Materiaalgids
>
Artikels 
The North Face Zephyrus Pullover

The North Face Zephyrus Pullover

Licht, compact, maar niet goedkoop

16 juli 2010, 

Bij trui denken we meteen aan de knusse wollen truien die we van moederlief moesten aantrekken om geen kou te hebben. Het waren steeds truien die zonder stoppen in je armen en nek prikten en die er tegelijkertijd voor zorgden dat je eruit zag als een kloon van Jacques Cousteau. Alleen de boot ontbrak nog. Die tijd ligt echter ver achter ons, gelukkig maar. Vandaag is de trui doorheen een hele technologische ontwikkeling gegaan, en dat is lang niet slecht.

Bij The North Face kennen ze dit jeugdtrauma en daarom komen ze deze zomer met een nieuwe generatie trui op de proppen: de Zephyrus pullover. Geloof het of niet, grootmoeder zou de Zephyrus niet meer herkennen als 'trui', zo zonder de grove wol en de obligate marinesnit. De Zephyrus is veeleer een straffe opeenstapeling van technologische vernieuwingen die er voor zorgen dat het bijna de perfecte trui is geworden.

Maar, maak je geen illusies, de Zephyrus is geen trui om een Russische winter mee te overleven. Het gaat veleer om een kledingstuk dat ontworpen is voor de lente en de zomer die je moeilijk warm gaat houden bij extreme koude. De trui maakt deel uit van de collectie Summit Series van The North Face en daarom is hij geschikt voor extreme outdooractiviteiten, maar wel niet in de winter.

PrimaLoft in weer en wind

Na een strenge winter bleek de lente niet veel beters te bieden. We wonen nog steeds in België, niet? Ookal waren er prachtige, zonovergoten dagen bij, ze werden al snel weggespoeld door zware regen. Dat was ook zo bij het Hemelvaartweekend. Ik had een weekendje in de Ardennen gepland en dacht dat de Zephyrus daar bijzonder geschikt voor zou zijn. Na 30 minuten onderweg trokken dreigende wolken aan de hemel voorbij. De twee dagen die volgden, regende het bijna zonder stoppen. In tegenstelling tot mijn kameraden had ik geen fleece of donsjas bij, enkel de Zephyrus.
Binnenin de Zephyrus vind je de technologie van PrimaLoft. PrimaLoft is een synthetisch materiaal dat licht is, luchtdoorlatend en waterafstotend. Ik hoefde nooit meer dan een t-shirt onder de trui te dragen om voldoende warm te hebben. In alle eerlijkheid moet ik wel toegeven dat de trui zich als een perfecte compagnon ontpopte tijdens de aanloop naar de rotsen en het beveiligen aan de voet van de rots waarbij velen toch ijskoude vingertoppen van kregen. Het is dan ook moeilijk om te zeggen tot welke temperatuur de Zephyrus je warm houdt. Tegelijkertijd zorgt de trui er ook voor dat het gevoel van koude wat getemperd wordt omdat het de wind lijkt buiten te houden.

Twee dagen later trok de hemel op en was het schitterend weer. Op het einde van de dag echter, kon de temperatuur danig zakken waardoor de Zephyrus weer maar eens bovengehaald kon worden. Dankzij de PrimaLoft, die de warmte van je lichaam als een warme cocon rond je houdt, bleef ik aangenaam warm.

Licht en elegant als een Sioux-pluim

Naast een geschikt stuk technische kleding om weer en wind mee te trotseren, is de Zephyrus ook nog eens voorzien van een mooie snit. Met mijn 1 meter 87 bleek een Medium perfect rond mijn schouders te vallen. Rond de taille en de polsen moet een elastische band ervoor zorgen dat de koude wind buitengehouden wordt. Wat ook bijzonder aan de Zephyrus is, is dat je hem over je hoofd moet trekken om aan te doen, net zoals elke andere trui dus. De sluiting aan de hals is fijntjes afgewerkt zodat de rits niet storend tegen de huid gaat wrijven. Ook de binnenkant van de Zephyrus is met de grootste aandacht afgewerkt om comfort te verzekeren.
Het aantal zakken echter werd tot een strikt minimum - dat soms wat problematisch lijkt - beperkt. Een linkerborstzakje is meteen ook de enige opbergplaats van de Zephyrus. Het is perfect om je zonnebril in op te bergen, maar wanneer je er een portemonnee of je sleutels in kwijt wilt, blijkt het er toch niet voor geschikt.

Met een gewicht van 286 gram zit de Zephyrus een dikke 100 gram onder het gewicht van een vergelijkbare softshell. Daardoor is de trui uiteraard bijzonder compact. Je kan hem zelfs opbergen in de linkerborstzakje - denk aan de goede oude K-Way - niet groter dan een flesje water van 75 cl (zie foto). Opmerkelijk ...

Maar, die vederlichtheid is tegelijkertijd ook de achilleshiel van de Zephyrus waardoor je moet opletten voor het schuren tegen de muren en er zelfs mee klimmen lijkt link. Ik heb de weerstand van de stof niet getest, maar de afwezigheid van beschermende lagen aan de ellebogen en schouders zegt genoeg. Opletten bij de rotsen dus!

Verdict

Er zijn geen, of dan toch heel erg weinig, punten van kritiek op te lijsten voor de Zephyrus. Het feit dat de trui zo minimalistisch is, trok me al meteen over de streep. Tegelijkertijd lijkt 169 euro investeren in een trui misschien wat veel. Wel sleepte de Zephyrus in 2009 een Industry Award in de wacht op het outdoorsalon van Friedrichshafen. En dat wil wel wat zeggen.

Kort gesteld, als je op zoek bent naar synthetische isolatie die het lichts, compacts en knaps op de markt is, en je wilt er de prijs voor betalen, dan heb je dat zonet gevonden.

Hube

 

Technische Fiche

Samenstelling: Outerlayer in 100% nylon (40gr/m2) en isolatielaag van Primaloft
Gewicht: 286 gram
Kleuren: Black, Jake Blue (photo), TNF Red, Papaya Yellow
Maat: S, M, L XL
Aanbevolen verkoopprijs: 169 Euro
Info: www.thenorthface.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm