Indoorklimmen
>
Artikels 
20 jaar Hungaria

20 jaar Hungaria

De rijke geschiedenis van de Leuvense klimzaal

4 november 2010, 

Het is ondertussen al bijna een maand geleden dat Klimzaal Hungaria haar twintigste verjaardag vierde. En men zal het geweten hebben. Niet alleen de wedstrijd, maar ook de BBQ, het bier, én vooral het bijhorende feest waren meer dan geslaagd.
Er zal nog lang nagenoten worden.
Nu de katers al lang weer spinnende poezen zijn geworden en de stramme spieren soepel, is het hét moment bij uitstek om eens terug te blikken op die goedgevulde avond, maar zeker ook op de rijke geschiedenis van de Leuvense klimzaal.

And now for some partying ...

Op de avond van het verjaardagsfeest mocht de gloednieuwe uitbereiding van de blokzaal voor de eerste keer in gebruik genomen worden. De honger was groot, en er werd al lang uitgekeken naar de verse boulders. Tegen een waanzinnig tempo moesten de 60 kraakverse problemen eraan geloven. Na een vier uur durende strijd ging thuisklimmer Siebe Vanhee met de lauwerenkrans aan de haal. Uitgeput gingen de in grote getallen aanwezige klimmers zich laven aan de BBQ en het koude Leuvense bier. Wanneer de innerlijke mens versterkt was, vuurde de DJ de meute aan. Tot in de vroege uurtjes vloeide het bier rijkelijk, pompten de boxen en werd er met overgave gedanst.
Er zal nog lang nagenoten worden ...

And now for some history ...

Bij een grote datum als een 20-jarig bestaan hoort het natuurlijk ook eens terug te blikken op de ontstaansgeschiedenis - ‘geboorte - van de jarige.
In februari 1990 besluiten Dirk Schampaert, Jo Wuytack en Anne Evers de oude gebouwen van Veevoederbedrijf Hungaria aan de Leuvense Vaart om te toveren tot een klimzaal. De zes silos worden uitgebroken en maken plaats voor de eerste klimwand. Met 18 meter hoogte wordt Klimzaal Hungaria meteen een van de hoogste klimzalen in het land. De populariteit van de klimsport scheert hoge toppen en drie jaar later ziet Klimzaal Hungaria zich genoodzaakt uit te bereiden. In 1993 wordt de grote gele overhang geïnstalleerd.
Door de jaren heen blijft Klimzaal Hungaria vernieuwen. Zo wordt in 1995 de eerste blokzaal gebouwd door Werner Hofmans, die een jaar later ook de plaats van Anne Evers in het bestuur van de zaal inneemt. De uitbereidingen van de zaal gaan verder tot op vandaag. Niet alleen kwamen er naast klimmen ook andere activiteiten bij in het oude veevoedergebouw aan de vaart – je kan je er nu door de speleobox worstelen, aan de dodensprong wagen en het hindernissenparcours proberen - ook de blokzaal, én de klimzaal, werden steeds groter, en uitdagender. Dit jaar werd er niet alleen een nieuwe klimzaal boven de bestaande geopend met 15 extra touwen, ook de boulderruimte werd met 1/3 groter.

Hieronder vind je een knappe montage van 20 jaar Klimzaal Hungaria.

 

And now for some climbing ...

Een klimzaal is uiteraard veel meer dan de routes en de boulders en daarom mogen de klimmers die de Leuvense klimzaal frequenteren niet onbesproken blijven. Niet alleen leverde het Leuvense bastion al vele 8a-klimmers af (zie lijst onder), ook op het vlak van competitie moeten de Leuvenaars niet onderdoen. Werner Hofmans was de eerste die de internationale arena mocht betreden met wedstrijden in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Japan. Jaren later werd hij gevolgd door Perrine Van de Berg, wat later Siebe Vanhee en Birgit Herteleer en momenteel Lukas Geukens. Nationaal klommen de klimclubbers al 13 titels bij elkaar: Siebe, Birgit, Lukas en ook Lennard Poel verzamelden samen 8 Vlaamse en 5 Belgische titels. Dankzij de vlotte werking van de vzw Klimclub Hungaria zal de doorstroom van jonge Leuvense klimmers naar de nationale en internationale competities en de rotsen wereldwijd blijven duren. U bent gewaarschuwd!

Naast louter sportklimmen heeft Klimzaal Hungaria ook al wat alpiene talenten afgeleverd. En daarbij blijkt de Eiger een grote favoriet te zijn. Niet alleen Jo Wuytack, maar ook Bart Van Broeckhoven - die zijn piolets liet vallen - en David Stroobants beklommen de noorwand. Maar, David’s palmares gaat veel verder. Herlees er het interview met Belclimb nog maar eens op na.

Nogmaals een gelukkige verjaardag voor onze partnerklimzaal Klimzaal Hungaria. We kijken alvast uit naar het volgende feest!

Martijn

 

Lijst 8a klimmers


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


5/11/2010
Gelukkige verjaardag grote broer!
Het Bleauteam

7/11/2010
de lijst 8a mag verder aangevult worden

7/11/2010
feel free ...

Toon Van Criekinge hoort alvast ook in dit rijtje thuis met Fatfinger.
En dan vergeten we er waarschijnlijk nog een heel deel.

Have fun,
M


Gerelateerde inhoud 
artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm