Materiaalgids
>
Artikels 
The North Face Enzo Jacket en Spineology Pant

The North Face Enzo Jacket en Spineology Pant

Een koppel dat niet goed samen gaat

11 mei 2012, 

Met het winterseizoen voor de deur was ik graag bereid om voor Belclimb enkele The North Face-produkten aan een test te onderwerpen. Ze vroegen me mijn kledijmaten door te geven. Ik nam niet eens de moeite om de maattabellen te raadplegen op de TNF-site : “...voor een jas of vest is het een XL, voor een broek een L ... mijn standaardmaten...

Enkele dagen later werd een pakketje geleverd : een mooie groene combinatie van Enzo Jacket en Enzo Pant. Vlug even aantrekken... euh... de jas valt wel wat groot uit én de broek daar kon nog iemand bij in. Toch even de tabellen geraadpleegd en contact opgenomen met Belclimb : “Jongens... sorry maar de kledij is wat groot uitgevallen... hebben ze ook nog een Large voor de jas en een Medium voor de broek?“

Weer iets later werd een Enzo Jacket en een Spineology Pant aan huis besteld. Een belangrijk les voor de toekomst : ofwel de kledij passen ofwel de maattabellen raadplegen! Want niet overal is een XL – L – M... even groot.

Jammer dat de Enzo Pant niet meer voorradig was. De Enzo Jacket en Pant zijn immers compatibel. Niet enkel qua kleurencombinatie maar men kan ook de broek en de vest met een ritssluiting aan mekaar bevestigen. Heel handig bij valpartijen in diepsneeuw: geen natte rug en geen sneeuw tot op de bilnaad. De Spineology Pant bezit ook dergelijke ritssluiting. Jammer genoeg niet compatibel met de Enzo Jacket wel met de Spineology Jacket. Houd ook hier rekening mee. De randvoorwaarden voor een test waren deze winter wel aanwezig : sneeuw, wind en koude in voldoende mate voorradig ! Zowel bij het freeriden als bij het toerskiën heb ik de jas en broek uitvoerig kunnen onderzoeken.

TNF Enzo Jacket

The Jacket is een 3-lagen jas (Gore-Tex Pro Shell®). Hij is uiterst geschikt voor extreme condities. Lekker licht (slechts 590 gr) en dun waardoor hij ook handig is om te toeren. Dun maar toch voldoende sterk om door de bomen en langs takken te skiën... en te vallen. Zelfs voor zomeralpinisme lijkt de jas mij meer dan bruikbaar m.a.w. een echt 4-seizoens model. De jas bezit een aantal eigenschappen waardoor hij zeer handig is voor skiërs, freeriders en toerskiërs. Onder de aanpasbare kap past vlot een skihelm. De twee ruime frontzakken zijn makkelijk met handschoenen te openen. Ze bieden voldoende ruimte om een stafkaart of extra paar handschoenen in op te bergen. Bij diepe temperaturen kan een toerskiër er ook zijn vellen kwijt... zo blijven ze warm en kleven ze beter.

Op de linkermouw is onderaan een klein opbergvakje: ideaal voor een skipas. In dit vakje zit een doekje om je skibril te reinigen. Wel opletten dat je zo je skipas niet verliest. Tenslotte is er ook nog een borstzakje om GSM of portefeuille in te steken.

De mouwen hebben stevige velcrosluitingen. De jas zit ongelooflijk comfortabel en verschaft de nodige beweeglijkheid. Onder de armen zijn er grote ritssluitingen die voor ventilatie – zeker bij het stappen – kunnen zorgen. Over smaken en kleuren kan men discussiëren maar mij bevalt de opvallende groen kleur ten zeerste.

Bemerkingen? Noch aan de binnenkant noch aan de buitenkant is er een lusje waarmeer je de jas aan een kapstok kan hangen. Vergeten? En zoals aangehaald : de jas is stevig maar dun. Hij houdt wind en regen tegen, heeft voldoende ademend vermogen maar biedt weinig warmte. Bij koude blijft een fleece of softshell aangewezen als 2nd layer.

TNF Spineology Pant

Ook deze broek is een 3-lagen Gore-Tex Pro Shell®. Het is een wide-cut model. Niet direct mijn ding maar in het wereldje van boarders en freeriders zie je tegenwoordig niets anders meer. In tegenstelling tot de Enzo Pant is deze broek iets zwaarder maar ook warmer natuurlijk. Zelfs bij extreem lage temperaturen volstaat het om enkel een lange merinowol onderbroek onderaan te dragen. Puur voor het freeriden en - boarden is dit een prima broek. Voor het toeren vind ik ze persoonlijk iets te zwaar.

De broek is ruim voorzien van de nodige pockets. Twee achteraan. Twee grote vooraan op de bil en twee bovenaan met ritssluiting. Deze laatste gebruik ik om mijn lawinebieper in te steken. Net als de jas bevat ook de broek de nodige ventilatiekanalen. Onderaan in de broekspijpen zijn gamaschen verwerkt waardoor de sneeuw niet in de skiboots kan.

Daar ik constant met rugzak ski heeft de broek de neiging om af te zakken. Ik prefereer dan ook een broek met bretellen of een salopet. Aan de broek zijn de nodige bevestigingslussen voorzien maar standaard worden geen bretellen meegeleverd. Gelukkig had ik thuis nog een paar liggen van een andere TNF-broek... deze pasten probleemloos.

Net zoals bij de Enzo Jacket is in deze broek het RECCO-systeem geïntegreerd. Dit is een reflectieplaatje dat door de wintersporter op kledij, helm of schoen kan gedragen worden. Met een RECCO-zender kunnen reddingsdiensten in noodgevallen de door de plaatjes weerkaatste signalen opvangen. Maar voor zij die zich buiten de piste begeven is dit absoluut onvoldoende. Zorg dat je minstens lawinebieper plus schop plus sonde bij hebt... en liefst ook nog een ABS-rugzak.

Besluit

Natuurlijk zijn dit twee topprodukten. De echt grote merken brengen immers al lang geen rommel meer op de markt. Jammer dat ik de Enzo Jacket niet kon testen met de bijhorende Enzo Pant. Voor een aankoop ga ik zoveel mogelijk op zoek naar multi-inzetbare kledij. M.a.w. voor de winter zoek ik materiaal waarmee ik én kan skiën én kan freeriden én kan toerskiën... De Enzo Jacket beantwoordt hier perfect aan. De Spineology Pant is een uitstekende broek om te snowboarden of freeriden... maar voor mij persoonlijk iets te beperkt in gebruik.

Peter

Voor informatie over toerskiën, ski-alpinisme en freeride kijk op:
www.toerski.be
www.facebook.com/toerski.be

Technische fiche:

  • Materiaal: Gore-tex Pro Shell®
  • Maten: S – M – L – XL
  • Recco avalanche rescue reflector
  • Waterproof, windproof en ademend
  • Aanbevolen verkoopprijs: 450 Euro (Enzo Jacket), 380 Euro (Spineology Pant)
  • Info: www.thenorthface.com

Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm