Materiaalgids
>
Artikels 
Patagonia Wool

Patagonia Wool

Wol heeft zijn voordelen

18 april 2007, 

Patagonia Wool 2 Zip Neck

85 Euro. Wat kan een Patagonia-liefhebber ertoe brengen om een stuk technisch ondergoed te kopen voor deze prijs? Ademend, licht, mooi model, de Wool 2 Zip Neck heeft alles om in de smaak te vallen. Hij kost evenwel 25 euro meer dan gelijk welk synthetisch ondergoed met grotendeels dezelfde kenmerken... Wool 2 Zip NeckDit wetende kunnen we ons de vraag stellen waarom het Amerikaanse merk een gamma in wol ontwikkeld heeft naast haar Capilene®-gamma in Polyester.

Eerste vaststelling: net zoals zijn kleine broertje in polyester biedt de Wool 2 Zip Neck meer bewegingsvrijheid dan het stretchondergoed dat aan de huid plakt, maar ook een snit die toelaat om het te dragen in alle omstandigheden. Niet te verwaarlozen voor zo?n prijs.

Voor de rest kwam het antwoord op dit dilemma voort uit het gebruik. Vier maanden intensief testen maakten een einde aan de twijfel. 
Eerste argument, de wol, natuurlijk materiaal bij uitstek, is veel zachter bij contact met de huid. Niettegenstaande staan klimmers niet bekend als gevoelsmensen. Het is daarom dat ze hun toevlucht genomen hebben tot zijn geurwerende eigenschappen. In tegenstelling tot polyester remt wol het voorkomen van ongewenste zweetgeurtjes af. Alles hangt natuurlijk af van de persoon die het draagt. Klaar is Kees...
Persoonlijk, ik zweet. Vaker als ik loop en ik kan jullie verzekeren dat je het verschil kan ruiken. Dat heeft zo nu en dan de mogelijkheid geboden om een wasbeurt over te slagen en zo Moeder Natuur een beetje te sparen.

Door de documentatie over de Wool 2 Zip Neck te doorbladeren kwam ik ook te weten dat deze minder dik is dan de Wool 3 en 4 die bedoeld zijn voor de grote koude. Een ander weetje dat bij het lezen van de documentatie naar boven kwam, is het feit dat de wol de lichaamstemperatuur lijkt te reguleren door het proces van warmteverlies te vertragen.
Met een nogal zachte winter werd ik in de verleiding gebracht om hem te dragen tijdens een dagje skiën. Plaats: Zwitserland. Gemiddelde temperatuur: -3°C. Inspanning : intens. Resultaat : Perfect maar niet aan te raden voor wintertochten met frequente stops aangezien te dun. Op het vlakke is hij uitermate geschikt voor de koude lenteavonden wat van de Wool 2 Zip Neck een polyvalent kledingstuk maakt, in functie van de temperatuur en activiteit. Een must?

Technische fiche

+

Geschikt voor gelijk welke outdoor-activiteit bij lichte koude

Aanbevolen activiteiten

Klimmen buiten het seizoen, toerskiën, wandelingen, MTB...

Samenstelling

100 % merinos-wol, zonder chloor behandeld (145 g/m²)

Kleuren

Black (zie foto), Red

Maten

XS tot XXL

Gewicht

184 gram

Aanbevolen verkoopprijs 

85 EUR

Info

www.patagonia.com

Hubert

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm