Materiaalgids
>
Artikels 
Black Diamond Drop Zone

Black Diamond Drop Zone

Een geweldige taco

19 september 2010, 

Tijdens die winterdagen - wanneer het licht schaars is en de dag kort - laten de boulderaars onder ons het haardvuur en het geruite deken achter zich om buiten boulders te trotseren. Want, hoe kouder, hoe beter het plakt. Zo gaat dat nu eenmaal. De winter van 2009-2010 was echter niet ideaal voor het boulderen; de weersomstandigheden waren lang niet de beste. Van zodra het december werd, kreeg de regen het gezelschap van Siberische temperaturen en Siberische sneeuw waardoor heel wat boulderweekends werden gehypothekiseerd.

Voor de liefhebbers van het boulderen zat er dus vaak niet anders op dan ongeduldig afwachten tot het moment aanbreekt waarop je al je boulderbenodigdheden van zolder kan halen; het voetenmatje, een regiment borstels en de onvermijdelijke crashpads. In deze laatste categorie hoort de Drop Zone van Black Diamond thuis. Het is niet alleen de meest verkochte crash pad van het Amerikaanse merk en heeft ondertussen haar strepen al meer dan verdiend heeft, in 2009 werd de Drop Zone duchtig opgefrist.

Geslaagde facelift

Het herdenkwerk van de heren en dames van Black Diamond heeft haar vruchten afgeworpen. De zwakke punten van de oude Drop Zone, het sluitingssysteem en de draagriemen, werden netjes weggewerkt (zie foto).
Het sluitingsprincipe echter, bleef hetzelfde; de Drop Zone opent en sluit als een taco. De crash pad bestaat uit één enkel deel en daarom moet je het telkens plooien. Het nadeel van dit systeem is dat je steeds behoorlijk wat kracht moet zetten om het ding toe te plooien. Het voordeel is evenwel dat je geen zwakker centrum in je pad hebt. Door middel van een stuk stof dat je over de toegevouwen Drop Zone spant, maak je ze klaar voor transport. Een leuk voordeel van deze techniek is dat het materiaal dat je in de pad stopt, netjes blijft zitten door het stuk stof dat de onderkant overspant.Ook nieuw is dat je nu metalen sluitingen krijgt, in tegenstelling tot de plastieken van de vorige editie. Daar moeten we geen tekeningetje bij maken.
Het enige op te merken minpunt is dat de bovensluiting dankzij dit systeem vaak onder grote spanning komt te staan. Het is maar zeer de vraag of ze hierdoor niet snel verslijten zal.

Een mooi gemiddelde

De Drop Zone is niet de grootste, maar zeker ook niet de kleinste crash pad. Toen ik hem voor de eerste keer in de koffer van mijn auto wilde steken, moest ik behoorlijk proppen, maar uiteindelijk lukte het wel. Met 104 cm op 122 cm (open) is het een mooi formaat pad. Wel is hij net iets te klein om een zekere veilige landing te garanderen zonder de deskundige begeleiding van enkele spotters. Maar, wie gaat er nu helemaal alleen boulderen?

Wat het opvangen van schokken betreft, is het een beetje hetzelfde verhaal. Met 9 cm dikte, bevindt de Drop Zone zich ook in de middenmoot. Of de pad nu zacht valt of niet, is een persoonlijk aanvoelen. Maar weet dat de crash pad uit twee lagen bestaat; 2,5 cm polyethyleen aan de onderkant en 6,4 cm polyurethaan aan de bovenkant. In verstaanbaar Nederlands wil dat simpelweg zeggen dat het harde mousse is die voor de veilige landing moet zorgen.

Niet te verwaarlozen details

Voor de volledigheid moet ook vermeld worden dat er twee verschillende manieren zijn om de Drop Zone te dragen; er is zowel een handvat als twee verstelbare schouderbanden waardoor je pad als rugzak dragen kan. Een buikriem moet er dan voor zorgen dat de Drop Zone niet de hele tijd op je rug loopt te dansen.
Een ander positief punt, is dat de nylon buitenstof zowel waterdicht als anti-slip is, wat heel mooi meegenomen wanneer je op de pad terecht komt en niet wilt dat ze aan het schuiven gaat.

That's all good, zeg je nu. En, om eerlijk te zijn, dat zou wel mogen bij een facelift van een bestaand product. Het zou zonde zijn mochten er nu nog fouten in de Drop Zone zitten. Al bij al is de Drop Zone een heel verdienstelijke crash pad. Zelfs de prijs is verdienstelijk. Met 179 euro is de Drop Zone niet duurder of goedkoper dan de concurrentie. Denk maar aan de Drop Zone als je binnenkort een nieuwe crash pad moet aankopen voor de herfst en winter. Een betrouwbare keuze.

Hube

 

Technische fiche

Gewicht : 4,5 kg
Afmetingen : 104 x 122 x 9 cm (open) ; 104 x 57 x 28 cm (gesloten)
Kleur : Storm Blue
Aanbevolen verkoopprijs : 179 Euro
Info : www.bdel.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm