Materiaalgids
>
Artikels 
Mammut Zephir

Mammut Zephir

Goddelijk goede gordel?

13 oktober 2011, 

Mammut is een Zwitsers merk dat me al vaak heeft weten te bekoren. In het verleden had ik het genoegen verschillende schoenen van het merk te testen (hoewel de schoenenlijn ondertussen werd opgedoekt) en ook een slackline-set passeerde reeds de revue. Dit jaar hadden ze een nieuwe gordel in petto, de Zephir, met de Zephira als vrouwelijke tegenhanger. In de Griekse mythologie is Zephyrus, zoon van Aeolus en Eos, de god van de westenwind en, brenger van een vroege lente en uitnodigende zomerwinden. Je mag hopen dat met deze gordel in de rugzak het weer je goedgezind zal zijn. En dan kan je je ten volle laten gaan!

Licht als de wind

De slechts 250 gram wegende gordel munt immers uit door zijn, aan maximale ventilatieopeningen dankende, luchtigheid. Zweetranden op je T-shirt of topje worden tot een minimum beperkt. Daarnaast maakt Mammut ook nuttig gebruik van elastische verbindingen zodat de gordel zich goed naar je vormt. Een zeer gemakkelijke sluiting met het Slide Bloc buckle zorgt dat je je helemaal niet om je veiligheid en comfort dient te bekommeren. Neem er ook nog de doordacht gevormde en geplaatste materiaallussen bij en je hebt een gordel waar elke sportklimmer van zou moeten jubelen.

Comfortabel voor het klimmen, niet voor het werk

Ben je echter van plan meer dan 50 hoogtemeters te overbruggen dan zal je ongetwijfeld al eens langere tijd in je gordel moeten hangen. En dan zijn er betere opties. Let wel, de Zephir is comfortabel. Dat comfort heeft echter zo zijn limieten. Klim je een volle dag onsights en flashbeklimmingen dan is deze gordel absoluut top. Moet je al eens een route uitwerken dan nog zal je het je niet beklagen. Ben je echter van plan een projectweek, met onnoemelijk aantal pogingen van zowel jezelf als je klimpartner, te spenderen in een of andere Spaanse, Franse, Sloveense, Italiaanse of waar dan ook klimgrot dan kan je misschien beter die oude getrouwe brede en zware gordel, die anders thuis stof ligt te verzamelen, meenemen. In je ultieme pogingen zal de Zephir je alle vrijheid geven die je maar hebben wil. Als je langer dan een halfuur hangt te werken in een project ga je de gordel toch net iets meer gaan voelen dan anders.

Laatste technologisch snufje dat we niet onbesproken kunnen laten is er in feite een zeer eenvoudig. Mammut voorziet al langer een plastieken beschermkapje ter hoogte van de verbinding tussen de beenlussen. Vooral als je veel voorklimt ziet deze verbinding af van de wrijving die het touw op dit punt uitoefent. Een plastieken bescherming onderaan de verbinding neemt dit probleem bij de Mammut-gordels weg. Een zeer slimme zet waar ik onmiddellijk fan van was. Nu ik dit heb kunnen testen vraag ik me echter wel af of het niet nog beter zou zijn moest het een volledig omhullende, doorzichtige beschermkap zijn. Wat me opviel is dat er torsie komt op de plastieken beschermkap waardoor de randen omplooien en de sling aan de uiteinden uit de sleuf getrokken wordt. En de doorzichtigheid lijkt me een betere optie om visuele controle van de verbinding mogelijk te maken. De bescherming op zich is zeer zeker een goede zet maar alles kan beter.

Goed om weten!

Met een aanbevolen verkoopsprijs van 120 Euro gaat er onmiddellijk een alarmbelletje rinkelen. Voor een kwaliteitsvolle doorsneegordel betaal je pakweg de helft van de prijs die je moet neertellen voor de Zephir. Of alle voordelen van deze gordel opwegen tegen deze prijs is een beslissing die ieder voor zich moet maken.

Let ook op bij aankoop zonder passen. De maten van gordels verschillen. Een ander bekend merk heeft voor de maat medium de afmetingen 76 – 90cm  ter hoogte van de heupen. Bij de Mammut Zephir is dat 71 – 83cm. Koop dus niet blindelings een small omdat je in een ander merk gordel small had…

Als afsluiter kan ik enkel nog zeggen dat ik alle klimdagen dat ik de gordel gebruikte me ontzettend goed heb weten te amuseren. Niet alleen dankzij de sublieme rotsmassieven en klimzaalroutes of het uitstekende gezelschap maar zeker ook door een gordel waarvan ik het merendeel van de tijd nog eens niet door had hem aan te hebben.

Tijl

 

Technische details

Kleur : highway-cayenne
Type harnas : Zitgordel
Sluiting : Slide-Bloc-buckle
Maten : XS-L
Gewicht : 250 gram
Opmerking : Beenlussen niet verstelbaar
Aanbevolen verkoopsprijs : 120,00 Euro
Info: www.mammut.ch


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


14/10/2011
Amai mijne frak

15/10/2011
Niet een primeur. In 2008 vraagde Arc'teryx 125 euro voor de R320:
http://www.belclimb.be/article-details.asp?artID=523&sid=1

Hube


artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm