Indoorklimmen
>
Artikels 

Algemene trainingstips

25 mei 2006, 

Enkele termen die bij training een makkelijke leidraad vormen zijn: specificiteit, overbelasting, frequentie en rust, duur en intensiteit, variatie en doelstellingen en motivatie.

Buildering in Leuven

Specificiteit: Elke trainingsaanpassing is heel specifiek en vindt enkel plaats in die gedeelten en systemen in het lichaam die gebruikt worden tijdens de training. Klimmen zul je dus vooral beter doen door veel te klimmen. Krachttraining zal je bijvoorbeeld vooral kracht doen bijwinnen voor die specifieke oefening maar de overdracht naar de klimsport zal toch grotendeels achterwege blijven.

Overbelasting: Voor de meeste factoren die bij klimtraining van toepassing zijn, zoals kracht en uithouding, geldt er een optimale trainingsbelasting. Te hoog of te laag hebben beide hun slechte effecten en maar al te vaak gaan de mensen juist op dit punt in de fout.
Frequentie en rust: De juiste trainingsfrequentie geeft uw lichaam de juiste impulsen en de vereiste rustperiodes. Het geheim van training ligt hem steeds in de geschikte hoeveelheid rust die erop volgt!

Duur en intensiteit: De hoeveelheid tijd die je spendeert aan het trainen is belangrijker dan de intensiteit die je erin steekt. Meer keren per week is, zeker voor de beginnende klimmer, efficiënter dan een keer heel zwaar. Eenmaal je jezelf een hoger weekritme oplegt moet je beginnen spelen met de intensiteit en de duur van de trainingen.

Variatie: Maak trainingen gevarieerd en plezant. Op een gegeven moment zal bij intensiever of meer trainen toch stagnatie optreden. Dit is een teken aan de wand dat er nood is aan nieuwe trainingsprikkels. Ook mentaal is een eindeloos opvolgen van eenzelfde schema enorm afstompend.

Doelstellingen en motivatie: Het stellen van realiseerbare doelen over een niet al te lange termijn maakt het makkelijker om vooruit te gaan. Je blijft zicht hebben op hoe de zaken ervoor staan, hoe ze aan het evolueren zijn en naar wat ze zouden moeten leiden. Zo maak je het jezelf makkelijk een gestage progressie in te calculeren. Het behalen van tussentijdse doelen en einddoelen doet bovendien de motivatie zeker deugd en dat is juist een hoofdvereiste om degelijk te kunnen trainen. Zonder motivatie bestaat geen training.

Buildering in Leuven

Om al deze mooi klinkende principes in een training te verwerken dien je u zelf te kennen en de nodige ervaring op te doen. Volg hiertoe een geleidelijke opbouw waarin je experimenteert met verschillende soorten training. Leer uw lichaam en zijn reacties op trainingsprikkels kennen en weet hoe je ermee spelen kan. Leer ook de vermoeidheid te overwinnen maar weet tevens wanneer je moet stoppen. Luister naar uw lichaam als het al eens signalen geeft dat de geplande training te zwaar is. Eenmaal je weet hoe dat allemaal zit kan je pas echt van start gaan.

Buildering in AntwerpenTraining hoeft trouwens niet steeds gelijk te staan aan pijn lijden. Er is een vershil tussen pijn en ongemak. Het steeds overschrijden van je maximale grens put je lichaam uit en heeft na verloop van tijd nog enkel negatieve gevolgen. Verzuring is niet steeds een vereiste om een goede training afgewerkt te hebben. Recuperatietrainingen zijn immers ook soms van doen en het opbouwen van een brede basisconditie kan ook pijnloos. Als elke trainingsessie je op het randje van je lichamelijke limieten brengt zal je lichaam niet meer recupereren en ook op psychologisch vlak is steeds falen niet aan te raden.

Daarbij is training niet het geheim bij uitstek om vooruitgang te maken. Vele klimmers dienen, en dan vooral in de beginnersfase, hun techniek te verbeteren. Veel verschillende bewegingservaringen opdoen helpt om een groot arsenaal aan bewegingsoplossingen klaar te hebben staan om op het geschikte moment een zo (op vlak van krachtinzet) efficiënt mogelijke beweging te kunnen maken. Verkeerde houdingen en bewegingen zijn de hoofdoorzaak voor het falen in een poging.

Hou er tot slot ook rekening mee dat elke persoon op zich nood heeft aan een eigen unieke trainingsopbouw. Gekloonde trainingsschema?s zijn, hoe gemakkelijk ook, niet de oplossing. De manier waarop Nicolas Favresse tot zijn niveau kwam is specifiek voor zijn lichaam, ingesteldheid en zijn niveau van toepassing. Een ander lichaam, een andere geest en een andere uitgangspositie met andere zwakke en sterke punten vereisen een andere aanpak.

Tijl

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm