Materiaalgids
>
Artikels 

Getest: Garmin eTrex Vista

27 mei 2001, 

Onlangs was ik uitgenodigd op een lesdag GPS, waar we, na een degelijke uiteenzetting over het hoe en wat, ook in de gelegenheid waren om -als ultieme oefening- een proeftocht te maken met de nieuwste lijn GPS'sen van Garmin. Verschillende modellen waren door Garmin ter beschikking gesteld, aan ons om het noorden niet te verliezen.

Wat vooraf ging

GPS -Global Positioning system- bestaat reeds een aantal jaar, oorspronkelijk als hulpmiddel voor het Amerikaanse leger, maar later opengetrokken naar het grote publiek. In mei 2000 werd het pas echt interessant, toen de regering clinton besliste om de Select Availabilty, een soort artificiële ruis die de nauwkeurigheid in niet-militaire toestellen beperkte, uit te schakelen.

Zoals ongeveer alles werden de toestellen steeds kleiner en zuiniger op batterijen. Tegenwoordig bestaat er zelfs een -weliswaar vrij groot- Casio polshorloge met GPS-ontvanger. Zo ver gaat Garmin nog niet, maar de nieuwe eTrex lijn is toch een flink stuk kleiner en lichter dan de voorgangers.

De Garmin eTrex lijn

Garmin heeft verschillende modellen uitgebracht in zijn eTrex lijn, die er op de kleur na hetzelfde uitzien, maar qua inhoud (en prijs) nogal verschillen. Zo heb je er met of zonder elektronisch kompas en hoogtemeter, met meer of minder geheugen, met of zonder de mogelijkheid om digitale kaarten vanop je computer in te laden, enzovoort. Totaal: 5 of 6 modellen. Het basismodel is ook verkrijgbaar in camouflagekleuren, wat mij nogal dom lijkt, want hoe vind je het ding dan terug als het je even ontglipt?

Doordat de eTrex, in tegenstelling tot oudere modellen, slechts op 2 AA batterijtjes werkt, kon de behuizing flink verkleind worden. Het bakje, en de plaatsing van de toetsjes werd zo uitgekiend dat het toestel makkelijk in de hand ligt en met die hand ook kan bediend worden. De modellen met kaartmogelijkheden hebben ook een mini joystick, die echter zo geplaatst is dat éénhandsbediening eigenlijk alleen praktisch is met de linkerhand, wat minder leuk is voor rechtshandigen. Het was misschien de filosofie dat je in je rechterhand je piolet, wandelstok of zo houdt, maar toch...

De Vista

We hadden geen tijd om ze allemaal te testen, dus gingen we meteen voor het topmodel, de Vista. Kompas, hoogtemeter, hoge resolutieschermpje, een massa geheugen voor kaarten en andere data, het zit er allemaal in.

Wat mij het eerst opviel aan de eTrex, is dat de gebruikersinterface enorm verbeterd is ten opzichte van de vorige generatie Garmin-toestellen. Er is nog een verschil tussen de eenvoudigere modellen zonder, en de modellen met kaartmogelijkheden, waar alles met het hoger beschreven mini joystickje gebeurt, maar algemeen kunnen we zeggen dat de windowsachtige interface met (geanimeerde!) icoontjes en popdown menu'tjes overzichtelijk is en toelaat de uitgebreide resem mogelijkheden te gebruiken zonder eerst de handleiding van buiten te moeten leren.

Een pure GPS kan je wel een positiebepaling geven, een richting krijg je alleen als je beweegt. Als je stilstaat, heb je dus nog steeds een kompas nodig om je te oriënteren. Geen nood, bouwen we lekker een digitaal kompas in.
Een ander extra'tje is de ingebouwde (atmosferische) hoogtemeter, want een vaak gehoorde kritiek op GPS is dat de hoogtebepaling niks waard is. Dat deze onnauwkeurigheid niet zozeer aan het GPS-systeem ligt, maar eerder aan de verschillende definities van datum planes e.d., kortom aan het feit dat de aarde verre van een perfecte bol is, brengt niet veel zoden aan de dijk. Voor wie bergen intrekt (dit is tenslotte een klimwebsite) en toch een hoogtemeter nodig heeft, is dit dus een interessante optie.

De interessantste optie vond ik echter de mogelijkheid om zowel het digitaal kompas als de hoogtemeter uit te schakelen, want deze extra's zorgen er wel voor dat de batterijen minder lang meegaan. Er is weliswaar al veel gebeurd op het gebied van energieverbruik en battery life, zo zitten er in een eTrex maar 2 AA batterijtjes i.p.v. 4 in oudere GPS-toestellen, maar de autonomie is nog steeds beperkt, en ligt voor de eTrex Vista zelfs gevoelig lager dan voor de eenvoudiger modellen.

In de specificaties (www.garmin.com) vinden we dat de modellen waar je kaartjes kan inladen, een hoger resolutieschermpje hebben dan de rest, wat maar goed is ook want hoe ga je je kaart anders weergeven? Onze test-Vista was geladen met standaard Fugawi-gegevens (www.fugawi.com) en we stonden er zelf versteld van hoe gedetailleerd die wel waren.

Een nadeel aan de eTrex reeks is dat er totaal geen mogelijkheid is om er een externe GPS-antenne op aan te sluiten. Voor een trekker of klimmer niet meteen de grootste zorg maar eerder extra gewicht, maar de ontvangst in een bos, of in de auto, is meestal minder, en met de ingebouwde plaatantenne van de eTrex al snel onvoldoende. Er zijn trekkers die een externe antenne op hun rugzak monteren, zodat ze hun GPS niet de ganse tijd in de hand moeten houden, maar in hun zak kunnen steken, en toch gerust kunnen zijn in betrouwbare data.
Ons testparcours bevond zich in de bossen boven de Antwerpse haven, en hoewel we hier en daar mindere ontvangst hadden dan een Garmin GPSII+, die uitgerust is met een ander type antenne, hebben we nergens echte problemen ondervonden.

Overzicht & besluit


Positieve punten aan de eTrex Vista:

  • licht en handig
  • kompas en hoogtemeter ingebouwd
  • hoge resolutieschermpje
  • gebruiksvriendelijk

Mindere punten:

  • batterijverslindend
  • de prijs valt nogal tegen, hoewel je er natuurlijk wel een hoogtemeter en kompas bijhebt.
  • geen externe antenne mogelijk.
  • joystick voor linkshandigen

Besluit:

Als je overweegt om een GPS aan te schaffen voor trekking of alpinisme, loont het zeker de moeite om de eTrex-lijn van Garmin eens onder de loep te nemen.

Met dank aan Peter Gielen voor de interessante lesdag, en (via Peter) aan Garmin voor het ter beschikking stellen van de GPS-toestellen.


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm