Materiaalgids
>
Artikels 
FiveTen Anasazi Verde

FiveTen Anasazi Verde

Verde versus Lace Up : the battle

18 oktober 2007, 

Anasazi Verde

De laatste tijd ontwikkelde FiveTen niet echt nieuwe modellen voor de hogere niveau's, eerder kleine aanpassingen waren aan de orde zoals een andere hiel voor bepaalde modellen of een verandering van rubber bij andere. Veranderingen die op het eerste zicht niet echt belangrijk lijken maar die toch vaak een wereld van verschil maken...

In 2006 stelde FiveTen zijn nieuw rubber voor, de Stealth Onyxx, en dit op het model Galileo. Enkele maanden later was dit model het meest verkochte op de Amerikaanse markt en wel door de onvoorstelbare grip van dit nieuwe rubber. FiveTen wachtte dan ook niet lang om ook voor de rest van het Anasazi gamma deze rubber te gebruiken. De velcro was de eerste om ook de verandering te ondergaan, vervolgens kwam de Lace-up aan de beurt onder de nieuwe naam van de Anasazi Verde.

De Verde is dus de opvolger van de Lace-up, een van de absolute topmodellen van FiveTen, maar kan hij de prestaties van zijn voorganger overtreffen? Enkele testmaanden, zowel in zaal als op rots, lieten ons toe om alle veranderingen gewaar te worden.

Om te beginnen het nieuwe rubber zelf. En jawel, dit rubber presteert nog beter dan het oude C4-rubber dat al een zeer goede reputatie had (25% meer)! Eén van de verschillen ten opzichte van de C4 is de soepelheid. De Onyxx is soepelder, wat de Verde toelaat om een veelzijdiger schoen te zijn dan de Lace-up die voornamelijk bedoeld was voor rechte en licht overhangende muren. Je kan nu zonder problemen ook de meer overhangende routes opzoeken. Wat betreft de levensduur lijkt het alvast dat er van sneller verslijten geen sprake is. Na drie maanden zeer intensief gebruik is de zool nog steeds in een uitstekende staat.

Jérôme en action

Nog een opmerkelijke verandering is de hiel. De Verde erft van de nieuwe Anasazi Velcro de hiel, bijgenaamd magic fingers. Gedaan met de hielen die uit de schoen komen eens men er met te veel kracht op trekt, één van de zwakste punten van de vroegere Lace-up. De voet is nu smetteloos ingekapseld en zorgt zo voor de mogelijkheid om de hiel optimaal in te zetten. Ook had ik ditmaal geen klachten van pijn aan de achillespees, wat ik bij sommige klimschoenen wel al kon ervaren.

Laten we het nu eens over het comfort hebben. Ik gebruikte de Lace-up's geruime tijd en kan dan ook uit eigen ervaring zeggen dat ze niet altijd van de meest comfortabele zijn... Zodra ik een route uitgeklommen had, had ik de gewoonte om ze, omwille van de pijn, snel uit te doen. Op dat punt heb ik de oude Lace-up's echt niet herontdekt toen ik een eerste maal de Verde's aan mijn voeten trok! Ik had het gevoel van zachtjes in dons te glijden en dit zelfs terwijl ik een redelijk kleine maat aanstak! Dit is te wijten aan het feit dat FiveTen de vrije ruimte in de schoen tot een absoluut minimum herleidde om zo voor de voet een perfecte pasvorm te verwezenlijken. En ook de zool is nu langs de binnenzijde van een fijne mousse voorzien. Als je lange routes gaat doen in verticale wanden met enkel kleine voetsteunen bestaat er geen twijfel over dat de pijn vroeg of laat zal opkomen. De Verde is dan ook niet voor dit soort terrein gemaakt. In sportroutes, echter, kan je gemakkelijk aan de relais aankomen zonder dat uw voeten in een gelijke mate gefolterd zijn als in het oude model. Het zweterig gevoel is ook verminderd dankzij een ademende uitvoering. En ook blijf ik het feit dat het schoenen met veters zijn uitgerust appreciëren omdat je zo uw schoen als het ware kan afstellen op elke route afzonderlijk. Zij het nu goed dichtgeknoopt voor Freyriaanse voetsteunen of iets losser voor meer comfort in overhang.

In 't kort: de Verde wint glansrijk voor de Lace-up. Het meest positieve punt is de stijging van het comfort. En dat de prestaties nog verbeterd zijn voor een schoen die al gekend was als één van de besten op de markt, daar kun je niet naast kijken.
Verder belooft FiveTen ons nog enkele kleine broers en zussen voor de Verde in het voorjaar van 2008. Enkele nieuwe modellen om het reeds zeer goed voorziene gamma te vervolledigen.

Technische fiche

+

Comfort, precisie, ingesloten voet

Gebruik

Sportklimmen in verticale en overhangende wanden (30°)

Samenstelling

Dubbel synthetisch

Zool

Stealth Onyxx

Kleur

Green

Maten

US 4-13

Gewicht

395 gram (voor een maat 42)

Aanbevolen verkoopprijs

113,50 EUR

Info

www.fiveten.com

Jérôme

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


2/11/2009
Hoi Jerome,

Heb je de Anasazi Verde al eens vergeleken met de nieuwe (witte) Anasazi ?

De eerste heeft Onyx rubber, de laatste het bekende C4. In een review van http://www.bestcovery.com/node/44341?comment=1 staat dat de Verde meer een "comfort schoen" is...

Ik hoor graag van je!
groet
Marcel


artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm