Materiaalgids
>
Artikels 

Winter 2002-2003

Nieuwe spullen

17 december 2002, 

Zoals ieder jaar rond dezelfde tijd, gaan we ook vandaag weer op zoek naar nuttige cadeau's voor de bergsporter. December en januari staan in het teken van het winterse alpinisme en we nemen daarom een kijkje wat er misschien deze kerst onder de denneboom kan liggen.
Een kleine handleiding: print deze pagina af, zet een kruis naast het gewenste artikel en bezorg dit blad aan het familielid/kennis die ditmaal voor jou een kadeautje mag kopen en wie weet...

Het aanbod? Een winterslaapzak van Mammut-Ajungilak, een klimtouw van Lanex, een handige tool van Victorinox en een pikkel van Simond.

Ajungilak Kompact Winter, compromis tussen warm en licht

De Kompakt Winter is met minder dan 2 kg, één van de lichtste synthetische winterslaapzakken op de markt. Ideaal voor iedereen voor wie een 3-seizoenen slaapzak niet warm genoeg is en wel hoge eisen stelt aan een klein pakvolume en een laag gewicht. Het model is bijzonder goed comprimeerbaar, heeft daardoor een klein pakvolume en is voorzien van een comfortabele binnenstof. Deze slaapzakken zijn reeds bij verschillende poolexpedities gebruikt en kunnen op 60 graden gewassen worden zonder prestatieverlies.

Ajungilak Kompact WinterVerkrijgbaar in twee lengtematen: voor de gebruiker kleiner dan 180 cm en voor de gebruiker groter dan 180 cm. Er kan gekozen worden voor een rits aan de linker- of rechter zijde waardoor het mogelijk is twee slaapzakken aan elkaar te ritsen.

 • Comforttemperatuur: +20ºC tot -15ºC
 • Extreem-temperatuur: -20°C
 • Gewicht: 1890/1990 gram
 • Volume: 8,5/9,5 liter
 • Aanbevolen verkoopprijs: 180cm: 199,95 Euro / 195cm: 205,00 Euro

Meer info op www.mammut.nl & www.ajungilak.no

Viper van Lanex

Wie dacht dat klimtouwfabrikanten geen inspiratie meer hebben om ons met vernieuwende produkten te verrassen, heeft het mis. Het Tsjechische Lanex zet haar introductie op de Belgische markt glans bij met de Viper, een kampioen op het vlak van prijs/kwaliteit verhouding.

ViperNaast een interessante prijs, moeten ook de technische specificaties van dit 9.7 millimeter dikke touw ons verleiden. De speciale behandeling van de mantel zorgt voor een extra weerstand tegen slijtage en misbruik door Nicolas Favresse (ook hij klimt met een Lanex touw). Door de vermindering van de stijfheid van de kern blijft het touw uitermate handelbaar, vanaf de aankoop tot lang erna.
Lichtgewicht, sterk, soepel... het lijkt erop alsof de Viper voor de extreme klimmer gemaakt is. Sportklimmer, alpinist en moderne ijsklimmer weten dit zeker op prijs te stellen!

 • Diameter: 9,7 mm
 • Gewicht: 63 gr/meter
 • Aantal UIAA-normvallen: 6
 • Aanbevolen verkoopprijs: nog niet bekend

Meer info op www.lanex.cz (in het Tsjechisch)

De Swisstool: Mac Gyver droomde er jaren van

De Zwitserse zakmessen fabrikant heeft het weer gedaan! De meest volledige multitool voor alle gebruik, dus zeker ook voor de ijsklimmer.
SwisstoolDe belangrijkste functies of onderdelen van deze Swisstool zijn: de tang met draadknipper, een mes, houtzaag, metaalzaag en vijl, beiteltje, diverse schroevendraaiers, draad-ontmantelaars, flessenopener, blikopener, priem, schaartje, set bitjes met houder, kurkentrekker, meetlat en veel meer. Alle onderdelen zijn gebruiksklaar zonder dat je de tang moet openen en blokkeerbaar door een ingenieus vergrendelsysteem. De benen van de tang zijn ergonomisch afgerond zodat je zonder pijn uren kunt bricoleren.
Wat knutselen aan je ijsbijlen of crampons, beetje bijvijlen, een vijsje vastzetten, een lemmet vervangen, een revetje vastknijpen. Een lint of cordellette snijden, een blik bonen in tomatensaus openen, een stukje Reblochon-kaas snijden, een lekkere trappist of fles wijn openen. Kleine herstellingen aan de auto of waarom niet als neusknijper voor uw snurkende klimpartner of tegen minder aangename geurtjes....
Een klein nadeel misschien, je kan er geen brood mee bakken en telefoneren gaat ook moeilijk.
Maar wie weet waarmee de Zwitsers ons in de toekomst zullen verrassen... Deze Swisstool is gemaakt uit zeer hoogwaardig inox met een grote hardheid voor duizenden jaren arbeidsvreugde ...
Inclusief Zwitsers kruis en lederen of nylon etui. Levenslange garantie. Wie zegt dat de kerstman niet uit Zwitserland komt ?

 • afmetingen: 115 x 34 x 15 mm
 • Gewicht: 280 gram
 • Aanbevolen verkoopprijs: 120,40 Euro

Meer info op www.victorinox.com

De Maverick van Simond: extreme wandelpikkel

Maverick de SimondEen technische pikkel die ook voor gewoon gletsjer-gebruik geschikt is, behoort niet tot de standaarduitrusting van de doordeweekse alpinist. Waarom zou jij niet opteren om voor gemiddelde coursen de wandelpiolet thuis te laten en de tweede voortbewegingspikkel te vervangen door deze hibryde.

Simond komt op de proppen met een futuristisch model, de Maverick, die een blijver in het gamma moet worden.
De doorn heeft een specifieke vorm die een optimale verankering in steil ijs moet toelanten. De koud gesmede kop zorgt voor voldoende sterkte.
Je hebt de keuze uit 3 maten, voor groot en klein.

 • Steel in Zycral met gevulcaniseerd rubberen handgreep.
 • Gewicht: 640 g voor 60 cm
 • Steel: Zycral
 • Doorn: Nickel/Chroom
 • Schoffel: Nickel/Chroom
 • Maten: 54-60-64 cm
 • Aanbevolen verkoopprijs: 99 Euro

Meer info op www.simond.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,