>
Artikels 

Hans van der Meulen

Nederlands alpinist

29 maart 2006, 

Het jongeren alpine team Klimmalaya vzw heeft het genoegen u uit te nodigen op een boeiende presentatie gebracht door de Nederlandse topklimmer en expeditiealpinist Hans van der Meulen.  Voor mensen bij wie deze naam niet meteen een belletje doet rinkelen, geven we even een korte opsomming van zijn belangrijkste alpiene prestaties.

Hoewel hij misschien niet de bekendste naam is uit de Nederlandse klimwereld, neemt Hans van der Meulen een achtenswaardige plaats in tussen de grote expeditieklimmers van de huidige klimgeneratie. 
Na een klimcarrière van ruim 20 jaar in de Alpen heeft hij sinds 1988 deelgenomen aan meerdere expedities naar de Himalaya, Karakoram en Tibet.  Op dit moment is hij de enige Nederlander met 5 geslaagde 8000er beklimmingen op zak.  In 1988 beklimt hij in het gezelschap van René de Bos, Jeroen Jacobse en Arjan v/d Waardenburg de Gasherbrum II.  Niet alleen is hij op dat moment de eerste Nederlander die deze achtduizender beklimt, ook is het de eerste keer dat een dergelijke top door een Nederlands team in alpiene stijl wordt beklommen.  Vier jaar na dit succes maakt hij in 1992 deel uit van de Nederlandse Everest-expeditie waarbij Ronald Naar de top haalt.

In 1995 volgt de K2, de tweede hoogste berg van de wereld en de moeilijkst te beklimmen top van de 14 achtduizenders. De klim is erg technische en bevindt zich lange tijd op extreme hoogte. Van der Meulen haalt de top zonder gebruik te maken van extra zuurstof.  Hiermee wordt hij de eerste Nederlander die voet zet op deze erg gegeerde top. 
In 1997 vertrekt hij samen met Edmond Ofner, Marc Cornelissen en Wilco van Rooijen naar de Noordpool. Als eerste Nederlanders weten zij geheel op eigen kracht, na een monstertocht van 70 dagen, het noordelijkste puntje van onze aarde te bereiken.  Aan verticaal geweld is ook hier geen gebrek; torenhoge ijsmuren versperren voortdurend de route naar de pool. 
In 1998 worden twee andere achtduizenders, de Shishapangma en de Cho Oyu beklommen. Het is een prestatie van formaat aangezien beide toppen binnen een tijdsbestek van 16 dagen worden gehaald en zware sneeuwcondities de beklimmingen erg verzwaarden. 
In 2000 keert hij naar de Himalaya terug met een nieuwe Nederlandse expeditie naar de Mount Everest.  Ook tijdens deze poging mislukt hij maar de Everest laat hem niet los. Twee jaar later keert hij terug voor een beklimming via de ?North Col? vanuit Tibet.  Samen met Wilco van Rooijen wordt een fenomenale prestatie neergezet.  Hoewel van Rooijen op 7800 meter met uitdrogingsverschijnselen en in slecht weer moet omkeren, kan van der Meulen alleen doorstoten en haalt hij op 5 mei de top.

Hans beschouwt gebottelde zuurstof als een vorm van doping en na zijn eerste Everest expeditie in 1992 zweert hij het gebruik van extra zuurstof af.  Volgens hem draait het hele expeditieklimmen in feite om het omgaan met zuurstofgebrek. Dat is de essentie van deze sport, één van de grote te overwinnen moeilijkheden van het expeditieklimmen.  Hij vindt het dan ook idioot om deze factor te willen omzeilen met een zo ingrijpend hulpmiddel.

Naast alpinist van topniveau, is Hans van der Meulen ook professioneel fotograaf.  Zijn uitermate boeiende voordrachten, die een zeer realistische en sfeervolle indruk geven van zijn niet alledaagse avonturen, worden vergezeld van prachtig beeldmateriaal.  Levensgroot haarscherp diabeeld wordt met behulp van 4 Leica projectoren in overvloeitechniek geprojecteerd.  De fraaie fotografie, sfeervolle muziek en ?live? geluiden zijn door Hans vooraf in de computer tot een passende montage bewerkt en worden tijdens de lezing voorzien van persoonlijk commentaar.  Het resultaat is een indrukwekkende mix van filmisch beeld en geluid.  Een niet te missen kans dus om dergelijke expedities van zeer nabij mee te maken!

Praktische informatie

Hans van der Meulen geeft een voordracht waarin hij twee thema?s bespeelt. In een eerste deel, 'Naar de hoogste regionen van Tibet' heeft hij het over Tibet, het onherbergzaam land van eindeloze groene hoogvlaktes en indrukwekkende Himalaya toppen. Een land met een mystieke en ongrijpbare sfeer die, door de boeddhistische cultuur, de Tibetanen zelf zo bijzonder maakt. In het voorjaar van 1998 trok Hans door dit uitermate boeiende land met als einddoel de beklimming van maar liefst twee 8.000ers tijdens één expeditie. Allereerst de Shishpangma, de hoogste berg van Tibet en vervolgens de Cho Oyu, de Nepalese reus gesitueerd op de grens van Nepal en Tibet. Een ambitieuze onderneming die het uiterste vergt aan doorzettingsvermogen en wilskracht.
Je ziet prachtige beelden van de Nepalese en Tibetaanse cultuur en je volgt de route tot in de hoogste regionen van dit woeste, adembenemende landschap.
 
Het belangrijkste deel van de avond brengen we door op de K2. De K2 in Pakistan is één van de gevaarlijkste bergen van de wereld. Het is een kolos van ruim 8600 meter hoogte, gevormd uit rots en ijs, in een gebied met een onvoorstelbaar grillig klimaat. Deze berg vormde de ultieme uitdaging voor Hans. ?Kruipend naar de top? geeft het relaas van de talloze hindernissen die moesten overwonnen worden om de weg vrij te maken voor de uiteindelijke topbeklimming. Op deze hoogte staat falen gelijk aan sterven. Het is leven op het diepste niveau: leven en dood zijn er buitengewoon nauw met elkaar verweven. Bezetenheid, motivatie, maar ook twijfel en verdriet maken deel uit van dit drama. Hans doet op indringende wijze verslag van deze ongelofelijke prestatie.

De voordrachten gaan door in K.U. Leuven op woensdag 19 april om 20u, in samenwerking met Kariboe en op dinsdag 25 april in KaHo Sint-Lieven Gent tevens om 20u, ondersteund door Avventura. Voor de exacte locatie en de bestelling van kaarten, zie op www.klimmalaya.be.

Meer informatie over topklimmer Hans ven der Meulen vind je op zijn website www.hansvandermeulen.nl

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm