>
Artikels 

Rock Climbing Atlas

klimbijbel in wording

20 december 2006, 

Met Kerstmis in aantocht doet ook koning winter, weliswaar op zijn kousenvoeten, zijn intrede in ons landje. Tijd dus om betere oorden op te zoeken waar de rotsen niet nat en kil aanvoelen en waar nog steeds in T-shirt kan geklommen worden zonder verhoogd risico op een acute longontsteking.

Heb je genoeg van de klassieke winterbestemmingen in Zuid-Europa, maar wil je toch weer niet naar de andere kant van de wereld vliegen? Dan moet je zeker en vast de Rock Climbing Atlas ter hand nemen. Wie hier geen inspiratie en klamme handjes van krijgt?

De Rock Climbing Atlas zag het levenslicht toen auteur Wynand Groenewegen bij een zoektocht naar de beste klimgebieden in de noordelijke Pyreneeën tot de vaststelling kwam dat er geen enkele goede gids was die de beste massieven beschreef en aangaf wat je eventueel op rustdagen kon doen. Nu, 3 jaar later, stelt hij samen met mede-auteur Marloes van den Berg twee edities van de Rock Climbing Atlas voor (Greece & The Middle East en South Eastern Europe).

Het valt direct op dat er niet gekozen werd voor de klassieke klimlanden, maar wel voor een aantal soms nog geheel ongekende klimpareltjes. Deze keuze werd door de auteurs heel bewust gemaakt met het oog op de ontwikkeling van het toerisme in de toch wat armere landen (vb Roemenië of Bulgarije), de beleving van geheel nieuwe klimvakanties alsook het bijdragen aan de ontwikkeling van de lokale klimgebieden door te verwijzen naar de plaatselijk verkrijgbare topo.

De verzamelde informatie is zonder twijfel van onschatbare waarde. Om te beginnen wordt een korte schets van het land gemaakt over de klimmogelijkheden inclusief een kaart die aangeeft waar de verschillende (al dan niet beschreven) massieven gesitueerd zijn. Daarna volgt heel wat handige info over het klimaat, hoe je het best naar je bestemming reist, hoe je te verplaatsen eenmaal ter plaatse (richtprijzen, plaatselijke gebruiken, ?), accommodatie, eten en drinken en natuurlijk waar je de topo kan kopen. De pagina met gegevens over het desbetreffende land is heel erg handig. Internationale reispas nodig? Hoe zeg je nu ook weer rotsklimmen of dank u wel in het Arabisch of Grieks? Sla de Rock Climbing Atlas open en je bent uit de nood geholpen.

Na de introductie over het land, is het tijd om de lezer kennis te laten maken met de verborgen pareltjes. Zoals steeds is er een korte inleiding, informatie over vervoer naar de klimmassieven, maar ook de gedetailleerde gegevens van de beste overnachtingplaatsen ontbreken niet (inclusief waardering, prijs en zelfs telefoonnummer, email- en internetadres waar beschikbaar). Verder wordt er advies gegeven over de aangeraden seizoenen om een bezoekje te brengen, maar ook waar je best eten kan kopen en niet te vergeten, wat je allemaal kan doen op rustdagen.

De informatie over het klimmen zelf is heel goed en gestructureerd opgebouwd. Aan zowat alles is gedacht. Loopafstand vanaf de parking, hoogte van het massief, GPS-waypoints (in sommige landen waarschijnlijk geen overbodige luxe), totaal aantal routes verdeeld per moeilijkheidsgraad, type beveiliging met gemiddelde haakafstanden, rotstype, klimstijl (dal, verticaal, licht of zwaar overhangend), kindvriendelijkheid en een duidelijk overzichtskaartje maken het geheel af.

Al deze informatie wordt natuurlijk aangevuld met een hele reeks knappe foto?s die er voor zorgen dat je binnen de kortste keren niet meer weet waar je eerst naartoe wil gaan. Toch maar Turkse Geyikbayiri, het Griekse Kalymnos, of eerder de nog onbekende Syrische Monte Rosa verkennen?

Zij die nu al moord en brand schreeuwen dat dit eigenlijk ook voor Zuid-West Europa zou mogen gebeuren kunnen we geruststellen. Eind 2007 zal een derde editie verschijnen die South Western Europe & Marocco zal beschrijven. Welk gebied er daarna aan de beurt komt, zal de toekomst uitwijzen.

Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan hun website om de laatste updates te bekomen of om zelf wat extra informatie aan te brengen.

  • Prijs: 32 EUR
  • Taal: Engels
  • Internet: http://www.rockclimbingatlas.com
  • Verkrijgbaar te: Bleau, Blok en in de beste klimwinkels
  • ISBN-13: 978-90-78587-02-6 (Greece & The Middle East)
  • ISBN-13: 978-90-78587-01-9 (South Eastern Europe)
  • Distributeur: Craenen

Lieven

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm