Links
>
Artikels 

Geocaching

15 februari 2001, 

Uit het ene idee groeit een ander. Zo hadden we bij BCN het idee om onze index van Belgische rotsmassieven van GPS-coordinaten te voorzien. Maar GPS is in tegenstelling tot wat je op het eerste zicht zou denken, niet het magische doosje dat orientatie simpel maakt! Integendeel, er komt eigenlijk een heleboel bij kijken waar zelfs de betere kaart-en kompas-kenner nog een puntje kan aan zuigen. Om een lange inleiding kort te maken, ik ben op het Web op zoek gegaan naar GPS-informatie, en uiteindelijk bij de site van de maand uitgekomen...

Inhoud

Geocaching is een nieuwe "sport" die eruit bestaat op zoek te gaan naar "schatten" die iemand anders verstopt heeft, en de coordinaten ervan, eventueel samen met een omschrijving of een extra tip, bekend gemaakt heeft via -u raadt het al- de geocaching website. Je kan dus met je GPS, kaart, kompas, 4x4, metaaldetector en weet ik veel wat nog allemaal, op "schattenjacht" gaan. Voor de schatten hoef je het niet te doen, maar hoewel ik het zelf nog niet gedaan heb, ik kan mij wel inbeelden dat een uitstapje geocaching fun kan zijn. Er komt meer bij kijken dan naar het schermpje van je GPS kijken: je moet je zoektocht voorbereiden, op de kaart kijken in wat voor terrein de bergplaats ligt, eventueel een marsplan opstellen, en zorgen voor de uitrusting om er te geraken. Een geocache waar je alleen al klimmend kan geraken, er moet maar iemand op het idee komen...

Als je de schuilplaats gevonden hebt, kan je het aanwezige "geschenkje" vervangen door iets dat je zelf meegebracht hebt, en het logboek invullen.

Als je nu denkt dat we daar als niet-Amerikaan weer niets gaan aan hebben, kan ik je geruststellen: er zijn ook al een tiental "caches" of schuilplaatsen in Belgie, en er komen er regelmatig bij. Iedereen wordt trouwens ook aangemoedigd om zelf ook eens een bergplaats te creeren, zo draag je jouw steentje bij aan het geocaching-project, en kan je testen of anderen jouw "schat" kunnen vinden.

Bij de geschiedenis van de sport vinden we een dankbetuiging aan Bill Clinton en zijn regering, omdat deze door de selectieve beschikbaarheid van het GPS-satellietsignaal af te schaffen, dit soort avonturen voor iedereen (niet alleen militairen en landmeters) heeft mogelijk gemaakt.

Layout en zo

De Geocaching website oogt zeer professioneel, het is dan ook het vrijetijdsproject van een professional. Alle informatie is eenvoudig te vinden via een duidelijk menu, en er is informatie genoeg. Genoeg, dat kan ik niet echt zeggen van de illustraties, want op dat gebied is de site maar droogjes.

Informatie over GPS zelf zal je op de site nauwelijks vinden, en de verzameling links mag ook wel verder uitgebouwd worden. GPS is blijkbaar een zo complex gegeven dat ik eigenlijk nog geen enkele site gevonden heb die een overzichtelijk overzicht geeft. Met de nadruk op overzichtelijk.

Beoordeling

Volgens mij is geocaching uitgevonden door outdoor-technologiefreaks die hun speelgoed ook eens echt wilden gebruiken. Je moet het maar bedenken, en je moet het dan nog doen ook! En alleen al omdat die gasten hun idee blijkbaar zo goed uitgebouwd hebben dat het wereldwijd ingang vindt zonder dat er grof geld mee gemoeid is, maken we ze al Site van de Maand.

Ik zie het echt wel zitten om op een uitgeregende klimdag eens een "cachke" te gaan zoeken. Meer nog: misschien moeten we met het BCN-team in de Ardennen eens een klimrotske verstoppen, en wie het vindt, mag er eens op klimmen. Alle reacties welkom in het BCN-cafe...

Urban Adventure in Rotterdam vind je op http://www.geocaching.com

Jo
(De auteur geeft na lang aandringen toe ook een beetje outdoor-technologiefreak te zijn)


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm