Vorige nieuwsbericht
Competitie
>
Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak, na een seizoen dat voor beiden op een totaal verschillende manier van start ging.

Voor Simon is de titel van Belgisch Kampioen de kers op de taart na een topjaar. In 2015 was hij bij ongeveer elke wedstrijd waaraan hij deelnam vooraan in de uitslag te vinden. Op te merken zijn onder meer zijn titel in maart op het Belgisch Kampioenschap Lead Junior, maar ook en vooral zijn vierde plaats in augustus op het Wereldkampioenschap Lead Junior in Arco. Ook op de rotsen schitterde de Luikse klimmer: nadat hij in april in Margalef met L'espiadimonis zijn eerste 8c klom, kon hij in november in de Frankenjura ook Wallstreet toppen, de mythische eerste 8c ter wereld die Wolfgang Güllich er in 1987 opende. Zijn overwinning eind december op het Belgisch Kampioenschap Boulderen is het bewijs van een veelzijdigheid die nog maar weinig Belgische klimmers ooit konden voorleggen.

"De voorbije twee jaar is de stijl van de boulders in België echt geëvolueerd en benaderen ze de stijl van de internationale wedstrijden. Dat is positief..." - Chloé Caulier

Voor Chloé Caulier lagen de kaarten bij de start van het boulderseizoen in september lichtjes anders. Door een aanslepende blessure moest de titelverdedigster de laatste vier maanden van 2015 haar klimritme noodgedwongen op een lager pitje zetten. Het BK was voor haar dan ook een eerste test na haar herstel. Ze greep haar kans echter met beide handen en kon de wedstrijd winnend afsluiten. De finaleboulders lieten haar wel met een licht onvoldaan gevoel achter. Chloé: “Ik vond de boulders in de halve finale leuker om te klimmen dan die in de finale. Ze waren gevarieerder, en meer vergelijkbaar met de boulders die we op internationale wedstrijden voorgeschoteld krijgen. In de finale werd er één boulder niet geklommen en waren er twee boulders met dezelfde 'Belgische' stijl: stevig trekken op regletten.” Chloé tempert echter: “De voorbije twee jaar is de stijl van de wedstrijdboulders in België echt geëvolueerd en benaderen ze meer en meer de stijl van de internationale wedstrijden. Dat is echt positief voor de klimmers, want je mag niet vergeten dat de nationale wedstrijden dienst doen als selecties voor het internationale circuit. Het is dus belangrijk dat de geselecteerde klimmers die stijl goed beheersen.” Het succes van een geslaagde routebouw zit in voldoende afwisseling. “Volgens mij bestaat een een perfecte gebouwde finale uit 4 totaal verschillende boulders”, gaat Chloé verder, “om zo de meest complete en dus beste klimmer naar voor te laten komen. Daarnaast moet een finale ook visueel aanspreken, met spectaculaire bewegingen, volumes en flashy kleuren, want alleen op die manier kunnen we onze sport populairder maken bij het grote publiek.”

“België is niet klaar voor de organisatie van een dergelijk evenement op een andere locatie dan in een klimzaal." - Danny Verbinnen, gerant Crux

Vanuit de organisatie bevestigt Danny Verbinnen, uitbater van Crux Bouldergym, de mening van Chloé: “Het is geen eenvoudige opdracht. Het is niet alleen de bedoeling om interessante boulders te bouwen, maar ook om voldoende variatie te hebben: boulders op regletten en slopers, op evenwicht en in overhang...” Wat is nu het recept van een geslaagde boulder? Niemand die het echt helemaal kan doorgronden, maar Danny licht een tipje van de sluier op: “Je hebt fantasie nodig om uitdagende boulders te bouwen, maar je moet het niveau van de atleten ook goed kunnen inschatten. Onze grootste angst is dat een boulder helemaal niet getopt wordt. En nog een ander belangrijk punt: het moet een aangenaam spektakel opleveren voor de toeschouwers.”

In Herk-de-Stad was het publiek helaas niet op de afspraak. Dat het kampioenschap op de eerste dag van de schoolvakantie plaats vond zal alvast niet geholpen helpen. Danny Verbinnen is hier duidelijk over: “Daar konden wij niets aan veranderen. De beslissing om het kampioenschap op de eerste zaterdag van de wintervakantie te laten organiseren werd al enkele jaren geleden genomen.” De gekozen datum beïnvloedt logischerwijs het aantal toeschouwers, net zoals de mate waarin er promotie voor een wedstrijd gemaakt wordt. En is een klimzaal wel de meest geschikte locatie voor een dergelijk nationaal evenement? Het zijn allemaal terechte vragen. Danny Verbinnen is categoriek in zijn antwoord: “België is niet klaar voor de organisatie van een dergelijk evenement op een andere locatie dan in een klimzaal. In andere landen zoals Nederland en Duitsland is dat wel mogelijk, maar bij ons zijn de hiervoor beschikbare middelen ruimschoots onvoldoende.” We zijn benieuwd hoe de federaties op deze vraag zullen reageren.

Resultaten en foto's van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015




Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



nieuwsarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm