Vorige nieuwsberichtVolgende nieuwsbericht
Competitie
>
Nieuws 
Sean McColl en Chloé Caulier scoren op de Wallonia Open indoorklimmen

Sean McColl en Chloé Caulier scoren op de Wallonia Open indoorklimmen

Wallonia Open indoorklimmen, het zegt je waarschijnlijk niet veel. Dat is op zich niet vreemd. De eerste editie van het evenement vond afgelopen weekend plaats in een ongewoon kader: de Outdoor Show in Libramont. We kunnen spreken van een primeur. In België worden competities meestal georganiseerd op initiatief van federaties en andere klimclubs, al dan niet gesubsidieerd. Op de Belgische klimscène werd nooit eerder een competitie gesponsord door een privéspeler. Afgelopen weekend kwam daar verandering in. Het Exhibitions Center in Libramont organiseert met eigen middelen een competitie op internationaal niveau. Oordeel zelf: speciale klimstructuur voor de gelegenheid, livestreaming op het internet, 2.000 euro prijzengeld en internationale klimmers op de gastenlijst. De jaarlijkse landbouwbeurs op deze locatie leverde al heel wat ervaring op organisatorisch vlak op. Alles verloopt dan ook vlekkeloos. Alle ingrediënten voor een groot succes zijn aanwezig.

"“Vandaag was dit echt competitie op het niveau van een wereldbeker."
Sean McColl, Canada

Volgens Sean McColl is het doel bereikt. Hij legt uit: "Ik vertegenwoordig de klimmers in de Commissie belast met competitie binnen het IFSC (International Federation of Sport Climbing). Die commissie probeert regels in te stellen om het organisatieniveau te uniformiseren. Wanneer een federatie een competitie organiseert, stelt ze een aantal zaken ter beschikking, waaronder een jury. Wanneer het door een privéspeler georganiseerd wordt, probeert hij altijd dezelfde standaarden te voldoen. Vandaag was dit echt competitie op het niveau van een wereldbeker."

De kwaliteit van het sportieve aspect overstijgt de verwachtingen. "Ik vond het echt super. De routebouwers waren straf", vervolgt de Canadees. Dat had helemaal anders kunnen lopen. Stéphane Hanssens, die samen met Didier Mottart het team van routebouwers leidde, bekent: “We werkten de muur vrijdag om middernacht af. We konden de kwalificatieblokken pas de nacht voor de competitie openen. Om 11 uur moesten we paraat staan voor de eerste groep. Het was nipt.” Door de grote niveauverschillen tussen de klimmers is een goed doordachte route nodig. McColl komt immers niet om zich te ontspannen. Missie geslaagd: de Canadees moet gebruik maken van al zijn tijd en diep in zijn energiereserves graven om zijn slag te slaan.

Bij de dames loopt het helemaal anders. Na twee blokken staat Magali Hayen op kop maar in het tweede deel van de competitie gaat het fout. Het trio Mathilde Becerra, Alizée Dufraisse en Chloé Caulier pakt de podiumplaatsen. Aan het einde van de competitie wordt het aantal pogingen verrekend. Na dat sommetje gaat de Belgische met de titel lopen. “Om één of andere onverklaarbare reden was ik ongelofelijk nerveus. Het voelde als een wereldbeker,” geeft ze na haar overwinning toe. “Het is in elk geval een super training. Binnen twee weken neem ik deel aan het Europees Kampioenschap Boulderen in Innsbruck, Oostenrijk.”

Om 17 uur worden de trofeeën uitgereikt op de eerste editie van de Wallonia Open indoorklimmen. Het publiek van nieuwkomers kon van een spectaculaire klimmerscompetitie genieten. Misschien wel het hoogtepunt van de Outdoor show 2015. Er wordt nu al gefluisterd over een tweede editie.

Resultaten en foto's van de Wallonia Open d'escalade indoor
Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerennieuwsarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm