Vorige nieuwsberichtVolgende nieuwsbericht
Competitie
>
Nieuws 
Jeugd en vrouwen aan de macht op het Belgisch Kampioenschap

Jeugd en vrouwen aan de macht op het Belgisch Kampioenschap

29 april 2013

Afgelopen zaterdag ging het Belgisch Kampioenschap Senior door in klimzaal Face Nord te Bergen. In totaal slechts 29 klimmers en klimsters vonden het de moeite om de verplaatsing te maken maar dat maakte het spektakel er niet minder op.

De kampioene van verleden jaar, Mathilde Brumagne moest verstek laten gaan vermits ze nog niet volledig gerecupereerd is van een venijnige klierkoorts. Bij de vrouwen was er dan ook slechts één niet-jeugd klimster, Madeline Montignie. De 6 jeugdklimsters hadden geen medelijden met haar en de finale was volledig jeugdig gekleurd. Ook één vrouwelijke paraklimster tekende present, Elodie Orbaen, zij moest in dezelfde routes als de vrouwen tonen wat ze waard was en kreeg ook geen apart klassement. Haar vechtlust inspireerde het publiek en de aanmoedigingen waren tijdens de kwalificaties op geen enkel ander ogenblik zo luidruchtig.

Bij de heren lieten de gevestigde namen van het verleden zich niet doen door het jeugdig geweld. Raphael Fernandez, Michael Timmermans, Jurgen Lis, Wanne Libot en neo-senior Sébastien Berthe lieten slechts drie finaleplaatsen over aan de jeugd. Vooral de prestatie van Nicolas Collin, nog slechts tweedejaars B, was fenomenaal te noemen.

De finales dan. Het publiek kreeg om beurten een vrouw, een man en een veteraan voorgeschoteld wat het spektakel zeer afwisselend maakte. Al snel bleek in de manneroute de moeilijkheid zich te situeren in een spektakelrijke traversée heen en terug, onder een dakje door. De vrouwen kregen een route voorgeschoteld die zo goed als de hele wedstrijdwand doorslingerde. Emilie Guerit wist al snel aan het laatste deel van de wand te geraken maar moest de strijd met de verzuring daar staken. Anak Verhoeven stond na de kwalificaties en twee tops ex aequo met Celine Cuypers en moest als eerste van de hartsvriendinnen aantreden. Ook zij raakte vlot tot aan het laatste deel van de route, overbrugde nog een hele resem uiterst kleine, technische bewegingen om op de allerlaatse, quasi-greeploze module te stranden met een voet die weggleed. De twee jaar jongere Celine kon vervolgens het hele publiek verbazen door niet alleen tot aan die module te geraken maar ook nog no-nonsense gewijs zich naar de volgende greep te smijten. Ze had deze maar net niet vast maar deed niet beter dan Anak. Een superfinale in de mannenroute was een feit.

Bij de heren was Nicolas Vancayzeele de eerste die de traversée onder het dak wist te overbruggen. Twee grepen achter de hoek verder moest hij zich gewonnen geven. Sébastien Berthe leek de traversée ook te kunnen verteren maar de pas om uit het dak te komen was hem net te veel. Loïc Timmermans kwam als laatste uit de isolatie en toonde waarom hij, ook internationaal, de verzamelde tegenstand schrik aanjaagt. De traversée onder het dak wist hij te halveren door een slimme shortcut te nemen. Het setje boven het dak kreeg hij al ingepikt van onderin het dak. De hoek passeren leek meer rust dan inspanning en toen kwam de eindsequentie. In deze uiterst technische passage, deels neerwaarts klimmend, leek hij niet uit zijn lood geslagen te worden maar dezelfde greeploze structuur als bij de dames maakte het hem net te moeilijk om ook de laatste drie grepen te valideren.

Het publiek kreeg waar ze op hoopten, een finale die niet topbaar leek en een clash tussen de Belgische toppers van het moment, mannen en vrouwen gemengd. Ook in de superfinale moest Anak als eerste aantreden. Ze nam van in de eerste passen rustig haar tijd, waar de eerste heren de strijd moesten staken kon ze nog rustig uitschudden, in het dakje leek ze helemaal in haar element, op de hoek begonnen er tekenen te komen van vermoeidheid maar ongestoord ging Anak haar gestage opmars door. De chrono tikte echter ongenadig verder... In de eindsequentie aangekomen werd het wat meer zoeken maar ook Anak raakte tot op de bewuste module, zij het enkele seconden buiten tijd. En Celine, die moest voorlopig haar meerdere nog erkennen. Met een enorme portie vechtlust viel ze de route aan maar het dak waar de mannen uitbibberden was ook haar nog te zwaar...

Resultaten van het Belgische Kampioenschap Lead & Speed 2013
Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerennieuwsarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,