitstraling van het sportklimmen. En dat geldt ook in de het Franstalige deel van ons land: "Ze vroegen allemaal of ik in de voetsporen treed van Muriel Sarkany", vertelt Anak ons over haar ervaring met de Franstalige pers. "Dat was echt wel heel leuk maar het blijft een speciale ervaring want het is niet zo gemakkelijk om snel de juiste woorden te vinden in het Frans."

Natuurlijk is een derde plaats hier heel mooi voor mijn thuispubliek. Maar ik was gekomen voor de gouden medaille. - Anak Verhoeven

Als haar resultaat in Puurs ter sprake komt, dan komt er een klein beetje ontgoocheling boven. "Natuurlijk is een derde plaats hier heel mooi voor mijn thuispubliek. Maar ik was gekomen voor de gouden medaille. Dat zat er zeker ook in maar ik ben toch heel dankbaar voor een derde plaats", bekent ze. Eén van de mogelijke redenen waarom het net niet lukte is misschien de lange duur van het wedstrijdseizoen. En Anak voelde zich dit weekend ook wat ziekjes. Het hele weekend door stond ze mee aan de leiding van het voorlopige klassement, maar in de finale werd een kleine aarzeling haar fataal. En op dit niveau wordt elke fout afgestraft. Kan haar stevige trainingsregime aan de basis liggen van een lichte daling van haar vormpeil? Anak ontkent: "Ik denk het niet. Ik train 4 à 5 keer per week en een training duurt 5 à 6 uur. Het is best wel veel maar mijn ouders en ik houden altijd heel veel rekening met mijn lichaam. Vanaf dat ik iets voel, als er iets pijn begint te doen of als ik merk dat mijn lichaam te moe is, dan stoppen we of passen we de training aan." De resultaten geven haar gelijk: dankzij haar bronzen medaille behoudt ze haar vierde plaats in de rangschikking van de World Cup Lead. De strijd om de titel gaat nog tussen de Sloveense Mina Markovic en de Zuid-Koreaanse Ja-In Kim, die in Puurs respectievelijk tweede en eerste eindigden.

Bij de mannen was het talrijk opgekomen publiek getuige van de eerste overwinning van Domen Skofic bij de senioren. De 20-jarige Sloveen imponeerde het hele weekend door de vier wedstrijdroutes zonder al te veel problemen uit te klimmen, en dat gold ook voor de finale waarvan het niveau toch geschat werd op 8c.
Opmerkelijk was ook de aanwezigheid van drie Belgen in de halve finale: Antoine Kauffmann (23), Loic Timmermans (15) en Stéphane Hanssens (18). Ook bij deze laatste laat de vermoeidheid zich voelen na enkele weken continue inspanning. Wanneer we hem vragen of hij ontgoocheld is, antwoordt Stéphane: “Uiteindelijk niet echt, nee. Ik denk dat ik beter kan, maar door het lange seizoen ben ik redelijk vermoeid. Ik moest me echt terug opladen voor deze wedstrijd. Achteraf gezien is een 18e plaats zo slecht niet. Ik ben tevreden.” Het scheelde nochtans niet veel of zijn wedstrijd was geëindigd in een nachtmerrie. De 36e plaats in één van beide kwalificatieroutes had hem bijna zijn plaats in de halve finale gekost. Stéphane: “Ik kruip door het oog van de naald, gelukkig maar. Tijdens een wedstrijd moet je focus altijd 100 % scherp staan. Elke route is super belangrijk.”

Resultaten en foto's van de Wereldbeker Lead in Puurs




Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



nieuwsarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm