>
Artikels 

Enquete

19 juni 2000, 

door Dreams & Asociates

Het is al een tijdje geleden dat je deelnam aan de enquete die door Dreams & Associates in de Belgische klimzalen werd gehouden
In deze enquete beantwoordde je een aantal vragen die het mogelijk gemaakt hebben om een profiel van de Belgische klimmer op te maken, alsook jouw voorkeur qua aankoop van materiaal.

Het is volle winterperiode. Je wandelt binnen in jouw favorite klimzaal en ziet daar een formulier met allerlei vragen liggen. Is dit de zoveelste manier van een handige reclamejongen om een bepaald merk te promoten? Nee...

De formulieren zijn een essentiëel onderdeel van een grote nationale enquete, georganiseerd door Dreams & Associates, die tot doel heeft een profiel van de Belgische klimmer op te maken.

Waarom de beter klimmer geen magnesium gebruikt om zijn was te doen, of waarom nog geen enkele vrouw ooit 9a klom, is niet van de orde. Andere duistere en onbekende kanten van het Belgische sportklimgebeuren werden wel onderzocht.

In dit artikel zullen we de resultaten van de enquete in grote lijnen doorlopen. Het volledige boekwerk, zo'n 300 pagina's dik, is enkel voorbehouden aan verslaafden aan Power Bar...

De geanaliseerde resultaten die je te zien krijgt, leken ons de meest interessante, diegene die de Belgische gemiddelde klimmer aanduiden: de homo grimpalus belgicus...

Met andere woorden: eindelijk kom je te weten of het nodig is veel pasta te eten alvorens je in een 8a te schieten.

  • Staalkaart
  • Antwerpen leeft
  • Vrouwen aan de haard?
  • Hou oud ben je nu eigenlijk écht
  • Klimmers, wat doen die eigenlijk?

Staalkaart

Je was natuurlijk niet de enige die deelnam aan deze enquete, die in samenwerking verliep met jouw meest geliefde klimsite. Meer dan 550 klimmers beantwoordden de 20 vragen! Sommige klimmers vulden zelfs meerdere formulieren in, blijkbaar met als doel de resultaten te beïnvloeden: zo was er iemand die zogezegd een niveau van 7b klom, na slechts 6 maanden met de sport bezig te zijn. Zulke absurd ingevulde formulieren werden zorgvuldig uit het resultaat geweerd.

In 21 Belgische klimzalen werden de enqueteformulieren verspreid. Uit de ingevulde formulieren konden we de verdeling van de deelnemers over het land overzien:

 

Geografische spreiding van het ondervraagde publiek
Vlaanderen 52%
Wallonië 31%
Brussel 17%

 

Je ziet dadelijk dat Vlaanderen een overwicht heeft in het aantal deelnemende klimmers. De verklaring hiervoor is eenvoudig: er zijn gewoonweg meer klimzalen in Vlaanderen, dan in Brussel en Wallonië.

Antwerpen leeft

In deze grafiek kan je het aantal ingezamelde formulieren per klimzaal en per geslacht aflezen.

Verdeling mannen-vrouwen van de ingezamelde formulieren per klimzaal
Mannen
Vrouwen
Totaal

 

Je ziet dat er in het Antwerpse duidelijk meer geïnteresseerde klimmers waren. Twee klimzalen uit deze regio springenin het oog: Klimzaal Blok (onze partner) en Klim Indoor.

Vrouwen aan de haard?

Dat klimmen nog steeds een mannensport blijkt te zijn, kan je opmaken uit onderstaande grafiek.

Verdeling mannen-vrouwen
Mannen
Vrouwen

 

77% van de deelnemers is van het mannelijk geslacht... maar het mannelijke numerieke overwicht, hadden we jou ook zonder deze enquete kunnen aantonen.

Hou oud ben je nu eigenlijk écht

Zoals je je misschien herinnert, waren er 4 leeftijdscategorieën waarin je jezelf kon plaatsen:

  • jonger dan 18 jaar
  • 18 tot 24 jaar
  • 24 tot 40 jaar
  • ouder dan 40 jaar

Na de analyse kwamen we tot het volgende resultaat i.v.m. de gemiddelde leeftijd van de Belgische sportklimmers:

Gemiddelde leeftijd
jonger dan 18 jaar
18 tot 24 jaar
24 tot 40 jaar
ouder dan 40 jaar

 

Een snelle blik op de grafiek, vertelt ons dat de grote meerderheid van de klimmers tussen 24 en 40 jaar oud is.

Hieruit kunnen we twee conclusies op maken:

  1. Klimmen is en blijft vooral een jongerensport. Doordat de opkomst van het sportklimmen aan het begin van de jaren '90 plaatsvond, is het niet verwonderlijk dat de meeste klimmers tussen 24 en 40 jaar oud zijn: zij blijken vooral trouwe klimmers te zijn.
  2. Door haar jong karakter is het sportklimmen nog niet vastgeroest in het algemene sportieve beeld en niet zo gekend/erkend (als echte sport) bij het grote publiek. Dit is waarschijnlijk ook de oorzaak waarom sportklimmen pas zal opgenomen worden in het Olympisch programma bij de Spelen te Wilrijk van 2152!

Klimmers, wat doen die eigenlijk?

Hier zullen we wat dieper in gaan op de Belgische klimgewoonten, aan de hand van 4 gegevens:

  • Hoe lang klim ik al?
  • wekelijks aantal klimsessies
  • rotsklimmen

Hoe lang klim ik al?

Hier kunnen we gemakkelijk 4 grote groepen identificeren:

  • Minder dan 6 maanden. Het gaat hier in feite over beginners of debutanten, die binnen die korte tijd nog géén 7b klimmen ;-)
  • Tussen 6 en 12 maanden. Binnen deze periode gaat de ex-beginner meer materiaal kopen en waagt zich ook al eens aan een uitstapje naar de klimrotsen.
  • Tussen 12 en 26 maanden. Deze periode blijkt bepalend te zijn voor de verdere toekomst van de klimmer: als hij/zij hierin niet stopt, dan wordt hij/zij hiertoe gedwongen door tendinitis, zowat tegen de pensioenleeftijd aan...
  • Meer dan 36 maanden: de door de (buitenlandse) zon geharde klimmers die een reglette van 5mm. diepte een bak noemen...

Een overzicht van de periodieke klimactiviteit:

Hoelang klim ik al?
minder dan 6 maanden
6 tot 12 maanden
13 tot 36 maanden
36 maanden en meer

 

Eén grote vaststelling: als je de cijfers tot 12 maanden klimervaring samentelt, maakt deze groep slecht 17% procent uit van de Belgische klimbevolking: de toekomst ziet er niet zo rooskleurig uit voor het aantal klimmers.

Wekelijks aantal klimsessies

Hierbij zullen we niet te lang blijven stilstaan: we kunnen hier hoogstens uit afleiden hoeveel klimmers (kwantitatief gezien) ernstig bezig zijn met hun sport.

Wekelijks aantal klimsessies
minder dan 1 keer
1 keer
2 keer
3 keer en meer

 

Als je weet dat klimmers met een hoog niveau behoren tot de groep die 3 keer en meer per week gaat klimmen, dan is het verbazend dat er niet meer topprestaties geleverd worden op competities en op rots... ofwel heeft 99% van de deelnemers gelogen of wordt er verkeerd getraind...

Er zijn tevens enkele merkbare verschillen tussen de mannelijke en vrouwelijke klimactiviteit:

Vergelijking aantal wekelijkse klimsessies mannen-vrouwen
mannen
vrouwen

 

Nogmaals een bewijs dat mannen meer klimmen dan vrouwen.

Rotsklimmen

Het is duidelijk dat er (door de Belgen) weinig aan rotsklimmen gedaan wordt, wat begrijpelijk is aangezien het vrij beperkte aanbod in ons vlakke land.

Jaarlijkse aantal bezoeken aan rotsmassieven
minder dan 5 keer
5 tot 10 keer
10 tot 20 keer
20 keer en meer

 

Merk op dat de klimmers die meer dan 20 rotsklimuitstappen per jaar maken, dit niet alleen onder de Belgische bewolkte hemel doen.

Het rotsklimmen kan niet onder de vergelijking/tegenstelling met het indooklimmen uit; het eeuwige dilemma.

Daarom wilden we jouw voorkeur kennen, zeker in een land waar het aantal klimzalen slechts 1/2 bedraagt van het aantal nuttige rotsmassieven:

Voorkeur indoorklimmen/rotsklimmen
indoor
rots

 

Het is duidelijk dat rotsklimmen nog steeds de voorkeur krijgt ten opzichte van indoorklimmen. Daarentegen is het aantal indoorklimmers veel groter dan het aantal klimmers dat regelmatig op rots gaat klimmen. Hieruit kunnen we afleiden dat indoorklimmen nog steeds vooral gezien wordt als een training voor het rotsklimmen.

Als je nog nooit op rots geklommen hebt, wacht dus niet langer: breng een bezoekje aan de sectie rotsklimmen van het Belgian Climbing Network.

Met dank aan Petzl, K2 Kampeerder, La Sportiva, Klimzaal Blok en The Belgian Climbing Network.

© Dreams & Associates 1998-2000.
Alle rechten voorbehouden.
Geen enkel resultaat of conclusie uit deze marktstudie mag gebruikt worden voor commerciële doeleinden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming door Dreams & Associates. Het geheel of gedeeltelijk overnemen van deze analyse, onder welke vorm dan ook, hetzij geschreven of niet geschreven, is toegestaan. Iedere overtreding zal oorzaak zijn van gerechtelijke vervolging tegen de overtreder.


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm