Links
>
Artikels 

Great Trango Towers

5 augustus 1999, 

A 3,000-foot cliff is considered a really big wall - like El Capitán in Yosemite. THIS THING IS TWICE AS BIG AS THAT...

Inhoud

Great Trango Towers in Karakoram -Pakistan- wordt wel eens de enige nog onoverwonnen "big wall" ter wereld genoemd. Deze website verhaalt over de expeditie die haar van deze naam tracht af te helpen.... en hoe!

Aan de hand van foto's, real-audio geluidsfragmenten, real-videofragmenten, topo's, verslagen, noem maar op, wordt de lezer meegevoerd met de expeditieleden vanaf het begin van de expeditie in juni, via de top, tot en met de terugkeer begin augustus. De site tracht inzicht te geven in het ganse project, van gebiedsinformatie en de klimtechnische problemen tot en met de manier waarop de site zelf actueel gehouden wordt. Leuk is ook de manier waarop aan de hoogte van de te overwinnen wand gestalte wordt gegeven (een giraf is nog steeds een dwerg t.o.v. Godzilla, die op zijn beurt weer zoveel kleiner is dan....).

screenshot

Beoordeling

Great Trango Towers is een zeer volledige en uitgebreide website, er is genoeg te vinden om jezelf een aantal uurtjes zoet te houden (tot een uitgebreid klimtermenwoordenboek toe). Voor het opzetten ervan is dan ook een gans mediacircus meegereisd tot in het basiskamp. Zo'n overvloed aan informatie zorgt er echter wel eens voor dat de navigatiestructuur niet steeds even duidelijk blijft. Mensen met een schermresolutie onder de 800x600 kunnen het al helemaal vergeten, voor hen zijn sommige onderdelen haast onbereikbaar. De navigatie zelf wordt vaak begeleid door kleine fotootjes of prentjes, maar is niet altijd even intuïtief (bv bij het overzicht van het gebruikte materiaal).

De lay-out is overzichtelijk en nodigt daarmee ook uit tot het verder verkennen van de website. Soms worden bepaalde woorden groter weergegeven dan de andere zodat men in één oogopslag de essentie van de pagina kan vatten.... soms, want de lay-out durft wel eens zeer sterk te verschillen per onderdeel en dit is niet echt bevorderend voor het gebruiksgemak.

Al bij al is Great Trango Towers een website zoals je ze niet snel zult vinden over één enkele expeditie. Ondanks de mankementjes blijft deze site zeker de moeite waard, zelfs voor mensen met een lagere schermresolutie....
Neem zelf een kijkje: Great Trango Tower

Maarten

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm