Materiaalgids
>
Artikels 

Klimschoentjes kopen

11 juni 2001, 

5.10 - Zlipper

De keuze van een juiste klimschoen is veel te belangrijk om zomaar de eerste of de mooiste te nemen. Daarom, let zeker op volgende punten.

1. Is het je eerste paar? Of heb je reeds klimschoenen gedragen? Indien je eerste: kies indien mogelijk een iets stijvere schoen met een klassiekere vorm. (niet assymetrisch van tip maar waar de tip iets meer centraal staat).

2. Wat is je niveau? Klim je niet meer dan 5, kies dan ook niet de extreemste technische schoen. Denk eraan: des te technischer de schoen is des te minder comfort meestal.

3. Wat heel belangrijk is! Welke vorm van voet heb je? Als je tweede teen (naast de dikste) langer is dan je dikke teen (dit noemen ze een Griekse voet) dan heb je al veel minder keuze. Bij zo'n voet neem je best een schoen waarbij de veters volledig tot vooraan komen zodat je de speling boven je tenen kan bijstellen en kies dan ook een minder assymetrische schoen (dus tip meer centraal).

Boreal - Matrix4. Naargelang het volume van je voet moet je vooral bij het passen voelen dat de schoen volledig overal aan je voet aansluit zonder dat er te grote vrije ruimtes over blijven.

5. Let op bij ECHT lederen schoenen. Indien de bovenbekleding van echt leder is gaat de schoen zeker nog een half maatje (bij sommige schoenen zelfs een volledige maat) kunnen uitzetten.

6. Bij het passen mag de schoen nergens te veel pijn veroorzaken. Let wel op, een schoen moet eerst nog naar je voet gevormd worden dus in het begin kan het best zijn dat de er op sommige plaatsen de schoen wat harder drukt maar dit komt later meestal wel goed. Zeker bij lederen schoenen.

7. Indien je maat niet groter is dan ongeveer 41 hoef je ze niet te klein nemen. De hefboom van een kleine voet is natuurlijk nooit zo groot dan een maat 47. Des te kleiner de schoen des te compacter en des te stijver de schoen zal zijn. Ook komt er nog eens minder lichaamsgewicht op.

La Sportiva - Cobra8. Laat je niet beïnvloeden door:

  • De verkoopstechniek "die wordt veel verkocht"
  • Modellen die bekende topklimmers dragen.
  • Door de prijs. Kijk pas naar de prijs als er verschillende schoenen voldoen aan de eisen.

9. Laat je eerder bijstaan door een ervaren betere klimmer dan door een commerciële verkoper.

10. Een schoen die constant pijn doet, vermindert je klimprestaties. Dit wil zeggen je gaat meer je armen gebruiken en je kunt je minder op het klimmen concentreren. En bij een mindere klimprestatie kun je natuurlijk niet met het volgende zwakke argument afkomen: "Maar mijn voeten doen zo zeer"

Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen en het hopelijk niet nog moeilijker maken.
De betere (duurdere) merken: Five Ten, Boreal en La Sportiva.

Guido


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm