Indoorklimmen
>
Artikels 

Algemene conditie

Een goede basisconditie als fundament

7 juli 2006, 

Inleiding

Algemene uithouding is belangrijk in elke sport, ook in het klimmen. Een fitte klimmer zal langer, sneller, veiliger kunnen klimmen en er meer plezier aan beleven.

Voor beginnende klimmers die nog op een verkennende, ontdekkende wijze met de klimsport bezig zijn is een basisconditie niet zozeer van belang. Het is voor hen niet slecht om er al mee begaan te zijn maar het plezier ligt hem uiteindelijk in het klimmen op zich. Waarom zou men dan schaarse tijd gaan steken in andere sporten. Met de fiets naar school of werk gaan, trappen lopen i.p.v de lift nemen,? kan voor deze personen al voldoende zijn en er hoeft dan niet echt bijgetraind te worden.

Eenmaal men echter op een meer serieuze manier met de klimsport bezig is kan het geen kwaad meer en meer rekening te houden met het belang van een goede algemene uithouding. Wil je 7a of zwaarder klimmen dan zou je bijvoorbeeld in staat moeten zijn om 30 minuten non stop te lopen.

Tijl - Downhill PR Aínsa

Wetenschappelijke basis

Waarom eigenlijk? In de wetenschappelijke literatuur valt niet echt een gegronde reden te vinden voor bovenstaande stelling. Geen enkele studie legt een causaal verband tussen algemene conditie en topprestaties in het klimmen. Waarschijnlijk om de eenvoudige reden dat het nog niet onderzocht is. Het gaat hem echter eenvoudigweg om de manier van leven. Als je aan een intensievere vorm van sportbeoefening wilt doen, en met doelstellingen van 7a en hoger is dat het geval, dan moet je streven naar een volledig gezond lichaam. Gezondheid houdt immers een rechtstreeks verband in met recuperatie en blessurepreventie, beide van enorm belang wil men grootse prestaties kunnen nastreven.
Concreter kun je in de literatuur enkel lezen dat een algemene uithoudingstraining door te roeien de doorbloeding in de spieren optimaliseert. Van andere uithoudingssporten is nog niet bewezen dat ze echt voordeel opleveren met betrekking tot het klimmen.

Stijn - Cap Blanc Nez

Toch vormt een algemene uithouding een goede maatstaf voor de gezondheidstoestand van uw lichaam en is het dus geen fout streefdoel. Een goede uithouding, zelf al is die bekomen door absoluut niet klimgerelateerde sportbeoefening, zal op het volledige lichaam zijn positieve werking hebben en recuperatiebevorderend zijn. Ook niet slecht is de gewichtsbeperkende invloed van uithoudingstraining en daarenboven kan die training al eens een mentale opsteker zijn. Af en toe een luchtje scheppen door het dichtstbijzijnde bos in te duiken kan de gedachten verzetten en de sleur van steeds maar willen klimmen en presteren doorbreken.

Ook is het belangrijk te weten dat, hoewel klimmen een veelzijdige sport is, variatie geen slechte zaak is. Onevenwichten in de spieren (agonisten - antagonisten*) leiden gemakkelijk tot blessures. Afwisseling in het sportleven kan dit maar ten goede komen.

Tijl - Downhill PR AínsaHoe die conditie verkrijgen?

Algemene uithouding train je door aërobe duursporten, zoals lopen, fietsen / mountainbike, roeien, zwemmen, skeeleren (rollerbladen)? enz. Sommige van de bovengenoemde sporten trainen naast de uithouding voornamelijk de beenspieren. Men mag niet vergeten dat ook dit zijn voordelen heeft daar er in de klimsport zoveel uit de benen moet komen. Let wel dat je deze spiergroepen op een evenwichtige manier traint want een te grote groei aan spiermassa levert ook extra gewicht op. En alle gewicht meer moet mee naar boven.
Ook qua periodisering moet je beredeneerd te werk gaan. Natuurlijk moet je niet aan uw basisconditie beginnen werken als je midden in een piekperiode zit. Daarmee loop je letterlijk je doel voorbij. De basisconditie zou immers moeten helpen in de piekperiode en dus niet dan pas opgebouwd worden. Je werkt best aan je uithouding in een opbouwperiode. In latere fasen deze algemene uithouding onderhouden kan uw lichaam ook alleen ten goede komen. Hou er bij dit alles wel rekening mee dat je niet in de aanloop van een marathon zit en dus dat overdrijven zeker geen noodzaak is. Hou steeds uw doelen voor ogen en doe niet meer dan nodig is. Klimmen blijft de prioriteit, niet?

Vaak lees je dat 2 keer per week lopen een minimum is om voordeel te halen uit de training. Akkoord, maar 1 keer per week en daarnaast nog op een andere manier veel aan sport doen (in dit geval klimmen) is volgens mij al eveneens efficiënt. Zelfs al zou het slechts zijn om een te eenzijdige training van het lichaam te vermijden. Belangrijk is echter dat je ook in deze uithoudingstraining beredeneerd te werk gaat. Als je niet gewend bent te lopen moeten ook hier uw spieren, pezen en gewrichten zich aan de bewegingen gewennen. Ook ik wil geen blessures oplopen bij de extra sport die ik naast het klimmen doe, maar dat als excuus gebruiken om geen andere sport te beoefenen lijkt me zwak.

Nog één tip: zwemmen is heel gezond, werkt aan de uithouding en brengt uiterst zelden blessures met zich mee daar er geen zware belasting op het lichaam uitgeoefend wordt. Des te meer plezier beleef je aan zwemmen mits de juiste techniek u eigen is of wordt gemaakt.

Stijn

Tijl

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm