Materiaalgids
>
Artikels 
The North Face Kishtwar Jacket

The North Face Kishtwar Jacket

Op zoek naar de beste klimjas

29 januari 2011, 

Waar moet een goede klimjas aan voldoen? Volgens mij zijn dat de volgende criteria:

  • Licht
  • Flexibel
  • Slijtvast Waterdicht

Op elk van deze punten is de Kishtwar Jacket van The North Face - winnaar van een IPSO Outdoor Award in januari 2010 - met glans geslaagd! Het softshell principe is een van de eerste innovaties in de outdoorkledij die stretcheigenschappen kan combineren met waterdicht zijn. Om dat te testen heeft een vriendin van mij de hele maand september de jas gedragen op een tocht door Canada. Ze heeft daar veel regen gehad, maar met deze jas heeft dat haar niet kunnen tegen houden om te genieten van Vancouver, Vancouver Island, Banff, Jasper, . en Yellowstone & Montana in de VS!

De jas ziet er eenvoudig uit, maar dit is voornamelijk omdat alles netjes geïntegreerd is. De knopen om de rekkers van je kap te lossen zijn zelfs niet eens zichtbaar omdat ze volledig zitten ingebouwd. Dit is natuurlijk ideaal om te klimmen! Ik heb het zelf eens meegemaakt dat ik tijdens een stevige route mijn fleece had ingeklikt in een setje omdat de fleece van veel teveel haakjes en lussen was voorzien. Dit is met deze jas gelukkig onmogelijk.

Toen ik de jas testte in Freyr, lette ik vooral op de soepelheid waarmee je met de jas kan klimmen. Een goede klimjas mag je niet hinderen in je bewegingen. De twee moeilijkste bewegingen voor een jas zijn respectievelijk het omhoog steken van één van je twee armen en het ver moeten kruisen van de armen. Bij het kruisen voel je dat de jas echt goed stretcht en dat is een van de cruciale eigenschappen van een goede klimjas. Spjtig is wel dat als je één arm omhoog steekt, de Kishtwar Jacket wel naar boven kruipt.. De reden hiervoor ligt waarschijnlijk in het feit dat de jas behoorlijk kort is aan de zijkanten. Dit is uiteraard een minder sterk punt van de The North Face jas. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat hij de hele tijd boven je gordel zou uitkomen bij het ijsklimmen. Wel voelt de stof heel robuust aan. Na Canada en wat klimsessies is er nog steeds niets aan de jas te zien.

Verder heb ik de Kishtwar ook getest bij een zeilwedstrijd in november. Ik droeg enkel een onderlaag van Capilene en een dun merinoswollen trui, en toch bood de jas voldoende bescherming. In koude en natte omstandigheden blinkt de Kishtwar Jacket uit. De Polartec® Power Shield® Pro techniek doet in elk geval wat er beloofd wordt, buiten het ademend en stretchend vermogen is die nu ook echt waterdicht! Ook de kap is heel comfortabel. Vooral omdat die geen koudebruggen heeft. Het is niet nodig om een muts onder je kap te dragen (wat bij sommige jassen wel nodig is omdat je voorhoofd anders echt koud kan aanvoelen).

Voordelen:

  • Slijtvast
  • Stretch
  • Waterdicht

Nadelen:

  • Snit kan beter
  • Beetje aan de zware kant

Het materiaal is volgens mij voor vele zaken geschikt (ijsklimmen, skiën), maar omdat de snit dit niet toestaat (iets te kort en kruipt te veel omhoog), zou ik de jas enkel aanraden voor rotsklimmen, wandelen en trekkings.

David

 

Technische Fiche

Samenstelling: 224 g/m2 Polartec® Power Shield® Pro - 84% polyester 16% elastane
Gewicht: 600 gram
Kleuren: Black, TNF Red (foto)
Maat: S, M, L, XL
Aanbevolen verkoopprijs: 299 Euro
Info: www.thenorthface.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm