Materiaalgids
>
Artikels 

Boreal Joker Velcro

Allround klimschoen

12 september 2006, 

Boreal Joker Velcro

Recent bracht het om zijn degelijkheid bekende Boreal een nieuw model op de markt. Het gaat dan om de Joker klimschoen zowel verkrijgbaar met velcro?s als in een uitvoering met veters. Op het eerste zicht zie je grote gelijkenissen met de oudere modellen Zen en Crux maar al snel vallen er tijdens het gebruik enkele aparte trekjes op.

Boreal Joker VelcroVoor een zo volledig mogelijk test trok ik deze schoenen aan op verschillende locaties. Naast klimzaal Hungaria, de thuiszaal, trok ik voor nieuwe ervaringen naar de Indoor in Antwerpen. Ook leek het me geen slecht idee om de schoen op de rotsen uit te testen. Freyr en de Spaanse Pyrenneëen dienden als testlocaties.
Volgens de beschrijvingen van Boreal zou deze Joker een zeer comfortabele schoen moeten zijn die aangekocht kan worden volgens de maat van de dagdagelijkse schoenen. Een volledigedag in de schoenen zitten zou op zich geen problemen mogen opleveren. Daar ik redelijk slechte ervaringen heb met het lang dragen van klimschoentjes ? lees het doet gewoon f*cking veel zeer ? dacht ik het maar niet tot in het extreme te testen. In de Indoor hield ik het voor bekeken na een vijftal routes in de opwarming. En ik moet toegeven, gedurende die vijf routes heb ik niet echt last gehad van pijnlijke voeten. Boreal blijkt dus gelijk te hebben maar om de geurzin van mijn klimcompagnons te sparen lijkt het me toch meer aangeraden regelmatig de schoen de kans te geven uit te luchten. Echter, wat betreft die zweetvoeten heeft Boreal ook de nodige inventiviteit bovengehaald. Zo voorzagen ze de Joker van een lip die de transpiratie zou moeten bevorderen.
Na de zweetvoeten en het comfort is het misschien niet slecht om ook eens de prestaties van de zool te bespreken. Voor zover ik weet blijft dat immers het belangrijkste. Boreal voorzag deze schoen van een stugge zool in het relatief nieuwe FS-Quattro-rubber. Dit rubber is een duidelijke stap vooruit in de richting van het 5.10-Stealth-rubber dat toch jarenlang als beste aanzien werd. Om iedereen gerust te stellen kan ik zeggen dat mijn prestaties op eenzelfde niveau bleven of ik nu mijn oude, op de geur afgaand, bekende schoenen aantrok of de Jokers. Het lijkt er dus op dat Boreal hier goed werk geleverd heeft.

Buildering in Spanje

Om de vergelijking met vroegere modellen door te trekken lijkt het alsof de Joker het kleine broertje is van de Zen. Deze laatste was een lichtere, zeer precieze schoen vooral gericht op het competitieklimmen in zowel lengtes als bouldering. De Crux is dan weer de iets zwaardere schoen, ontwikkeld in functie van het technischere werk. Ook de Piraña, die binnekort door ons onder de loep wordt genomen, kan in de vergelijking betrokken worden als zijnde een schoen eerder specifiek gebouwd op maat van het boulderwerk, agressief en precies.
Dit wetende kun je wel stellen dat het erop lijkt dat deze Joker een trainings- of basismodel is. Zijn comfort, gewicht en het feit dat hij niet super precies afgewerkt is maakt de Joker tot een schoen die gemaakt is om te dragen tijdens het dagdagelijkse werk van klimcursussen, trainingen, lange beklimmingen en bij het indoorklimmen, daar waar andere modellen de topprestaties beogen.

Technische fiche

+

Perfect voor de training en het klimmen in lange routes

Zool

FS-Quattro®

Maat

2 tot 12 (halve maten beschikbaar)

Gewicht

445 gram 

Aanbevolen verkoopprijs

84 EUR

Info

www.boreal-club.com

Tijl

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm