Materiaalgids
>
Artikels 
La Sportiva Exum Pro

La Sportiva Exum Pro

Mooi, licht en performant

1 juli 2009, 

Die namiddag lokte de aprilzon me naar Freyr. Doel van de dag was enkele routes klimmen voor het plezier. Niets meer. Niets minder. De vogels zongen. Het gebladerte begon langzaam zichtbaar te worden. Simpelweg idyllisch.
Maar, er was toch een klein probleem. In de voormiddag had het behoorlijk goed geregend, en ik had een gloednieuw paar schoenen aan de voeten. Hoewel het merk La Sportiva me tot vertrouwen stelt, blijven de paden van de Al’lègne berucht om slippertjes wanneer het geregend heeft. Uitkijken geblazen.

Categorie ‘Approach’ light

De Exum-Pro schoenen van La Sportiva worden onder de noemer ‘Approach’ gecategoriseerd. Dit wil zoveel zeggen dat de schoenen ontworpen zijn om de lange of iets kortere afstand tussen je vertrekpunt en de rotsen te overbruggen. Rudi had de Trango Light Low schoen al enkele maanden geleden voor BCN getest. Maar de Exum Pro weegt amper 700 gram per paar, wat 200 gram minder is dan de Trango. En dit toont zich. Er is dan ook geen lichter paar schoenen te vinden in deze categorie. Dit wil eveneens zeggen dat de Exum Pro schoenen als hybrideschoenen bestempeld kunnen worden; deels approche, deels trail.
Hoe is de schoen samengesteld? Door de schoen met mesh te bedekken (stof met heel kleine gaatjes) op de zijkanten en de tip van de schoen. De twee minst aan schokken blootgestelde stukken zijn op deze manier volledig geventileerd. Mesh staat erom bekend licht, maar wel heel erg kwetsbaar te zijn. Maar, La Sportiva heeft hier de mesh duidelijk versterkt. Wat later hoorde ik dat er ook een Gore-Tex versie van de schoen bestaat. Wanneer ik de gewone schoenen had gedragen, voelden mijn sokken soms wat vochtig na het wandelen. Het is natuurlijk moeilijk om zeggen of dat dat met de Gore-Tex versie anders zou zijn.

Freyr. Siurana. Montserrat…

Ik zette mijn eerste passen. De structuur van het rubber is niet helemaal gegroefd, maar is samengesteld uit ronde punten onder de tenen. Met alle voorzorgsmaatregelen in acht genomen, voelde ik dat mijn voeten stabiel bleven op de glibberige ondergrond. Ook de eerste natte rotsblokken vormden geen enkel probleem. Zeer geruststellend. Aangekomen op het meest hellende stuk van de Al’lègne, bleek de grip ook weer meer dan prima. Drie maanden lang was het zo. Ik ben geen enkele keer uitgegleden. Ter info, het rubber van de schoen heet FriXion XF.

De aanloop naar de eigenlijke rotsen wordt door vele klimmers als behoorlijk monotone routine beschouwt. In het afhellende bos van Freyr zal de geroutineerde Freyriaan niet veel nieuws aantreffen. In te ontdekken terrein daarentegen, loopt je met opgeheven hoofd om het landschap te bewonderen. Dit is het geval voor de padden die naar Siurana en Montserrat dichtbij Barcelona leiden. Telkens moet je toch een stevige 25 minuten wandelen, maar telkens bleef ik in het rond naar het mooie landschap kijken. En dat terwijl mijn voeten op ongelijk terrein steeds weer losliggende stenen en takken te verwerken kregen. Hoewel de zool heel erg licht lijkt, is hij voldoende sterk om niet geplaagd te worden door de losliggende stenen. Je voelt ze niet door de zool. De tip van de schoen is bedekt met een stevige laag materiaal op de tenen te beschermen.

Comfort

Als het op de looks aankomt, past de schoen niet meteen in het traditionele vakje. Het model met geel en zwart in een lijn die netjes doorloopt. Ik persoonlijk ben er sterk voor te vinden. Voor zij die er wat minder wild van zijn, is de Exum Pro ook verkrijgbaar in het blauw en in het rood. Kort samengevat heb ik nooit getwijfeld om de schoenen van ’s ochtends tot ’s avonds te dragen door de sportieve look. Geen zeurende voeten, en geen enkele pijn door de stevige zijkanten van de zool, wat onontbeerlijk is wanneer men over losliggend en ander gesteente moet.

Mooi, licht en performant. Persoonlijk verwacht ik niet meer van een aanloopschoen. Van mijn persoonlijk krijgt de Exum Pro een topscore. En wanneer men mij vertelde dat de schoenen niet meer dan 89 Euro kosten, werd ik ervan overtuigd dat er bij de concurrenten voor deze prijs niet dezelfde kwaliteit verzekerd wordt ...

Hube

 

Technische details

Materiaal: Zijkanten en bovenkant van de schoen in micro-geperforeerde mesh. Eveneens verkrijgbaar in Gore-Tex.
Zool: FriXion XF
Maat: van 36 tot 47,5 (halve maten ook verkrijgbaar)
Gewicht: 700 gram per paar
Aanbevolen verkoopsprijs: 89 Euro (129 Euro met Gore-Tex)
Info : www.lasportiva.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm