Vorige nieuwsberichtVolgende nieuwsbericht
Competitie
>
Nieuws 
Belgische balans na het Europees Kampioenschap in Chamonix

Belgische balans na het Europees Kampioenschap in Chamonix

De Brabançonne weerklonk op de Place du Mont Blanc in Chamonix. Zoiets was al geleden van 2003 toen Muriel Sarkany het WK won. Tien jaar later is het Elodie Orbaen die vol emotie op de bovenste trede van het podium ging staan. Vorige vrijdag won ze in haar categorie tijdens het Europees Kampioenschap Paraclimbing.
Het verhaal van Elodie begon vorig jaar. Nadat de discipline voor het eerst in Parijs werd ingevoerd, heeft de Club Alpin Belge haar gevraagd om ons land te representeren op internationaal niveau. "Mijn doel is om paraclimbing bekend te maken in België", zegt Elodie. Ze ging met andere woorden in op de uitnodiging. Na enkele maanden trainen met Didier Mottart had ze haar zinnen gezet op het Europees Kampioenschap in Chamonix. Haar enige wedstrijdervaring dateert van het laatste Belgisch Kampioenschap in Bergen. "Mijn resultaat op die wedstrijd heeft een speciale tint, want die gaat het paraklimmen hopelijk naar een volgend niveau tillen. We gaan er alles voor doen. En eigenlijk moet er niet zoveel gebeuren. De muur blijft hetzelfde, we klimmen alleen in toprope. Maar het principe blijft." Elodie klimt voor haar plezier. Haar doelen: nieuwe routes, klimmers en sferen ontdekken. "Als ik klim, dan ben ik gelukkig", concludeert ze.

Ook Mathilde Brumagne liet van zich horen in Chamonix. Na negen maanden zonder competitie eindigde ze op een zesde plaats bij de vrouwen. Het had echter veel erger kunnen zijn voor haar. In de tweede kwalificatieroute gleed ze weg en viel ze terug naar een 26ste plaats. Bij de halve finale stond ze negende en diende "appeal" in om haar "+" te laten bevestigen. Zo kwam ze in de finale terecht en eindigde ze op de zesde plaats. Mathilde zegt: "Ik had het niet verwacht want ik voelde me helemaal niet op topniveau. Het was eerder onverwacht. Ik heb nog een grote marge om beter te worden."
Een andere Belgische deelneemster in Chamonix was Anak Verhoeven. Ze kwam terecht in de halve finale en eindigde 19de.
Bij de mannen was het Loic Timmermans die deelnam. Zijn parcours leek wel heel sterk op dat van Mathilde. Hij gleed weg tijdens de kwalificaties en kwam net in de halve finale terecht. Loïc: "Ik gleed weg in het begin van de tweede kwalificatieroute. Dat was niet goed. In de halve finale had ik niets te verliezen. Ik maakte geen enkele fout en ben gevallen door alles te geven." Hij behaalde een mooie 14de plaats.

De overwinningen gingen naar de Russische Dinara Fakhritdinova en de Fransman Romain Desgranges.

Resultaten van het Europees Kampioenschap in Chamonix
Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerennieuwsarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm