Materiaalgids
>
Artikels 
Black Diamond Spot

Black Diamond Spot

hem gebruiken is gelijk aan aanpassen

28 februari 2007, 

Black Diamond Spot

Het is november. De herfstvakantie is regenachtig, maar dat weerhoudt me er niet van om af te dalen naar het zuiden richting Saint-léger en Vercors waar ik afspraak heb met enkele klimmers. Routes en wolken in overvloed verwelkomen me eenmaal aangekomen... De regen die tot dan ons er niet van weerhouden had om te klimmen, maakt in de vooravond een einde aan een mooie klimdag. Een ideale gelegenheid om de waterdichtheid van mijn nieuwe hoofdlamp Spot uit te testen. Eerste test geslaagd!

Als overtuigd autodidact leg ik de gebruiksaanwijzing opzij en probeer de verschillende functies van deze hoofdlamp van Black Diamond te begrijpen. Een enkele knop om alle functies te bedienen. Kan het nog vreemder? Eerlijk gezegd, ik heb enkele minuten moeten wennen aan het idee en dan nog 2 à 3 minuten extra om me alles eigen te maken. Volledig doordrukken zet zowel de krachtige LED 1-WATT modus en de 3 LED?s superbright modus, meer verstrooid wegens zuiniger, in werking. Vervolgens kan je met opeenvolgende halve drukjes de verschillende sterktes binnen deze twee modussen bepalen. Vier voor iedere modus: zwak, gemiddeld, sterk of met intervallen.

SpotHier alleen maar LED?s. Geen halogeenlamp. Eerlijk gezegd, het gaat hier om een hoofdlamp voor in de bergen. De LED?s zijn gekozen voor hun duurzaamheid maar ook hun langere levensduur in extreme omstandigheden. Een autonomie van 20 tot 150 uur afhankelijk van het gekozen gebruik.
De langere levensduur kon ik eind januari met succes testen naar aanleiding van een vakantie in het Zwitserse Wallis. De wondermooie Val Ferret, helemaal bedekt onder een laagje sneeuw, liet me alle notie van tijd vergeten. Gelukkig stak de Spot in mijn rugzak om me "in geval van" bij te staan in de laatste honderden meters van de afdaling. Dat was het geval en ik kwam snel tot het besef dat de Spot heel efficiënt was op een besneeuwde ondergrond. 40 meter ver scheen hij in de maximale 1-WATT modus. Ik moet wel bekennen dat ik het niet tot op de centimeter na gemeten heb. Het zicht was eenvoudigweg bijna oneindig.
Met deze bergvakantie ben ik er eindelijk ook in geslaagd om al mijn vooroordelen over de bediening van een hoofdlamp met handschoenen aan opzij te zetten. Conclusie: in het begin was enige behendigheid welkom voor de halve drukjes, maar één keer alles onder de knie, geen enkel probleem!

Voor ik het vergeet ! De Spot bewees niet alleen zijn kunnen op technisch terrein, maar ook bij meer klassiek gebruik in het bos. Hij viel nogal brusk op de rotsen, is in plassen gevallen en is onvrijwillig onder mijn schoenen terechtgekomen tijdens een jogging. Ondanks dit alles hield hij bijzonder goed stand. Wat moet hier nog aan toegevoegd worden?

Technische Fiche

+

Kop beweegbaar in verschillende hoeken

Aanbevolen gebruik

Bergsporten 

Verlichtingsafstand

1-WATT LED: 40 meter
3 SUPERBRIGHT LEDs: 15 meter

Gewicht

zonder batterijen: 50 gram
met 3 AAA-batterijen: 85 gram

Aanbevolen verkoopprijs

42,50 EUR

Info

www.bdel.com

 Hubert

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm