Materiaalgids
>
Artikels 
Patagonia Capilene 1

Patagonia Capilene 1

1 september 2008, 

Er is technische onderkleding die gemaakt en vergeten wordt en er is er andere die lang blijft nazinderen. In 2008 kunnen we er echter van uitgaan dat zo goed als alles uitgevonden en heruitgevonden is op de markt van technische onderkleding. De verschillen tussen de merken worden kleiner en kleiner. Comfort, lichtheid en ademend vermogen zijn de trefwoorden waarop de marketing rond de stukken textiel gefundeerd wordt. Stukken bedoeld voor ons en voor zij waaraan men als laatste denkt als het gaat om een uitje naar de rotsen maar aan wie men als eerste denkt als het gaat om een prachtige en stevige bergwandeling.

Patagonia is hierin niet de uitzondering op de regel. Toen ik voor de eerste maal een Capilene 1 in de hand had dacht ik onmiddellijk de Capilene Graphic T, die ik twee jaar terug mocht testen, terug in de hand te hebben.
De aap kwam toch al heel snel uit de mouw. Geen enkele wijziging. Eenzelfde textuur, eenzelfde gewicht, eenzelfde feeling van het polyester. Enkel een naams- en logoverandering... Er is dus niets aan van het verbazend effect van Patagonia op de markt van de outdoorkledij.
Maar die veronderstelling was buiten de perfectionistische ingenieurs van Patagonia gerekend. We kennen het merk voor zijn ecologische betrokkenheid en zijn projecten om de wereld op een betere manier gaande te houden. Nu is er ook onomstotelijk bewezen dat het merk zijn naar de buitenwereld uitgedragen principes wel degelijk toepast bij de eigen confectieprocessen. Geen sprake van een goedkope verkoperstruc!

Door alles wat van naderbij te bekijken zie je dat de Capilene 1 niet alleen een degelijk stuk onderkleding is maar dat hij geproduceerd is op een wijze die ernaar streeft zijn ecologische voetafdruk tot een minimum te beperken. Aan de oppervlakte is er wel degelijk, sinds 2 jaar, geen enkele wijziging gebeurt. De Capilene 1 bleek dan ook nog steeds een betrouwbare partner toen de wind kwam opzetten op de flanken van Roviště (Tsjechische republiek) toen ik op het einde van de dag nog aan het beveiligen was. En ook bleek hij zeer nuttig te zijn om me voor de zon te beschutten onder de 30°C die we ondergingen tijdens de marche d’approche naar de rotsen van Gozzi (Corsica), daar waar een eenvoudige katoenen t-shirt onvermijdelijk mijn zweet geabsorbeerd zou hebben. Daarbij droogt de Capilene 1 ook nog bliksemsnel nadat je hem gewassen hebt (2u is al zeer ruim gerekend) en moet je hem nooit strijken (ook dat telt mee ;-)).

Onder het zichtbare oppervlak gaan echter twee grote veranderingen ten opzichte van de oude versie schuil. Ten eerste zijn de zilverionen die nodig waren om de effecten van geuren en zweet tegen te gaan vervangen door geplette schilden van krabben, door Patagonia Gladiodor genaamd. Een natuurlijk derivaat in plaats van een zwaar metaal weegt best door bij de eindafrekening.
Daarnaast is de Capilene voor 100% gerecycleerd, wat een hemelsbreed verschil maakt als het gaat om impact op het milieu. Daarbij is hij ook recycleerbaar aan het einde van zijn leven. Als dat niet overtuigend lijkt weet dan dat door zo'n stukken de recyclage-kringloop in te sturen steeds minder en minder nood zal zijn aan nog onverwerkt polyester en als gevolg daaraan aan olie.

Om kort te zijn, Patagonia kopen blijkt weer maar eens niet enkel degelijk en bruikbaar materiaal kopen te zijn. Het blijkt ook groen te zijn. En wat de stof Capilene 1 zelf betreft is het hetzelfde gebleven. Ik gebruikte het voornamelijk als een t-shirt zonder bijkomende laag en het deed wat het moest doen. Enkel het contact van polyester met de huid kan wat raar aanvoelen en kan je in overweging nemen. Ieder zijn keuze.

Hubert

 

Technische fiche

Kleur : Black, White
Materiaal: 100% gerecycleerd polyester
Gewicht: 156 gram
Aanbevolen verkoopprijs: 40 EUR
Info: www.patagonia.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


2/09/2008
Niet slecht,

alleen gaat 't nogal snel stinken. Geef mij maar een merinowollen variant, kost ongeveer evenveel, ecologisch even verantwoord en stinkt bijna niet (zelfs niet na 5 dagen intensief klimmen).

2/09/2008
Heb idd geen echte verschil "gezien" tussen het oude en het nieuwe antigeur systeem.

Hube


artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm