Materiaalgids
>
Artikels 
Patagonia's Men's Merino 4 Full-Zip

Patagonia's Men's Merino 4 Full-Zip

16 november 2009, 

Met de winter voor de deur, is er niets zo comfortabel als een goed zittende, warme baselayer, die – als hij zijn naam eer aandoet – overal en altijd van pas komt. De Men's Merino 4 Full-Zip is een van de nieuwste baselayer van het Amerikaanse outdoormerk Patagonia, en hoewel de Full-Zip uit het juiste hout gesneden is, kampt hij toch met een lichte identiteitscrisis.

Bij Patagonia reserveert men enkel het beste materiaal om de baselayers te maken. Er zijn maar enkele geselecteerde farms in het Nieuws Zeelandse achterland die de ultrafijne merino-wool mogen aanleveren die later verwerkt wordt tot outdoor kleding. Patagonia gaat er dan ook prat op dat zij een schitterende baselayer weten af te leveren die niet alleen bijzonder lekker isoleert, maar ook slijtvast is, geen geur opneemt, en – in tegenstelling tot andere soorten wol – niet klam wordt wanneer je er in zweet, maar het zweet weet af te voeren. De verwachtingen stonden dan ook hoog gespannen voor de Men's Merino 4 Full-Zip baselayer.

Het is ondertussen al enkele maanden geleden dat de Men's Merino 4 Full-Zip voor de eerste keer mee op pad ging, en on the whole kan gesteld worden dat de Full-Zip doet waarvoor hij in de wieg is gelegd. De basisstof van de baselayer - de fijn gesponnen Merino wool - is een schitterende stukje breiwerk. Hoewel de Men's Merino 4 Full-Zip tot de warmste categorie basisstukken uit de Patagonia-stal behoort - daarvoor staat het nummer vier in zijn titel - is hij vederlicht en zit hij nooit in de weg bij bewegingen. Wanneer je de Men's Merino 4 Full-Zip draagt bij het lopen of fietsen - ook al draag je er een regenjas over - wordt hij, zoals beloofd, niet meteen klam, drijft het vocht af, en is niet vatbaar voor geurtjes. Ook het wassen van de Men's Merino 4 Full-Zip is kinderspel, hij kan zonder enig probleem in de wasmachine, en strijken is niet nodig. Wanneer de vest droog is, neemt hij meteen zijn oorspronkelijk vorm terug aan.

Het grote en tot dusver enige nadeel van deze stof is zijn kwetsbaarheid. In tegenstelling tot wat ze bij Patagonia beweren, is de Merino-wool niet zo verschrikkelijk durable. Bij het gewoon dragen van de vest krijg je al snel bolletjes aan de mouwen, en wanneer de Men's Merino 4 Full-Zip je naar de rotsen vergezelt, moet je oppassen voor ruwe en scherpe stukken rots, want hoewel de stof stretchable is, is ze dat ook niet oneindig. Toen ik met mijn mouw ergens bleef achterhaken, had ik dus prijs. Natuurlijk, als je steeds een winddichte fleece of een hard-shell over de Men's Merino 4 Full-Zip zou dragen, dan zou die veel minder de kans krijgen om te verslijten.
Dit leidt ons tot hét probleem van deze baselayer. Door zijn vorm - een vestje met rits over de hele lengte - twijfelt de Men's Merino 4 Full-Zip tussen fleece en strak zittende baselayer en heb je de neiging om de vest als bovenste laag te dragen, maar daarvoor is hij - toch voor klimmen - niet sterk genoeg. Doordat het om een vest gaat, draag je er steeds nog iets onder. De vorm van deze baselayer kan me dus niet overtuigen - geef mij maar een gewone trui of de Zip-Neck versie die je als eerste laag draagt - de stof daarentegen, des te meer.

In conclusio kan gesteld worden dat Patagonia met de Merino-wool een fantastische stof in huis heeft om bijzonder goed isolerende baselayers te maken. Het enige nadeel van de fijne Nieuw Zeelandse wol is zijn kwetsbaarheid en hoewel dit een euvel is dat enkel opspeelt wanneer je de baselayer als buitenste laag draagt, is het een spijtige zaak voor een vest die rond de 200 euro moet kosten.

Martijn

 

Technische detials

Materiaal: 100% Merino wol zonder chloor
Gewicht: 265 gram
Kleuren: Coriander, Olivine (op de foto)
Aanbevolen verkoopprijs: 190 Euro
Info: www.patagonia.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm