Links
>
Artikels 

Vlaamse Vereniging voor Sportgeneeskunde en Sportwetenschappen

Site van de maand

4 mei 2004, 

Als bespreking deze maand nemen we de website van de Vlaamse Vereniging voor Sportgeneeskunde en Sportwetenschappen, waarop wij ook als klimmer terecht kunnen. Natuurlijk moeten wij niet verlangen dat deze site speciaal voor klimmers is geschreven, wij leven in een voetbal-, wandel- en fietsenland maar er zijn een aantal algemeenheden waar we zeker iets aan hebben. Dit omdat we volgens het Decreet inzake medisch verantwoorde sportbeoefening van 27 maart 1991, wij als recreatieve klimmer geconfronteerd kunnen worden met de bestaande wetgeving inzake gezond sporten.
Er worden trouwens regelmatig op Belclimb vragen gesteld i.v.m. gezond sporten, kwetsuren, voedingssupplementen, wat al dan niet kan i.v.m. doping, enz?

De site van de Vlaamse Vereniging voor Sportgeneeskunde en Sportwetenschappen heeft een item over Sportblessures en Preventieve oefeningen, Training, Stretching. Wat ik zeker de moeite waard vind is: Bureaufitness ? wat men overdag aan zijn bureau kan doen?fantastisch.
Deze site heeft naast haar eigen inhoud een portaalfunctie naar :

  • De website van Gezond Sporten van de Vlaamse Gemeenschap.
  • Naar de website van de dopinglijn.
  • Naar de website van de FIMS (The International Federation of Sports Medicine).
  • Ook is er een link naar Kinesitherapie en Geneeskunde, daarvoor gebruikt men Net start.be

    Een bezoek aan elk van deze sites is op zichzelf de moeite waard.

    screenshot

    De link naar de website Gezond Sporten van de Vlaamse Gemeenschap is hier een toch een speciale vermelding waard. Hier vinden we ook de "Regelgeving medisch verantwoorde sportbeoefening (wetgeving, ministeriële besluiten, enz?)?. In een afzonderlijk item (zie verder) kan je de inhoudelijke waarde, geschreven door Hilde Tousseyn beschouwen.
    Ook de link naar de dopinglijn kunnen we zeker gebruiken, wat mag wel en wat mag niet? Een lijst van de (verboden) geneesmiddelen is hierop te vinden.

    Bespreking van de site : gezondsporten.be door Hilde Tousseyn

    Algemeen : site die alle aspecten ivm gezond sporten onder de loupe neemt. Naast een uitgebreid trainingsdossier, gaat er veel aandacht naar preventie, voeding, EHBSO en blessures. Een aantal thema?s worden in een apart dossier verder uitgediept (alcohol, astma, diabetes, eetstoornissen, infecties, kanker, obesitas, senioren, vaccinatie vrouwen en zwangerschap).
    De inhoud is doorgaans vlot te lezen, alleen zou ik de auteurs aanraden om zelf eens de teksten te herlezen : tikfouten als « lange buurtrainingen », « anaëroob atactisch en anaëroob tactisch », « de onderbeenspieren = triceps » of in een schema de kruisjes verkeerd zetten, waardoor een marathon-loper vooral een beroep doet op « weerstand » werken nogal op de lachspieren ; herhalingen van stukken tekst en onlogische indelingen door het vergeten van een zelfde opmaak te gebruiken als het vorige punt, werken dan weer storend.
    Maar los van deze schoonheidsfoutjes doet men een bijzonder verdienstelijke poging om een klaarheid te brengen in de complexe trainingswetenschap. Hier en daar blijft men wel in het vakjargon hangen : niet iedereen zal weten wat « agonisten en antagonisten » zijn (voor de niet-kenners : agonisten zijn de spieren die werken bij een bepaalde oefeningen, de antagonisten zijn de spieren die de tegengestelde werking van die agonisten verzorgen: bv. als je je arm plooit spant je biceps op, je triceps ontspant en vv. : biceps en triceps zijn elkaars antagonisten). Inhoudelijk is het stuk over de sporttests dan weer echt trainers- en fysiologenvoer. Het kan wel interessant zijn voor sporters die bepaalde tests hebben ondergaan er iets meer over te lezen : zonder bv. de resultaten van de eigen melkzuurbepaling, zal een gewone sporter niet wijzer worden van het - overigens bijzonder interessante - stuk, over de bepaling van de anaërobe drempel op basis van de methode van Keul. Maar laat je niet afschrikken door deze kritiek, het blijft interessante lectuur, zeker voor wie als duursporter of in de fitnessruimte een algemene basis wil leggen voor zijn trainingen.
    En wij, alpinisten en klimmers ?
    Wel zoals gezegd is de site goed wat betreft algemene zaken. Wij kunnen bv. als klimmers zeker onthouden dat een goede warming-up en cooling-down belangrijk zijn om blessures te vermijden en herstel te bevorderen. De site biedt een goed overzicht van verschillende stretchingsmethodes en ?oefeningen.
    Ook algemene krachtoefeningen en uithoudingstraining komen ruim aan bod. Maar voor semi-specifieke en specifieke krachtoefeningen zal je elders moeten zoeken !

    Hilde Tousseyn

    Besluit:

    Het is eigenlijk dank zij de verwijzingen naar de andere sites dat de website van VVS echt de moeite waard is. Mogelijks zal men in de tijd hier verbetering aan brengen.
    Neem toch even de tijd en bekijk de website van de Vlaamse Vereniging voor Sportgeneeskunde en Sportwetenschappen, op: www.vvsport.be/ je zal er zeker wat bij opsteken.

    Guido
     

     


  • Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

    Registreren



    artikelarchief 

    Nieuws 
    Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

    Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

    Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


    Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

    Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

    Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm