Materiaalgids
>
Artikels 
Smartwool sokken

Smartwool sokken

Wol om op te bouwen?

27 oktober 2009, 

Smartwool, een sympathiek klinkende naam. Maar dat is niet voldoende om iets goed materiaal, dat je overal en altijd mee naartoe neemt, te noemen. Een absoluut vertrouwen en plezier in het gebruik dat is wat ik verwacht van mijn technische kledij. Het zijn nu reeds drie maanden dat ik drie paar sokken test die een stijgende dikte hebben(mini, wandel en trekking).

Ik besloot om het leven voor de sokken zwaar te maken door ze verscheidene dagen zonder wasbeurt te dragen.

Ik kon de mini-sokken onmiddellijk in het dagelijkse leven testen. Ik werd me bewust van hun capaciteit om zweet te absorberen en een optimale warmteregeling zonder ook maar een geurtje. Ik heb wel degelijk ervaren dat mijn voeten droog bleven. Op vlak van temperatuurregeling zijn de sokken van het hoogste comfort, zowel op een warme dag als een frisse avond. De merino wol is dan ook een natuurlijke thermoregulator. 

Gezien de mooie, afgelopen zomer droeg ik de sokken vaker in warme omstandigheden. Ik ben zeer aangenaam verrast van het comfort dat deze wollen sokken toch bieden in de zomer. Het gaat in tegen mijn logica maar ik bevestig dan toch dat het dragen van dikkere sokken geen onzin is. Ze hebben uitstekende aanpassingscapaciteiten.

Op de paden van Fontainebleau teste ik de trekkingversie (2 tot 3 mm wol) in mijn lage Gore-Tex schoenen die enige ventilatie bieden. Bij het eerste gevoel zat het onmiddellijk goed. Een aangenaam en 'troostend' gevoel voor de voeten. Vervolgens kon ik klimmen met mijn klimschoenen zonder ook maar een probleem van vochtige voeten. Wat een zaligheid!

De sokken blijken zeer proper te blijven, ook bij meerdere dagen gebruik. Ten eerste een geurhinder die uitstaanbaar is tot op 2cm van de neus, daaraast behouden de sokken hun vorm. Geen uitgerokken hielen meer... Na een wasbeurt zijn de sokken weer even soepel en hernemen ze de oorspronkelijke vorm. Wel worden ze na enkele dagen intensief gebruik wat ruwer en langer, net als andere sokken.
Ik heb ook een, en nu kun je een blik werpen op mijn meest intieme geheimen, onaangename gewoonte specifieke types champignons te cultiveren in bepaalde schoenen en met klassieke sokken. Na al het testen bleek ik geen micro-biotoopjes tussen de tenen ontwikkeld te hebben. Ah, ik kan zo dus doorgaan met mijn lievelingsschoeisel en naar believen ronddwalen.

Het is een spijtige zaak dat ik, tot grote wanhoop, regelmatig bij het opentrekken van de lade met sokken moet ontdekken een tekort aan Smartwool te hebben. Met enige trietsheid moet ik me dan steeds weer tot mijn klassieke sokken wenden. Snif, snif !!

In 't kort, je kan hier gerust uit opmaken dat ik een wolverslaafde ben en mijn voeten volledig smartwool-minded.

Twee kanttekeningen. Ten eerste kan mijn vrouw de sokken niet meer uitstaan sinds ik ze ook al aanhou bij het slapengaan. Ten tweede kan ik me slechts gedeeltelijk uitspreken over de slijtage. Maar ze lijken me zeer resistent zeker nu de nieuwe modellen op een nieuwe manier geweefd worden ter hoogte van de hiel. En, in het begin pluizen ze wel maar dat mindert.

De Smartwool producten worden op basis van 100% merino-wol gemaakt. Ze gebruiken een kleine hoeveelheid synthetische wol om de kleren model te geven en een aardappelzak-effect te vermijden.

Jean Louis Wertz

 

Technische details

Te verkrijgen in de betere outdoor zaak
Aanbevolen verkoopprijs:

  • Running ultra licht micro: 14,95 € (de korte)
  • Hiking light crew: 15,95 € (lichte langere)
  • Hiking medium crew: 17,95 € (dikkere langere)
  • Hiking heavy crew: 19,95 € (hele dikke langere)

Info: www.smartwool.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


26/11/2009
Net drie paar gekocht van de dikste soort, deze zullen zichzelf moeten bewijzen op wintersportvakantie!

28/11/2009
Positieve ervaring! Geen zweetgeur, lijkt perfect om de voeten te passen (ik kocht sokmaat 42-45 en heb schoenmaat 42), en warm. Alleen jammer dat er geen dikkere, grotere versie van bestaat om op wintersport te gaan.


artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,